Gastro

Zdrave užine s "Chiarinog tanjurića" oduševit će i vaše klince! Isprobali smo!

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić predlaže tri zdrava, ali neodoljiva, jela koja vaša djeca mogu ponijeti u školu.

Nova školska godina samo što nije počela, a da je počela, primijetit će se i po ranojutarnjim gužvama ispred kvartovskih pekarnica. Ako ne želite da vaša djeca na odmoru jedu slance i krafne, već ih želite naučiti na neke nutritivno bogatije i raznovrsnije zdrave užine, zavirite na "Chiarin tanjurić". Taj popularni gastro blog fokusiran na dječju prehranu već šest godina vodi kuharica i gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić, koja sa svojim čitateljima dijeli sjajne recepte i crtice iz svoje svakodnevice.

image

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić fokusirana je na zdravu dječju prehranu

FGF FG

Šira javnost upoznala ju je još prije desetak godina kao sudionicu prvog hrvatskog Masterchefa, nakon kojeg je započela karijeru kao sous chef u hvarskom restoranu diVino te kasnije iskustvo stjecala u zagrebačkim restoranima Prasac i Bistro Apetit. Članica je Hrvatskog akademskog centra za primijenjeni nutricionizam te velika podržavateljica promjene u prehrambenim navikama obitelji, koje podržava kroz projekte poput Živjeti zdravo, Zdrav ko Zmaj te vlastitog mini projekta Znam više, jedem bolje. Na svom Instagram profilu "Chiarin tanjurić", koji prati više od 26 tisuća ljudi, svakodnevno dijeli gastronomska znanja, savjete, recepte za zdrava jela za djecu i svoja iskustva te organizira kulinarske radionice. Najveće obožavateljice Chiarinih jela su, naravno, njezine kćeri Gaia i Reia, koje joj rado pomažu u kuhinji i uživaju u maminim gastro majstorijama. A ovo su prijedlozi s "Chiarinog tanjurića" za zdrave školske užine:

image
PEXELS

Pirovi keksi s bademima

200 g badema

140 g integralnog pirovog brašna

100 g šećera od šećerne trske

2 prstohvata soli

pola žličice vanilije u prahu

1 žličica mljevenog cimeta

7 g praška za pecivo

100 g maslaca

2 mala jaja

Promiješati suhe sastojke: brašno, mljevene bademe, šećer, začine i prašak za pecivo. Maslac sobne temperature narezati na manje komade i ravnomjerno utrljati u suhu smjesu. Dodati umućena jaja i povezati smjesu. Ostaviti je u frižideru da se stisne. Tanko razvaljati tijesto između dva papira za pečenje, oblikovati keksiće i peći 12 - 14 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ostaviti ih da se ohlade i pohraniti u zatvorenoj posudi. Servirati s domaćim voćnim jogurtom.

image
PEXELS

Brze palačinke s jabukom

1 jabuka

1 jaje

pola žličice cimeta

3 pune žlice integralnog pirovog brašna

3 žličice čvrstog jogurta

Jabuku oprati i odstraniti joj peteljku i sredinu. Narezati na kockice i staviti u blender skupa s preostalim sastojcima. Izraditi kremastu smjesu te peći mini palačinke na masnoći po želji (najbolje na ghee maslacu zbog dodatnog okusa) minutu-dvije s obje strane. Servirati same ili na štapiću za ražnjić skupa sa sezonskim voćem.

image
PEXELS

Krekeri od suncokretovih i chia sjemenki

300 g suncokretovih sjemenki

130 g chia sjemenki

100 g pirovog brašna

3 g praška za pecivo

7 g soli

130 g vode

40 g maslinovog ulja

Spojiti sve suhe sastojke, promiješati ih te postupno dodati vodu i ulje kako biste dobili jednoličnu smjesu. Tijesto je ljepljivo pa ga treba prebaciti na papir za pečenje i prekriti još jednim. Valjkom razvaljati tijesto između dva papira na debljinu od par milimetara preko cijelog pleha. Zatim špatulom zarezati oblike kvadrata, ne odvajajući krekere zasebno, te peći cijelu "plohu" 30 minuta na 180 stupnjeva. Kada se ohladila, krekere rukama natrgati u oblike koje ste zarezali. Servirati krekere s čvrstim ili tekućim jogurtom.

image
PEXELS

Quesadille s tikvicom

4 integralne tortilje

1 manja tikvica

1 jaje

1 šalica ribanog polutvrdog sira

Malo soli

Naribati tikvicu, posoliti je i ostaviti da pusti tekućinu. Dobro je iscijediti i prebaciti u zdjelicu s umućenim jajem i sirom. Sve sastojke dobro izmiješati. Na prvu tortilju staviti 1 - 2 pune žlice smjese od tikvica, prekriti drugom tortiljom, malo pritisnuti i ponoviti postupak s druge dvije tortilje. Zapeći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Quesadille razrezati na trokute kad se malo ohlade i servirati ih s jogurtom.

Linker
18. travanj 2024 20:56