Chefovska preporuka

Zbog poznatog chefa u Trogir dolaze gurmani iz cijele Hrvatske. Otkrio nam je recept za sipu kakvu još niste kušali

Otkako je prije pola godine otvorio njegov restoran il Ponte, chefu Vukadinu ostvarili su se svi poslovni planovi. Ovih dana predstavio je novi jelovnik.

Kad je splitski chef Stjepan Vukadin prošle jeseni najavio da planira imati vlastiti restoran, gotovo svi oko njega su ga odgovarali od tog nauma smatrajući da ovo postpandemijsko vrijeme nije pravi trenutak za privatni posao No, poznati kuhar nije se dao smesti i 15. studenog otvorio je vrata njegovog restorana il Ponte u Trogiru - koji je danas omiljeno okupljalište gurmana iz svih krajeva naše zemlje.

"Ni sam nisam očekivao ovako brz uspjeh. Znao sam i vjerovao da radim ispravnu stvar, no ni u najboljem snu nisam mogao pretpostaviti da će zbog moje kuhinje u Trogir na jedan dan dolaziti gosti iz Daruvara, Zagreba, Dubrovnika... i ostalih dijelova Hrvatske. A neki potegnu čak i iz susjednih zemalja", s razlogom je zadovoljan splitski chef, koji je upravo ovih dana predstavio novi jelovnik.

image

Splitska kulinarska zvijezda i ove će godine ocijenjivati kandidate Masterchefa.

SASA BURIC

Njegov il Ponte od prvog je dana prepoznat po domaćoj i inovativnoj kuhinji, a najveća novost na novom jelovniku chefa Stjepana je degustacijski meni.

Jela po osobnoj preporuci chefa kuhinje već su neko vrijeme veliki trend, a u Trogiru ga ne nudi puno restorana.

" Degustacijski jelovnik najbolji je način da se doživi kuhinja nekog restorana. Naš se sastoji od sedam sljedova na kojem ima i mesnih i ribljih delicija. Naravno, sve namirnice su domaće i lokalne, od jadranskih lignji i školjaka do odležanog mesa i povrća", tumači chef Vukadin, na čijem su degustacijskom meniju jela poput škampi mariniranih u vaniliji, foie gras od guščje jetre, brački varenik, odnosno slatki umak spravljen prema tradicionalnom specijalitetu starom preko par stotina godina.

image

Trogirski restoran chefa Vukadina već je nezaobilazno mjesto gurmana iz cijelog svijeta.

SASA BURIC

Naš poznati chef naglašava da je na novom jelovniku svega 20 -tak jela, za što ima dobar razlog.

"Išli smo na kvalitetu i ekskluzivnost. Važno nam je da naši gosti uživaju svim čulima. Za kuhara nema većeg komplimenta nego kad se netko vrati, a mi smo u ovih pola godine već stekli stalne goste", kaže Stjepan, čiji su restoran već prepoznali i strani turisti.

image

Stjepan u svom timu ima sedam kuhara.

SASA BURIC

"To mi puno znači jer se ne nalazimo u strogom centru, nego malo "sa strane" , pored starog drvenog mosta, što na talijanskom jeziku i znači naziv restorana", smije se popularni chef.

Stjepan i njegov tim od sedam kuhara za ovo su ljeto osmislili i vegetarijanski meni te tri nove slastice.

image

Sve su slatice osvježavajućih, laganih okusa.

SASA BURIC

"Imamo nekih desetak "zelenih" jela. Jako je hvaljena naša domaća palenta sa skutom, domaća tjestenina s umakom od celera i tartufa, čipsevi od "zelenjave" tatar i carpaccio od balance i drugog povrća. Što se tiče slastica, poigrali smo se osvježavajućim okusima i autohtonim voćem, a na inzistiranje naših gostiju s ljetnog menija nismo maknuli kolač od tamne i bijele čokolade i s punjenjem od svježe kruške", priča nam Stjepan Vukadin, kojeg je šira javnost upoznala lani, kao suca u kulinarskom showu Nove TV Masterchef.

Kako nam je otkrio, dio popularne emisije bit će i u novoj sezoni, a do tada će njega ocjenjivati njegovi gosti. Prema dosadašnjim recenzijama Stjepan je već pobjednik.

" Uz jelovnik, novost je i otvoreni dio restorana koji se sjajno uklopio uz moderan interijer. Sada sve skupa imamo nekih pedesetak sjedećih mjesta, što je prava mjera ako se želite svakom gostu sto posto posvetiti", zaključuje chef Vukadin, koji je za naš web otkrio jedan od aduta njegovog jelovnika - recept za lagani ljetni ručak od sipe.

image
SASA BURIC

Sipa s cvjetačom

Sastojci za 4 osobe:

sipa 800 g

cvjetača 1 glavica

maslac 50 g

mlijeko 1 l

50 g rikule

soja umak 4 žlice

med 2 žlice

ulje s okusom bijelog tartufa 1 žlica

muškatni oraščić pola čajna žličice

crno vino 2 dl

smeđi šećer 3 žlice

malo maslinovog ulja

ulje za prženje

sol i papar

Priprava:

Sipu kuhati na lagano dok ne omekša ( oko 45 minuta). U drugi lonac reducirati vino u koje se doda smeđi šećer. Cvjetaču kuhati u mlijeku, a kad kad je gotova, izraditi je štapnim mikserom te dodati maslac, sol, bijeli papar, oraščić i i za kraj ulje od tartufa.

Kuhanu sipu izrezati na tanke rezance. Začiniti ju sojom i medom, a potom je kratko ( 1 minutu) popržiti na vrelom maslinovom ulju. Uz sipu, reducirano vino i kremu od cvjetače poslužiti čips od rikule koji se napravi tako što se listovi ubace na 5 sekundi u vrelo ulje. Po želji, preko svega naribati svježi tartuf.

Čitajte i: NESUĐENI SVEĆENIK STJEPAN VUKADIN: ‘VEĆ NAKON DVA MJESECA VEZE ZNAO SAM DA ĆU OŽENITI KATARINU‘

Čitajte i: NESUĐENI SVEĆENIK STJEPAN VUKADIN: ‘VEĆ NAKON DVA MJESECA VEZE ZNAO SAM DA ĆU OŽENITI KATARINU‘

Linker
23. travanj 2024 17:39