Sibari II.

Plovili smo na luksuznoj drvenoj jahti, jednoj od najljepših na Jadranu

Christian Nikolac, jedan od najvećih hrvatskih ribara, vlasnik hotela i restorana Draga di Lovrana, izuzetno je ponosan na svoju 25-metarsku jahtu koja je originalno bila rađena za izlov gambera na Mediteranu, a sada plovi kao turistički brod.

Brod Sibari II. izgrađen na Siciliji kao ribarski brod, zahvaljujući Riječaninu Christianu Nikolcu (51), danas je jedna od najljepših drvenih jahti koja plovi Jadranskim morem. Brod dugačak 25 metara možda nije veleban kao nove plastične mega jahte, no toplina drveta, tradicijska izrada, elegantna linija, prostrana natkrivena i otvorena paluba čine je pravom morskom damom s puno stila. U njega stane 30 tona vode, 25 tona nafte i na najvalovitijem moru stoji stabilno kao kuća, a u svojim lijepo uređenim kabinama može primiti do deset gostiju.

image

Zatvoreni dnevni boravak s vrhunski opremljenom kuhinjom

ROBERT PICHLER
image

Brod može primiti deset putnika i tri člana posade

ROBERT PICHLER
image

Prostrana krovna paluba za sunčanje

ROBERT PICHLER

‘‘Brod je izgrađen 1991. godine kao ribarica namijenjena lovu na crvene gambere u Mediteranskom moru. Napravljen je izuzetno kvalitetno, od afričkog iroka, namijenjen nemirnim morima tako da je vrlo pouzdan i izuzetno stabilan. Ima dušu i u njega sam se zaljubio na prvi pogled. Naime, brod nikada nije ribario jer je u međuvremenu u Italiji donesen zakon da se zbog zaštite šuma za ribolov ne mogu koristiti drveni brodovi pa je prodan u Anconu gdje je dugo stajao. Ja sam ga kupio s namjerom da mi to bude brod za druženja s prijateljima, a u međuvremenu je namijenjen za turistički najam. U tu svrhu kompletno je preuređen u brodogradilištu Nerezine na Malom Lošinju‘‘, kaže Christian Nikolac, koji se od osamnaeste godine bavi ribolovom, a u vlasništvu ima i hotel i restoran ‘Draga di Lovrana‘, nekadašnje omiljeno odmaralište austrijskog cara Franje Josipa. Taj izuzetni turistički objekt u njegovoj je obitelji od 1975., a on ga je već dosta urušenog obnovio i stavio u funkciju prije petnaest godina.

image

Christian Nikolac sa suprugom Sanjom i kćeri Kelli na terasi njihovog hotela i restorana Draga di Lovrana

FOTOGRAFIJE: INES STIPETIć
image

Hotel i restoran Draga di Lovrana s najljepšim pogledom na kvarnerske otoke

FOTOGRAFIJE: ROBERT PICHLER

Hotel u čijoj je obnovi i sudjelovala, vodi njegova supruga Sanja koja je zaslužna za unutrašnje uređenje i brižno njegovani okoliš s autohtonim biljem i začinskim travama, a o restoranskom poslu od nedavno brine starija kćer Kelli. Dok se on još uvijek bavi svojom prvom ljubavi - ribarstvom. I to vrlo ozbiljnim.

image

Sibaru II.

ROBERT PICHLER

‘‘Moja se obitelj oduvijek bavila turizmom, odnosno izletničkim brodovima dok je mene više zanimalo ribarenje. Imali smo pet brodova koji su bili vezani u opatijskoj luci i tamošnjoj luci Admiral gdje su bile vezane i tri male koćarice. Njihovi se vlasnici nisu mogli oduprijeti mojoj znatiželji pa sam već s četrnaest godina s njima znao ići u ribe. Sve me zanimalo, brodski motori, mehanika, tehnologija, ribolov, vađenje škampi, kako se upravlja takvim brodom… I tako sam s njima ribario sve dok nisam došao do svog prvog broda. Bilo je to 1989., s nepunih devetnaest godina, odmah po povratku iz vojske. Zadužio sam se kod obitelji kako bi moj poslovni pothvat bio ozbiljan, uzeo sam polovnu koćaricu od četrnaest metara i nazvao sam ju Škiljica po ribi koja se koristi kao ješka‘‘ kaže Christian Nikolac kojeg prijatelji od milja zovu Kiki.

image

Christian Nikolac

INES STIPETIĆ

Za svoj prvi ribarski posao okupio je prijatelje sličnih interesa i krenuli su u lov na škampe. Toliko im je te prve godine dobro išlo da se i Christianova obitelj nemalo iznenadila. A onda je došla predratna 1990., turista je bilo sve manje pa je dva obiteljska broda pretvorio u ribarice. Sama ratna vremena bila su vrlo teška i za turizam i za trgovinu no nikada nije pomislio odustati.

Danas ova strastveni ribar ima samo tri koćarice koje love oko Jabuke i Palagruže. U međuvremenu je dao sagraditi tri ribarska broda - prvi 1994. u brodogradilištu na Kantridi za kojeg je dobio zahvalnica Franje Tuđmana jer je to bio prvi ribarski brod napravljen u slobodnoj Hrvatskoj, drugi ‘‘Peter Pan‘‘ izrađen je 2000. u Kraljevici i danas je rekorder po broju odrađenih sati i izlovu ribe, te treći sagrađen 2015. u potpunosti od inoxa u talijanskom brodogradilištu San Benedetto.

image

Svježi kvarnerski škamp jede si i na jahti i u Dragi di Lovrana

INES STIPETIĆ

A kako se bavi i otkupom ribe, spada u jedne od najvećih domaćih ribara i u tom poslu je zajedno s bratićem Tomislavom Nikolcom. Ribu prodaju na veliko, nikada se nisu bavili maloprodajom, izvoze na burzu u Italiju te Sloveniju, a njihovi svježi plodovi mora dolaze direktno u restoran Draga di Lovrana koji ima Michelinovu zvjezdicu - kao i do gostiju koji plove Sibarijem. To im je kaže, pravi doživljaj jer im svježa, očišćena riba stiže brzim gliserom gdje god da se nalaze.

No iako ima prilike jesti najbolju i najsvježiju ribu i ostale slasne plodova mora, Christian Nikolac kaže da je za njega idealan ručak - frigane trilje, lešo krumpir i zelena salata. Zato češće jede u svom drugom restoranu ‘‘Mala riba‘‘ u Kastvu gdje se kuha baš po njegovom guštu - mala, sitna riba na tradicionalan, mediteranski način za malo novaca.

Linker
17. travanj 2024 19:50