STIL I INTERIJERI

Pleteni namještaj: Konop i trska mogu izgledati luksuzno i u interijerima

Namještaj od ratana, bambusa i trske se najčešće vezuje uz ljeto i vanjske prostore, no zbog atraktivnosti i prirodnog izgleda, postao je savršen izbor i za interijere.

Dok ispijate kakav osvježavajući napitak na terasi kafića, svojem balkonu ili na vrtnom druženju, velika je vjerojatnost da ste udobno zavaljeni u pleteni naslonjač ili ležaljku. Boravak pod vedrim nebom i najtoplije godišnje doba automatski asociraju na predmete nastale pletenjem raznih materijala - konoplje, trske, šiblja, bambusa, ratana, tkanine ili pak sintetskih vlakana otpornih na vremenske utjecaje. Prema nekim izvorima, pleteni se namještaj prvi put pojavio u Egiptu prije tri do četiri tisuće godina, a upotrebljavao se i u starom Rimu, gdje su ga najprije koristili niži društveni slojevi, a potom se zbog svoje udobnosti uselio i u patricijske kuće.

Poslije se proširio diljem Europe, a posebno je omiljen postao u Britanskom Carstvu, i u kolonijama i na matičnom otočju. Kao stvoren za vanjske prostore, odavno je ušao u interijere osvajajući lakoćom i toplim šarmom kojim zrači, a među dizajnerima koji su ga etablirali svakako treba spomenuti Franca Albinija, koji je 1950-tih počeo osmišljavati atraktivne stolce, taburee i stolove od trske i ratana.

Premda naizgled krhak, pleteni namještaj vrlo je otporan ako je od kvalitetnog materijala te gustog tkanja. Pleteninu preferiraju osobito ljubitelji boho stila; u prostor unosi opuštenost, razigranost, dašak ljeta, mora, pa i egzotike, vrlo je zahvalan za stilske kombinacije, osobito s mekim materijalima, dok joj asocijacija na ručni rad daje dodatnu draž, pa i onoj strojno izrađenoj. Rasvjetna tijela od pletenog užeta efektno su rješenje s kojim ne možete pogriješiti, a među dekoracijama posebno mjesto zauzima makrame, koji se nedavno vratio na velika vrata i postao hit.

image

Deka Emily
249 kn

M Ö MAX

image

Klupica Benchy iz
kolekcije Konop,
cijena na upit

ALTESANO.COM

image

Zidna lampa Erebos
259 kn

SV IJET-SVJET ILJK I.HR

image

fenjer Strand
199 kn

JYSK

image

Naslonjač Knit brenda Kenneth Cobonpue,
Cijena na upit

TRIKA

image

Košare
Gudmand
84,95 kn/kom

JYSK

image

Manuttijev naslonjač
Kobo, cijena na upit

VRTNI-NAMJEŠTAJ.HR

image

Komoda
Oure 699 kn

JYSK

image

Noćni ormarić Vita rađen
tehnikom makramea, 1300 kn,

KNOTSANDRAINBOWS.COM

image

Naslonjač Teak and Rope
999 dolara

PACIFIC-HOME.COM

image

Miniformsov
krevet Shiko,
cijena na upit

THEMELIA

image

Tepih Marie
promjera 160 cm
369 kn

M Ö MAX

image

Svjetiljka Vintage
Retro Hemp
120,31 kn

ALIEXPRESS.COM
Linker
20. travanj 2024 07:11