dobro provjerite

Znate li koliko dugo smijete držati brašno, začine i žitarice u ‘špajzi‘?

Jeste li znali da konzervirano povrće nakon nekog vremena nije baš dobro za konzumaciju? Tako je i s drugim namirnicama za koje ste možda mislili da mogu trajati zauvijek.

Kuhinjska ostava ili kako popularno volimo reći ‘špajza‘ mjesto je na kojem nije neubičajeno čuvati određene namirnice mjesecima. Svi znamo da konzervirana hrana, suha hrana, i sve vrste tjestenina ili začina u vrećicama ili staklenkama znaju biti na našim policama toliko dugo da se više ne sjećamo kad smo ih kupili. Iako mnogima od njih još nije istekao rok trajanja, to ne znači da su u idealnom stanju za konzumaciju. Kada konačno odlučite napraviti generalku u špajzi, dobro provjerite stanje vaših namirnica prije konzumacije.

Mi vam donosimo popis onih koje, iako tako izgledaju, ne traju baš onoliko koliko bismo to htjeli.

Quinoa

Toplina, zrak i vlaga tri su glavna neprijatelja cjelovitih žitarica poput quinoje jer oni mogu negativno utjecati na ulja koja se prirodno nalaze u tim namirnicama pa one tijekom vremena mogu užegnuti. Žitarice bi uvijek trebale imati blago slatkasti miris ili biti bez arome. Ako imaju miris plijesni ili ulja, nisu više za jelo.

Kurkuma

Kurkuma je odličan začin za mnoga jela, ali baš poput mljevene paprike i muškatnog oraščića u prahu gube svježinu nakon otprilike dvije do tri godine. Iako vam se ništa neće dogoditi ako koristite stare začine, oni neće obogatiti vaša jela kao što to mogu dok su svježi.

Prašak za pecivo

Isto pravilo vrijedi i za prašak za pecivo koji vremenom gubi svoju snagu dizanja tijesta. Kako ćete znati da je još uvijek iskoristiv? Pomiješajte malo praška sa sodom bikarbonom, octom i vrućom vodom. Ako se pjeni i stvaraju se mjehurići, znači da je prašak dovoljno svjež za korištenje.

image

Orašasti plodovi također mogu užegnuti.

DEPOSIT PHOTOS

Orašasti plodovi

Bademi, lješnjaci, brazilski orasi i kikiriki traju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Orašasti plodovi sadrže veliku količinu prirodnih ulja pa isto mogu užegnuti kao i cjelovite žitarice.

Graham krekeri

Krekere od cjelovitog zrna trebali biste uvijek pospremiti u zasebnu posudu s poklopcom nakon otvaranja. Tako ćete spriječiti prodiranje vlage pa će krekeri ostati duže hrskavi, baš kao da ste ih upravo kupili. Želite da duže traju? Pospremite ih u prozirnu vrećicu za zamrzavanje i stavite ih u hladnjak do godinu dana.

Pivo

Ako čuvate pivo na sobnoj temperaturi, to nije nužno loše, ali će se tako brže pokvariti, posebice ako je u plastičnoj boci. Skladištenje bez hlađenja ubrzava starenje piva pa ga svakako čuvajte u hladnjaku.

Čaj i kava

Čaj u vrećicama trebali biste potrošiti u roku od godinu dana jer će ulja u čaju ostariti i dati loš okus vašem napitku. Isto vrijedi i za mljevenu kavu.

Smeđi šećer

Ako smeđi šećer držite u otvorenoj vrećici, u roku od četiri mjeseca osušit će se i stvrdnuti. Najbolje je da ga držite u hermetički zatvorenoj posudi.

Konzervirano povrće

Možda mislite da konzervirano povrće može trajati cijeli život, ali što duže stoji na vašoj polici, to je vjerojatnije da će se njegova tekstura pokvariti, a okus će mu postati metalni. Konzervirana hrana poput kiselih krastavaca može trajati od 12 do 18 mjeseci, ali konzervirano povrće s niskim udjelom kiseline poput kukuruza može trajati do pet godina.

image

Proizvode od zobi držite dalje od moljaca!

DEPOSIT PHOTOS

Zob

Zobene pahuljice i proizvodi od zobi vrlo se brzo mogu pokvariti ako su moljci stalni gosti u vašoj ostavi ili ormariću s namirnicama. Otvoreno pakiranje zobi trajat će do tri mjeseca, ali ako je smjestite u staklenu ili plastičnu posudu, može trajati i duže.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje uvijek biste trebali držati na suhom, tamnom i hladnom mjestu jer svjetlost i toplina loše utječu na njegovu strukturu. Ako maslinovo ulje ne koristite često, kupite samo malu bočicu kako biste ga mogli iskoristiti prije nego što mu se pokvari okus.

Krumpir

Krumpir obično traje do dva tjedna u hladnjaku i dva mjeseca u ostavi. Znat ćete da mu je vrijeme isteklo kad počnu rasti klice i pojavljivati se crne mrlje na koži.

Smeđa riža

Smeđa riža je nešto zdravija od bijele, ali traje nešto kraće zbog prisustva ulja u mekinjama. Potrošite je u roku od šest mjeseci.

Brašno od cjelovitog zrna pšenice

Većina nas drži brašno u kuhinjskom ormariću, no trebali bismo ga držati u hladnjaku ili zamrzivaču kako bi duže trajalo. Brašno od cjelovitog zrna prije će se pokvariti od običnog bijelog brašna, no u hladnjaku će trajati će osam mjeseci, a u zamrzivaču i do godinu dana.

Češnjak

Ovaj vrlo zdrav začin najbolje je pohraniti na tamno, hladno mjesto i držati ga do pet mjeseci u mrežastim vrećicama. Ako primijetite da su se češnjevi smežurali i počeli nicati, nije štetan za konzumaciju, ali nije ni toliko ukusan.

Linker
29. ožujak 2024 21:22