VODIČ ZA UREĐENJE

Ovih pet stvari zajedničke su svim dobro dizajniranim kuhinjama

Izbor specifičnih elemenata i uređaja varira ovisno o našim potrebama i preferencijama, no sve dobro dizajnirane kuhinje imaju određene zajedničke značajke. Bilo da je želite opremiti ispočetka ili pak preuređujete zastarjelu kuhinju, poznavanje ovih temeljnih elemenata pomoći će vam odrediti kojim područjima dati prioritet.

Trendovi u uređenju doma izmjenjuju se brzinom svjetlosti i čini se kako nikada nije bilo teže odabrati dizajnerska rješenja, materijale i boje koje će i godinama kasnije izgledati podjednako atraktivno. Kuhinja je prostorija koja zahtjeva najpomnije promišljanje po pitanju rasporeda i odabira elemenata jer je pri njezinu uređenju najvažnije postići optimalnu ravnotežu između funkcionalnosti i estetike.

Izbor specifičnih elemenata i uređaja varira ovisno o našim potrebama i preferencijama, no sve dobro dizajnirane kuhinje imaju određene zajedničke značajke. Bilo da je želite opremiti ispočetka ili pak preuređujete zastarjelu kuhinju, poznavanje ovih temeljnih elemenata pomoći će vam odrediti kojim područjima dati prioritet, kakav kuhinjski namještaj kupiti i na koje uređaje potrošiti novac.

Funkcionalan raspored i konfiguracija kuhinje

Prije nego što se upustite u odabir manjih detalja kuhinje, kao što su ormarići i kućanski aparati, važno je osmisliti funkcionalan raspored. To je jedna od najvažnijih stavki koje dizajneri uzimaju u obzir kada konceptualiziraju kuhinju, a također je i jedna od glavnih točki razmatranja kad su u pitanju troškovi.

Pri projektiranju kuhinje razmislite o tome koliko će je ljudi koristiti, kako i koliko često te prilagodite raspored svojim potrebama. Klasični dizajni kuhinja prate princip "radnog trokuta" koji povezuje sudoper, prostor za pripremu hrane (pulta) i štednjak, dok se moderniji rasporedi više oslanjaju na radne zone. Također, tu je i zona skladištenja koja uključuje hladnjak i škrinju, a kuhinje otvorenog koncepta uključuju i blagovaonske stolove i stolce.

image
PROMO

Navedene zone u konačnici će odrediti kako ćete maksimizirati svoj prostor i koliko će glatko teći vaši kuhinjski zadaci. Prilikom uređenja, svi uređaji, posuđe i oprema trebaju biti raspoređeni po kategorijama na temelju zone kojoj pripadaju - primjerice, zalihe hrane trebaju biti blizu hladnjaka i zone pripreme.

Nova Scavolinijeva kolekcija Libra dizajn by Vuesse savršeni je spoj elegancije, funkcionalnosti i harmonije silueta, koja zahvaljujući uvođenju novih završnih obrada i modularnosti postiže znatno veću slobodu kompozicije. Također, njezine prostrane jedinice za pohranu omogućit će vam da maksimalno iskoristite čak i najmanji prostor.

Kompaktan prostor za pohranu

Kuhinja je nerijetko "najprometnija" prostorija u našem domu, što je čini lakom metom za stvaranje nereda. Dobra organizacija te grupiranju posuđa i namirnica prema njihovoj namjeni može nam znatno olakšati život, no tako nešto ćemo vrlo teško postići ako ne raspolažemo s dovoljno prostora za pohranu. Zato se kod preuređenja kuhinje ili pak ugradnje novih elemenata i uređaja važno pobrinuti da ostavimo dovoljno prostora za kategorizaciju svih potrepština kako bi ih smo prilikom svojih zadataka mogli brzo pronaći ili pohraniti.

image
PROMO

Još jedan ključni element Scavolinijeve Libra kolekcije je nova modularnost osnovnih i zidnih jedinica za pohranu širokih od 75 cm, koja pruža privlačnu alternativu standardnoj širini od 60 cm. Ovi prostrani elementi za pohranu ističu se i visokom estetskom vrijednošću zahvaljujući iznimnoj namjenskoj završnoj obradi koja dolazi u tri boje s bisernim efektom - Cuvée, Pas Dosé i Perlage te odiše sofisticiranom i suvremenom privlačnošću.

Posebnost ovog modela su staklena vrata uokvirena aluminijskim okvirom s tamnom čeličnom završnom obradom s okruglom ili linearnom žičanom mrežom, koja daju stiliziranu teksturu materijala svakoj kuhinjskoj konfiguraciji. Posvećenost detaljima također se odražava u okruglom otvoru za vrata s udubljenim profilom koji, osim što je funkcionalan element, povećava lakoću silueta i jamči potpuni pogled na fronte, čime završna obrada savršeno dolazi do izražaja.

Promišljen dizajn kuhinjske radne ploče

Kuhinjske ploče u našim kuhinjama određuju ukupnu stilsku temu, a njihova kvaliteta ključna je za učinkovitost i dugovječnost. Zato je prilikom odabira radne ploče, osim razmatranja dizajna i boje, važno obratiti pozornost na kvalitetu materijala te osjetljivost na ogrebotine, mrlje i lomljenje. Također je dobro uskladiti njezin izgled s vašim glavnim uređajima kao što su štednjak, kuhinjska napa, hladnjak i pećnica.

image
PROMO

Scavolinijeva Libra kolekcija i u ovoj kategoriji donosi funkcionalna i vizualno atraktivna rješenja. Nećete pogriješiti odaberete li radnu ploču od nehrđajućeg čelika završne obrade Dark Steel s ugrađenim sudoperom ili pak otok sa sudoperom i pločom za kuhanje od istog materijala. Tu su i deblje ploče od porculanskog kamena Calacatta Oro Alux koje će odlično upotpuniti osnovne jedinice s Perlage letvicama s mat finišem, kao i nešto tanje porculanske ploče Brown Earth te radne ploče od laminata Top Bronze s prostorom za pranje i kuhanje koje donose savršeni spoj kvalitete i atraktivnosti.

Visokokvalitetni kuhinjski uređaji

Teško možemo govoriti o učinkovitosti kuhinje, a da ne spomenemo aparate. Osim što je lijep i pristupačan prostor, kuhinja će postati i iznimno funkcionalna ako pri ruci imate odgovarajuću opremu. Glavni kuhinjski uređaji u koje možete uložiti uključuju kuhinjsku ploču, hladnjak, perilicu posuđa i pećnicu. Ako ste se odlučili za kuhinju otvorenog tipa, preporučujemo ugradnju kuhinjske nape koja će vam pomoći da se brzo riješite dima i mirisa masnoće nakon kuhanja.

image
PROMO

Osnovne jedinice Scavolinijeve Libra kolekcije su zahvaljujući naprednoj modularnosti i širini od 75 cm savršene za ugradnju posljednje generacije ugradbenih uređaja, što vam omogućuje da svoju kuhinju opremite u skladu s najnovijim tehnološkim trendovima i osigurate maksimalnu funkcionalnost radnog prostora.

Prostrana i udobna blagovaonica

Kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica najčešće su centralni dio naših domova i upravo ondje provodimo najviše vremena. Stoga ne čudi da se mnogi od nas pri uređenju doma okreću modernom otvorenom konceptu kuhinje koja se spaja s prostorom za blagovanje, a nerijetko i s dnevnim boravkom.

Kod takvih fluidnih prostora važno je pronaći zajednički stilski jezik koji će sve spomenute zone povezati u zaokruženu cjelinu. Izgled blagovaonice važan je dio cjelokupnog dizajna vaše kuhinje, a materijali, boje i oblici govore mnogo o temi vašeg prostora pa je bitno obratiti pozornost na izgled stolova, stolica, kuhinjskih otoka i popratnih elemenata.

image
PROMO

Scavolini Libra kolekcija je cjelovito i vrlo svestrano rješenje za opremanje kuhinje, koje će odlično funkcionirati i otvorenijim konceptima jer uključuje ujednačeni stilski jezik od kuhinje pa sve do dnevne sobe. Besprijekoran u svojoj linearnosti i raskošan u svojoj suštini, ovaj je sustav opremanja oličenje Scavolinijevog iskustva i dokazane talijanske tradicije. Kolekcija uključuje i zidne i osnovne elemente za dnevni boravak usklađene s ostatkom prostora zahvaljujući istim tehnikama završne obrade dostupne i za radne površine, klizne jedinice te viseće elemente. Stil i karakter kompozicijama dodaje i unutarnje osvjetljenje te djelomično proziran izgled teksture.

*Sadržaj je nastao u suradnji: Gloria x Scavolini

Linker
15. travanj 2024 13:29