KREATIVNA ZONA

Predstavljamo super brend Creamika: Osvojile su nas živopisne šalice i minimalističke vaze

Nakon deset godina rada u geodetskoj branši, Bjelovarčanka Mirela Kušec dala je otkaz i posvetila se izradi keramike. Živopisne šalice i minimalističke vaze njezinog brenda Creamika odišu vedrinom i pozitivom, koji je uvijek prožimaju dok ih izrađuje.

Posebna vrsta radosti prožme kreativku kad ono što je još donedavno bila samo njezina nadahnuta misao iz sfere imaginacije prijeđe u sferu opipljivog. Osjetiti glinu pod prstima i od nje stvoriti nešto konkretno i osobno toliko je oduševilo Bjelovarčanku Mirelu Kušec (39) da je u svijet keramike odlučila uroniti - do kraja. Po struci inženjerka geodezije, danas je ponosna vlasnica brenda Creamika, čije su živopisne točkaste šalice i minimalističke vaze hit na društvenim mrežama, baš kao i ostali predmeti koje izrađuje - vrčevi, zdjele, etažeri, posudice za kućanstvo, tegle za cvijeće i svijećnjaci. Čitava je priča s keramikom, otkriva Mirela, počela 2019. i to sasvim spontano.

image
Privatni album
image
Privatni album

"Na televiziji sam naletjela na reportažu o jednom hrvatskom keramičaru i pomislila kako bi to bio divan posao. Razgovarala sam o tome s prijateljicom koja mi je rekla kako su upravo u tijeku upisi za tečaj keramike u Bjelovaru, koji je vodila inženjerka geodezije! To sam shvatila kao znak na putu i prijavila se zajedno s njom. Bila je to ljubav na prvi pogled - iako je svaki dolazak trajao tri sata, meni je to bilo toliko zanimljivo i uzbudljivo da mi se činilo da je proletjelo u 15 minuta. Privukla me podatnost gline i prenošenje inspiracije u vidljivo. Do prvog tečaja nisam bila svjesna što sve mogu izraditi i svaki predmet me jako veselio", kaže Mirela. Prva dva kraća tečaja završila je u Pučkom otvorenom učilištu u Bjelovaru, a potom upisala i završila tečaj izrade keramike u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, koji je trajao godinu dana i koji se upisivao u radnu knjižicu. "Od svake svoje učiteljice majstorice dobila sam različita znanja i jako sam im zahvalna na tome", kaže Mirela, koja je nakon drugog završenog tečaja s još dvije prijateljice kupila peć za keramiku, a 2020. dala otkaz na dotadašnjem poslu i odlučila se u potpunosti posvetiti keramici.

image
Privatni album
image
Privatni album

”Bila sam zaposlena u privatnoj geodetskoj tvrtki, a kako je neispunjenje tim poslom tinjalo već nekoliko godina, nije mi bilo teško donijeti odluku da dam otkaz. Imala sam podršku obitelji i odlučila pokušati razviti jednu kreativnu priču s keramikom, nadajući se da ću jednog dana od nje moći i živjeti. Prije dva mjeseca i službeno sam osnovala brend Creamika i jako sam sretna što se moj san ostvario. Krajem 2022. godine mi je odobren projekt za samozapošljavanje u HZZ-u, tako da mi na proljeće dolazi još jedna, nešto veća peć.

image
Privatni album

Predmete koje izradim objavljujem na svojim profilima na Instagramu i Facebooku, ponuda se može vidjeti i na internetskoj stranici, a proizvodi se mogu kupiti online preko poruka.” Cijene Mirelinih uporabnih i ukrasnih keramičkih proizvoda kreću se od 15 do 60 €, a na svojoj stranici objavljuje i tutoriale u kojima podučava nove entuzijaste svemu onome što moraju svladati žele li se baviti keramikom. “Vještinu izrade povezujem s kilama oblikovane gline. Tako da mogu reći da sam je počela bolje osjećati i upoznavati tek kada je preko mojih ruku prošlo oko 500 kg tog materijala”, sa smiješkom konstatira Mirela.

image
Privatni album
image
Privatni album
Linker
19. travanj 2024 07:26