GASTRO

Zdravlje u tanjuru! Uživajte u ukusnim delicijama od samoniklog bilja

Zagrebačka gastro blogerica Kasandra Draganić vikend izlete u prirodu uvijek iskoristi i za branje sezonskog samoniklog bilja od kojeg spravlja ukusna jela.

Netko po namirnice za subotnji ručak ide na tržnicu, a zagrebačka blogerica Kasandra Draganić (36) - u prirodu. U selu u blizini Pisarovine autorica bloga “Vilicom kroz Hrvatsku” otkrila je savršeno mjesto za branje maslačaka i koprive, samoniklih biljaka koje su na dobrom glasu u kulinarskom svijetu.

image

Kasandra Draganić je gastroblogerica

DARKO TOMAS/CROPIX

Od blanširanih listova koprive mogu se napraviti pite, juhe, slane štrudle, sok i rakija, dok je maslačak odličan na salatu ili kao prilog mesu i ribi, svjež ili kuhan. - Otkrila sam šumicu pokraj Pisarovine i polje koje se ne obrađuje, ne šprica i pokraj kojeg ne prolaze automobili, pa je savršeno za branje - otkriva Kasandra. Maslačak je, savjetuje, najbolje brati prije nego što procvjeta, i to u košaru, a nikako u vrećicu, jer vrlo lako i brzo vene. - Kopriva se pakira na isti način, iako prije upotrebe može odstajati nešto dulje od maslačka. Ipak, ja je najčešće odmah blanširam, režem i koristim što prije, a najviše je volim u kombinaciji sa sirom - nastavlja Kasandra. Kopriva ima visok udio proteina, bogata je vitaminima, smanjuje stres, regulira hormone i detoksificira organizam pa je vrijedi konzumirati, baš kao i maslačak koji pomaže kod bubrežnih smetnji i povišenog šećera, a odličan je i za krv, gušteraču, želudac i crijeva.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: COLD BREWED COFFEE PRAVO JE LJETNO OSVJEŽENJE, A MOŽETE GA PRIPREMITI I KOD KUĆE!

Kasandrina ljubav prema kuhanju traje od mladosti, a u pandemiji je hobi pretvorila u biznis. Dotad je radila kao vizažistica, no uslijed pada posla i socijalne izolacije stvorilo se vrijeme da se više posveti svom gastro blogu “Vilicom kroz Hrvatsku” čiju publiku oduševljava tradicionalnim, ali i nekim neobičnim receptima. Uz to, Kasandra recenzira i restorane diljem Hrvatske, putujući najčešće u društvu svog dečka, novinara i gastro blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha, koji joj je, dodaje kroz smijeh, i najveći kritičar. - Putujem, jedem finu hranu, učim, imam priliku drugim ljudima govoriti o tome što sam probala, to isto kod kuće skuhati ili osmisliti neki recept koji će me podsjetiti na mjesto s kojeg sam donijela neku super namirnicu... Ukratko, doista uživam u tome što radim - kaže Kasandra.

image

Koprivu i maslačak možete sami ubrati i skuhati

DARKO TOMAS/CROPIX

PITA OD SIRA I KOPRIVE

SASTOJCI ZA TIJESTO: 220 g glatkog brašna, 190 g maslaca, 1 žličica soli, voda

SASTOJCI NA NADJEV: 450 g svježeg sira, 80 g cheddara ili nekog tvrdog sira, 300 g svježe koprive, sol, papar, češnjak u prahu, 2 jaja

PRIPRAVA: Hladni maslac utrljati u brašno pomiješano sa soli. Dodati nekoliko žlica vode dok se ne dobije kompaktno tijesto. Umotati kuglu tijesta u prozirnu foliju pa ostaviti u hladnjaku na pola sata. Za to vrijeme pažljivo oprati koprive pod mlazom hladne vode. Zakuhati vodu pa koprive kuhati 5 minuta. Ocijediti ih, zaliti hladnom vodom, opet ocijediti višak tekućine pa ih narezati na sitno. Svježi sir pomiješati s jajetom. Dodati koprivu, tvrdi sir, češnjak u prahu te posoliti i popapriti. Sve dobro pomiješati. Tijesto razvaljati na 3 do 4 milimetra pa ubaciti u prethodno maslacem namazan kalup za pitu. Ubaciti nadjev te poravnati. Po želji ukrasiti šparogama po vrhu. Peći na 185 °C otprilike pola sata do 40 minuta, dok tijesto ne bude u potpunosti pečeno. Pustiti da se ohladi pa rezati na kriške.

image

Kopriva i cvijeta maslačka smatraju se iznimno zdravim namirnicama

DARKO TOMAS/CROPIX

MASLAČAK U PIVSKOM TIJESTU

SASTOJCI: 30 cvjetova maslačka, 1,5 dl piva (lager), sol, papar, 1 jaje, 3 - 4 žlice brašna, ulje za prženje

ZA UMAK: 4 žlice grčkog jogurta, 1 žlica majoneze, 1 žličica senfa, 1 - 2 žlice sitno sjeckanog vlasca, sol, papar

PRIPRAVA: Cvjetove ubranih maslačaka potopiti u hladnu vodu. Dobro ih ocijediti i odrezati im stabljike. Staviti na papirnate ručnike da pokupe višak vode. Pripremiti pivsko tijesto. Jaje i pivo umutiti, dodati sol i papar pa dodavati žlicu po žlicu brašna. O kvaliteti brašna ovisi gustoća, a ovo pivsko tijesto mora biti što tanje da se ne bi pojavili grubi komadi tijesta na ovim nježnim cvjetovima. Ciljati gustoću poput one za palačinke. Unaprijed pripremiti umak. Pomiješati grčki jogurt, majonezu, senf i vlasac te posoliti blago i popapriti. Pomiješati. Može se dodati i nekoliko kapi limunovog soka. Svaki osušeni cvijet potopiti u tijesto pa spuštati u vrelo ulje. Pržiti kratko, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju, pa tek onda okrenuti. Postupak ponavljati dok se ne iskoriste svi cvjetovi. Vaditi iz ulja i stavljati na papirnate ručnike da upiju višak masnoće.

Linker
17. travanj 2024 03:03