ŽIVOT U PRIRODI

Moćna ljepotica na rubu metropole donosi spoj industrijskog stila i moderne tehnologije

Predsjednica Uprave i suvlasnica tvrtke Petrokov Simona Zavratnik cijelog je života sanjala o tome da sagradi kuću, a njezin novi dom u okolici Zagreba sjajan je spoj pročišćenog industrijskog stila i moderne tehnologije.

Život na tri adrese zna biti kompliciran, ali predsjednica Uprave i suvlasnica tvrtke Petrokov Simona Zavratnik, koja radni tjedan provodi između Zagreba i Graza, a slobodno vrijeme u svojoj kući u istarskom Tinjanu, žena je koja se zna nositi s izazovima. Jedan od većih s kojima se suočila u posljednje vrijeme bila je gradnja nove kuće pored Zagreba, u koju se uselila prošle godine. Moderna katnica od 120 četvornih metara, čija je fasada crna, a unutarnji zidovi sivi, sjajan je primjer maksimalno pročišćenog industrijskog stila. Posebno je zanimljivo to što beton od kojeg su napravljeni zidovi nije obojan pa toplinu prostoru daju bež detalji i umjetničke slike. Onu stvarnu, u Celzijevim stupnjevima, zahvaljuje podnom grijanju i ugrađenoj toplinskoj pumpi.

image

Zbog uske parcele smještene na brijegu kuća ima oblik nepravilnog trokuta

VEDRAN PETEH/ CROPIX

"Šest godina sam, kad god bih došla u Zagreb, gdje svaki tjedan zbog posla provodim tri dana, spavala u hotelu. Jedne večeri sam samoj sebi rekla: ‘Puno radiš da bi bila uspješna, a na kraju dana završiš u nekoj maloj hotelskoj sobi koja nije tvoja i spavaš na posteljini koja nije tvoja. Vrijeme je da se to promijen‘. Prvo sam željela kupiti stan u centru Zagreba, ali nikako nisam uspijevala naći nešto što bi mi odgovaralo. Na kraju sam si odlučila ispuniti životni san - da sagradim kuću samo za sebe i svog desetogodišnjeg rodezijskog ridgebacka Danija", kaže Simona.

image

Simona Zavratnik kaže da će uvijek radije kupiti neku novu stvar za kuću nego odjeću ili cipele

VEDRAN PETEH/ CROPIX

Zbog uske parcele smještene na brijegu kuća ima oblik nepravilnog trokuta i pomalo neobičan raspored prostorija. U prizemlju je velika prostorija u kojoj su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, a na katu - samo jedna spavaća soba u sklopu koje je kupaonica. Kuća je, objasnila je Simona arhitektici, namijenjena isključivo za nju i Danija pa gostinjske sobe nisu potrebne, kao ni ured.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX
image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

"Imam četiri ureda: u Zagrebu, Grazu, Ljubljani i Novom Mestu. Zaista mi nije potreban još jedan u kući. Kad dođem s posla, želim mir i opuštanje, a ne nastavak rada. Moji gosti su vrlo bliske osobe pa nema potrebe za posebnom sobom za njih. Imam udoban kauč i klupu na razvlačenje na kojima mogu prespavati. Znam da ljudi obično žele maksimalno iskoristiti prostor, ali meni je jedini imperativ bila jednostavnost i prozračnost, a to znači puno otvorenog prostora i velike staklene stijene kroz koje s jedne strane puca prekrasan pogled na Zagreb i Medvednicu, a s druge na zelenilo. Omiljeni ritual mi je navečer sjesti na terasu ispred kuće, popiti čašu vina ili gin tonic i uz laganu smooth jazz glazbu gledati svjetla grada u daljini. Toliko je lijepo da mi ne pada na pamet upaliti televizor", priznaje Simona.

image

Pogled s kata je prekrasan: s jedne strane je zelenilo, a s druge panorama Zagreba

VEDRAN PETEH/ CROPIX

To što nema gostinjsku sobu i voli se osamiti poslije posla ne znači da je po prirodi nedruštvena. Upravo suprotno - kad pozove goste, obično uzme slobodan dan kako bi im mogla napraviti gozbu od pet sljedova. Budući da je vegetarijanka, obično su to razne salate s ječmom, kvinojom i povrćem te specijaliteti azijske kuhinje.

"Jednu takvu gozbu napravila sam nakon useljenja za majstore koji su radili na kući, kako bih im zahvalila na trudu. U kući je gotovo sve rađeno po mjeri, od namještaja do čeličnih stepenica pa su se kod mene okupili stolari, bravari, staklari, majstori za oblikovanje metala... A i moji dragi novi susjedi", otkriva Simona.

image

Kupaonica na katu nalazi se u sklopu spavaće sobe

VEDRAN PETEH/ CROPIX
image

Minimalistička crna kuhinja iz Gorenja

VEDRAN PETEH/ CROPIX
image

U kući od 120 četvornih metara samo je jedna spavaća soba - jer je predviđena za vlasnicu i njezinog ljubimca, rodezijskog ridgebacka Danija

VEDRAN PETEH/ CROPIX

Osim kuće pored Zagreba, vlasnica je penthousea u Grazu, gdje vodi druge poslove, a u Istri je potpuno preuredila staru kamenu kuću za odmor. Izgledaju potpuno drugačije od njezinog zagrebačkog doma, što, kaže ona, ne iznenađuje one koji je dobro poznaju.

image

Fotelje Kave Home na ulazu u kuću idealne su za opuštanje nakon posla

VEDRAN PETEH/ CROPIX

"U horoskopu sam Blizanac i sviđaju mi se različite stvari pa tako i stilovi uređenja. Penthouse u Grazu je uređen u skandinavskom stilu, s puno bijele boje i svijetlog drveta. To je pravi ženski stan s pločicama s cvjetićima u kupaonici. U kući u Istri zadržala sam tradicionalni stil koji je zadan kamenim zidovima i zelenim škurama. A kad me u zagrebačkom domu posjetio bratić arhitekt, njegov komentar je bio: "Ovo je totalno muška kuća!" Ja bih prije rekla da je to ženska kuća s muškom energijom. Naime, ovdje radim i ta vrsta energije mi je potrebna s obzirom na to da vodim veliku tvrtku u muškoj branši", kaže Simona.

image

Prirodno svjetlo prodire u kuću sa svih strana, a posebno lijepo pada na blagovaonicu s Prostorijinim stolom i stolcima Škerjanc

VEDRAN PETEH/ CROPIX

Da nije top menadžerica, bila bi, priznaje, dizajnerica interijera. Od malih nogu je sanjala o tome da se bavi tim poslom, stalno premještala namještaj i nešto dekorirala još u roditeljskoj kući u Mariboru. Kako bi barem dijelom ispunila taj san, prije 10 godina je osnovala vlastitu tvrtku Puro, koja nudi usluge akvizicije, uređenja i dizajniranja životnih prostora.

"Volim lijepe stvari za kuću i uvijek ću radije kupiti novi jastuk, tabure, ogledalo, nego odjeću ili cipele. Mogu satima birati pločice, slavinu ili umivaonik, a to je dio asortimana Petrokova koji odlično poznajem. No moram priznati da o montaži grijanja, cijevima i radijatorima znam samo ono osnovno - što mi je dovoljno jer na sastancima su sa mnom naši vrhunski stručnjaci. S njima sam se savjetovala i oko izbora toplinske pumpe i podnog grijanja za kuću. Zahvaljujući tome računi za grijanje su mi mnogo manji. Velika prednost je i to što mogu putem mobitela regulirati temperaturu pa me kad dođem s puta dočeka topla kuća", kaže Simona Zavratnik.

image
Gloria produkcija
Linker
06. ožujak 2024 05:27