UPCYCLING

Likamee: savršeno nesavršeni umjetnički tepisi uljepšat će svaki dom

U skladu sa svjetskim upcycling trendom, ekonomistica Ivana Ezel koristi ono što preostane od šišanja ličkih ovaca za izradu originalnih tepiha - tako sprječava gomilanje otpada koji zagađuje okoliš, ali i uljepšava mnoge domove.

"Brend Likamee nastao je kao svojevrsno odavanje počasti Lici, jednoj od najinspirativnijih geografskih regija naše zemlje, koja je surova, negostoljubiva, teška za život, ali ima toplo srce i zato su ljudi s tih prostora toliko divni. A "mee" je ono što nam ovčice žele ispričati kroz svaki naš finalni proizvod", govori nam Ivana Ezel, vlasnica brenda Likamee koji se bavi proizvodnjom unikatnih, ručno izrađenih tepiha od ličke vune. Iako je po struci ekonomistica, na ideju je došla slučajno, gledajući dokumentarni film o zagađivačima okoliša među kojima su se našli i proizvođači vune. Nije trebalo dugo da zasuče rukave i s roditeljima krene u akciju.

image

LikaMee brend tepisi koji se izradjuju rucno od vune.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Zahvaljujući istraživanju moje majke Nade otkrili smo tehniku suhog filcanja. Prvi proizvod bio je tanki jastučić za stolac u obliku nepravilnog kruga. Bile smo neopisivo sretne i ponosne na prvo djelo naših ruku. Zatim smo odlučile napraviti malo veće tkanje i ručno izradile prvi tepih", govori Ivana, koja vunu nabavlja iz rodnog kraja svog oca Ive, a proces izrade događa se u radionici u Lupoglavu kod Dugog Sela. Da bi od sirove vune nastao tepih, kaže, potrebni su sati i sati rada jer se stvara u fazama.

"U vrećama dobivamo blatnjavu vunu, koja je neugodnog mirisa, puna trnja, trave i kamenja. Ljeti je samo peremo i sušimo te grubo raščešljavamo, a ujesen ručno čistimo grančice, listiće, trnje i tek je na kraju fino raščešljavamo u ‘plahtice‘. Tek kada je sva sirovina pripremljena kreće rad na konačnom proizvodu, koji pak ovisi o formatu, debljini, dimenzijama i raspoloživoj snazi. Tepihe izrađujemo tehnikom suhog filcanja koja se sastoji od polaganja tankih raščešljanih slojeva sirove vune na spužvu debljine desetak centimetara koji se zatim ručnim alatima - nekad s jednom, a nekad s dvadeset igala - utiskuju u spužvu. Spužva je važna jer drži vunu na okupu. Kad je proizvod gotov, odvoji se od spužve i zatim slijede finalni radovi poput obrubljivanja", objašnjava Ivana.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
LikaMee
image
LikaMee

Među više od dvadeset modela trenutačno najpopularniji tepih je puzzle, a standardna veličina jednog komada je 1x1 metar. Za ovaj model koristi se standardizirani okvir jer žele osigurati da se dijelovi slažu i koriste kao tepih kad se slože. Tepisi manjih formata imaju početnu cijenu od sto eura, dok oni veći sežu i do 1800 eura. Kako su većinom lagani i zanimljivih motiva, mnogi klijenti njima ukrašavaju i svoje zidove, a ne samo podove.

"Naš slogan je ‘savršeno nesavršeni umjetnički tepisi‘ zbog toga što želimo da se naglasak stavi na ručni rad u kojem je svaka nesavršenost ono što mu daje na vrijednosti, jer upravo takav je unikatan i neponovljiv", zaključuje Ivana.

Linker
25. travanj 2024 09:11