Bračni par Propadalo

Kreativni tandem: Zavirite u zagrebački stan koji odiše elegancijom i udobnošću

Slikar, scenograf i glazbenik Ivica Propadalo i njegova supruga Dragana već se niz godina bave dizajnom interijera, a stan u centru Zagreba koji su nedavno uredili pravi je primjer njihovog stila rada - udoban, elegantan i s umjetničkom crtom.

Za zagrebačkog slikara, scenografa, dizajnera i glazbenika Ivicu Propadala (73) njegovi bliski prijatelji kažu da je pravi „renesansni čovjek”. Termin koji označava osobu koja posjeduje znanja i vještine u više različitih oblasti, definitivno pristaje rođenom Livnjaku, čije sfere interesa nemaju granica. Javnost ga poznaje kao autora statua nagrada „Porin”, Dora”, “Večernjakova ruža”, frontmena benda „Teška industrija”, uspješnog slikara čije je djelo kući odnijela i američka glumica Angelina Jolie, te dizajnera interijera čiji je projekt proglašen jednom od najluksuznijih 12 vila u Hrvatskoj.

image
DARKO TOMAš CROPIX

Iako se uređenjem domova bavi već tridesetak godina, posljednje desetljeće u tome posebno uživa, jer na projektima radi zajedno sa svojom suprugom Draganom Todorović Propadalo (46). Upoznali su se prije dvanaest godina nakon njegovog koncerta u Beogradu i, kako konstatiraju, kliknuli na prvu, a u moru tema koje su se nametnule u razgovoru bilo je i dizajn interijera koji oboje vole. „Ja sam diplomirao elektrotehniku, a Dragana je završila Tehnički fakultet, oboje smo vješti u tehničkom crtanju, a uz to i veliki kreativci pa smo se baš našli u ovom poslu”, kaže Ivica koji nas je sa svojom suprugom ugostio u zadnjem interijeru koji su preuredili. Riječ je o stanu od 35 kvadrata u blizini Ilice, u vlasništvu njihovih prijatelja, kreativnog direktora agencije Vrisak Gorana Kurjaka i njegove supruge Maje Rojc Kurjak, software development menadžerice, koji su im u ovom projektu dali otvorene ruke. „To nije prostor u kojem oni planiraju živjeti. Zasad se još dvoume hoće li ga dati u najam ili prepustiti svojoj djeci, no mi smo se trudili iz njega izvući maksimum. Zatekli smo ga u stanju koje moja supruga u šali zove „Draga bako”- kaže Ivica, a Dragana objašnjava:

image

Elegantno postavljen stol s detaljima kupljenima na sajmu antikviteta

DARKO TOMAš CROPIX

"U stanu je doista živjela starija gospođa, a stil uređenja bio je veoma tipičan za neka prošla vremena, dočekao nas je prostor prilično zagušen masivnim namještajem", kaže Dragana, dodajući kako je prema originalnom nacrtu stan imao samo jednu sobu, no oni su uz malo truda uz dnevnu uspjeli „izvući” i spavaću sobu . Iako malena, veoma je atraktivna, prvenstveno zahvaljujući Ivičnom slikarskom radu koji je dao otisnuti na drvenu podlogu u velikom formatu i postaviti kao vizual koje čini uzglavlje kreveta, te lebdećem ormaru sa staklenim frontama i unutarnjom rasvjetom.

image
DARKO TOMAš CROPIX

"Uz sve ostalo što sam u životu radio, dvije godine sam proveo kao inžinjer u Končaru, a deset u naftnoj kompaniji INA, gdje sam izmedju ostalog radio na mnogim projektima rasvijete. Mislim da je ona iznimno bitan element u svakom domu, koji utječe na atmosferu i daje lijep akcent na stvari koje želimo posebno istaknuti, pa joj uvijek posvetim puno pažnje pri uređenju interijera", kaže Ivica. Zahvaljujući njegovoj intervenciji, i krevet ima ugrađenu rasvjetu, dok je u dnevnoj sobi fokus svjetla stavio na grafike Nevenke Arbanas, koje su Dragana i on kupili na sajmu antikviteta na zagrebačkom Britancu.

image

Kutak za čitanje: fotelja i stolić na kojem stoji ivičina monografija

DARKO TOMAš CROPIX

"Veliki smo ljubitelji starina pa kad vikendom ostanemo u gradu, obavezno odemo na sajam i gotovo svaki put se kući vratimo s nekim novim lijepim komadom, poput crvenog konjića za ljuljanje iz pedsetih godina prošlog stoljeća koji u stanu stoji kao ukras", otkriva Dragana.

image

Zid u sobi krasi ivičin rad

DARKO TOMAš CROPIX

Ona i Ivica dosad su zajedno uredili desetak nekretnina, a najveći im je gušt rekonstruirati stare kuće, pogotovo one od kamena. Jedna se okitila laskavom titulom – riječ je o izvornoj tradicionalnoj istarskoj kući s kraja 17. stoljeće u općini Svetvinčenat, selo Foli, koju su preuredili i od milja prozvali „Folirantica”, a koja je proglašena jednom od 12 najluksuzniji vila u Hrvatskoj.

image
DARKO TOMAš CROPIX
image
DARKO TOMAš CROPIX

"Pobornik sam toga da se građevinama koje su nastale davno vrati duša, da ih se oplemeni i u njih unese nešto modernije, u skladu s vremenom, a opet zadrži duh prošlosti. Moja obitelj s majčine strane su bili kamenosklesari koji su s Brača preselili u Livno, pa sam s te strane naslijedio veliku ljubav prema toj vrsti materijala", kaže Ivica.

I dok trenutni trendovi u uređenju interijera nameću skandinavski minimalizam, Ivica i Dragana odbijaju se povinuti toj copy-paste estetici. "Danas gotovo svi novi interijeri izgledaju identično, u bež tonovima, s malo namještaja i bez ikakvih detalja, što meni djeluje iznimno sterilno i bez karaktera. Svaki bi dom trebao biti odraz osobnosti svojih stanara, zbog čega Dragana i ja kad preuzmemo novi projekt prvo sjednemo i dugo razgovaramo s vlasnicima, kako bismo ih bolje upoznali. Laska nam što većina ima toliko povjerenja u nas da se ne petlja u uređenje već nas pušta da ih ugodno iznenadimo."

Linker
16. travanj 2024 17:18