Gloria Delicije na kioscima!

Zdravo i jednostavno! Ecija Ojdanić donosi recept za prste polizati, a idealan je prijedlog za Veliki petak

Glazirana janjetina, fini blagdanski kolači i uvid u gastronomske užitke slavnih - Uskrs je sve bliže, a vremena za planiranje blagdanskog objeda sve je manje. Kako bismo vam olakšali ili vam dali dobru ideju za blagdanske dane pred nama - Gloria Delicije na kisocima će biti do kraja ožujka, u limitiranom izdanju uz magazin Gloria.

Uskrs je kod nas oduvijek bio obiteljski blagdan, a otkako sestra i ja imamo svoje obitelji, sada su to prava velika okupljanja i to uvijek kod naših roditelja u Kljacima, gdje imamo kuću. Prošle godine smo zbog korone preskočili druženje s roditeljima, ali se nadam da ćemo to ove godine nadoknaditi, govori glumica Ecija Ojdanić.

- Kako je to poseban dan, sve mora biti onako kako nalaže tradicija. Bogati blagdanski stol s puno jela za svačiji ukus. Ja sam tu mali od kužine, ali uživam u tim našim kulinarskim druženjima. Kod nas u Dalmaciji obavezno se na Uskrs jedu ofarbana jaja, što je najveće veselje za djecu, mladi luk, domaća sirnica, francuska salata i pršut. Za veliki petak je uvijek bakalar na crveno i bijelo, a za Uskrs mlada janjetina, domaća juha i prilozi. Najviše je uvijek kolača, jer moja mama pokušava udovoljiti svim svojim unucima. Kakvi bi to bili blagdani bez salenjaka, orehnjače, makovnjače, pokoje torte... I u pripremi slastica sam pomoćna radnica koja važe i mjeri namirnice, priča glumica.

Čitajte: Domaća atmosfera kod Uršule Tolj: Jednostavnim i značajnim detaljima do idile u obiteljskoj oazi

Tako najbolje uči recepte, iako za svoju obitelj rijetko peče kolače.

- Samo za rođendane ili blagdane jer nastojimo jesti zdravo. Ali se zato klinci uvijek nauživaju slatkog kod bake. Jedno od zdravih jela koje često spremam su srdele u pećnici. One mogu biti i ukusno predjelo za blagdane ili zdravi ručak uz neku finu salatu. Jedini je uvjet da su friške.

image
INES STIPETIC

Srdele iz pećnice po receptu Ecije Ojdanić:

  • 1 kg svježih srdela
  • 2 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • 4 - 5 režnjeva češnjaka
  • svježi peršin
  • sok 1 limuna

Priprava:

Srdele očistiti od iznutrica, oprati i osušiti kuhinjskim ubrusom. Maslinovo ulje, sok limuna, sol, papar, sitno narezani češnjak i peršin dobro promiješati, preliti preko srdela te ostaviti najmanje pola sata da se riba marinira. Izvaditi ih iz marinade, poredati u lim na papir za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 - 200 stupnjeva oko 15 minuta. Prije serviranja preliti ih ostatkom marinade od maslinovog ulja.

Linker
15. travanj 2024 23:00