Za sve generacije

Zavirili smo u Koncept Mlinček, skrivenu gastro oazu s neodoljivim šarmom i vrhunskom hranom

Domaća gastro scena trenutno je u punom jeku, a Zagreb je ovaj tjedan postao bogatiji za još jednu zanimljivu lokaciju. Riječ je o bistrou koji će uskoro postati omiljeno mjesto ljubitelja kave, vina i hrane s hrane s francusko-nizozemskim twistom.

Nekoć kafić za koji su znali samo "lokalci" koji su ritualno u njemu ispijali jutarnju kavu sada je postao skrivena gastro oaza pod imenom Koncept Mlinček. Osim lokacije, bistro je zadržao originalno ime lokala želeći nastaviti tradiciju koju je započeo njegov prethodnik, a to je da daleko od gradske gužve bude mjesto okupljanja za one koji se u njemu osjećaju “kao kod kuće” i one koji će se tako tek početi osjećati. Sve ostalo je potpuno novo.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

“Priča o Mlinčeku započela je prije dvije godine. Znala sam da se želim baviti ugostiteljstvom i otvoriti nešto svoje, ali nisam htjela da to bude samo restoran ili kafić. Htjela sam ljudima ponuditi nešto više. U cijelu priču se uključio suprug moje sestre Dore i zajedno smo razvili cijeli koncept. Htjeli smo imati prostor koji će nuditi zanimljiv sadržaj i vrhunsku hranu”, priča nam poduzetnica Tuga Zane koja je uz šogora Quentina Lacointa suvlasnica ovog slatkog bistroa u zagrebačkom kvartu Črnomerec.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Ono što Mlinček čini drugačijim od drugih restorana u Zagrebu je što je cijelo "dining" iskustvo u njemu zaokruženo koncertima, radionicama, tečajevima i predstavama. Primjerice, nedjelje će biti rezervirane za obiteljska druženja pa će tako mališani uživati u dječjim predstavama dok njihovi roditelji uzimaju predah s prijateljima uz čašu dobrog vina ili slasnim zalogajima. Tuga nam otkriva da je studirala predškolski odgoj i zna da je roditeljima u gradovima ponekad teško pronaći aktivnosti za svoje najmlađe. Želi da Mlinček nedjeljom postane njihovo omiljeno mjesto i možda pokrene neke nove obiteljske tradicije.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Glavna atrakcija ovog restorana je njegov vrt u kojem će se odvijati koncerti i predstave, a sigurni smo da će postati omiljeno mjesto svih Zagrepčana koji će tijekom toplih ljetnih mjeseci tražiti bijeg od vrućeg gradskog asfalta.

Mlinček se smjestio na adresi Gradišćanska 20A, nedaleko od Laube i Algebrinog kampusa. Tuga i Quentin smatraju da su odabrali savršenu lokaciju za svoj mali bistro. “Kada pogledate ovaj kvart, jako je puno novih zgrada i neprestano se nešto novo gradi. S druge strane, okruženi smo ljudima koji desetljećima ovdje živi. Kvart je miks mlađih i starijih generacija. Zbog stalnih gostiju i stanovnika smo htjeli zadržati ime lokala, ali udahnuti mu novi život i privući nove, mlađe goste”, objašnjava nam Quentin i otkriva da kao vlasnik sedam restorana u Francuskoj nikada nije doživio da susjedi s tolikim zanimanjem zastaju pogledati kako napreduju radovi i da se vesele što žive pored restorana.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Imali smo priliku prvi kušati delicije s Mlinčekovog menija. Odlučili smo se za platu na kojoj su se nalazile tri vrste francuskih sireva, pršut, tri vrste sušenih kobasica, tostirani kruh i domaći namaz od pilećih jetrica. Odabrali smo i burratu za dijeljenje, nachose i zapečeni camembert i moramo reći da je hrana bila za prste polizati.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Kako nam objašnjavaju vlasnici, meni je mješavina hrvatske, francuske i nizozemske kuhinje. „Htjeli smo gostima ponuditi nešto drugačije i nešto što možda do sada nisu imali priliku probati u drugim zagrebačkim restoranima. Primjerice, pršut je iz Hrvatske, sir je iz Francuske, a tapasi su zapravo inspirirani nizozemskom kuhinjom. Budući da sam rođen u Francuskoj, a radim i u Nizozemskoj, htio sam na meni staviti hranu koja meni osobno nedostaje. Htio sam da to budu zalogaji u kojima svi mogu uživati dok s prijateljima ispijaju omiljeno piće poslije posla”, kaže nam Quentin dok uživamo u pršutu iz Drniša i francuskim sirevima.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Osim dobre hrane, u bistrou možete pronaći jednostavne, ali vrlo ukusne koktele, vrhunska vina i specialty kavu koja se samo za Mlinček prži na Kvatriću. Tuga nam kaže da će se ponuda s vremenom mijenjati u skladu sa željama gostiju.

Budući da je održivost sve važnija tema u gotovo svim industrijama, ugostitelji također nastoje smanjiti svoj utjecaj na okoliš. Quentin kaže da se kod njih održivost odražava u načinu na koji biraju dobavljače i što ništa ne rade u velikim serijama. Hrana je također visoke kvalitete i domaćeg uzgoja i sve što mogu nabavljaju od lokalnih dobavljača. Zanimljivo je da u kuhinji koriste sastojke koji nisu lako kvarljivi. Ako se određena namirnica ne iskoristi u jednom danu, ona ne završava u otpadu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Dapače, pojedine namirnice zadržavaju svježinu dva do pet dana i mogu se iskoristiti. Na taj način žele smanjiti otpad od hrane. Također, plastika nije dobrodošla u njihovom lokalu, posebice ona za jednokratnu uporabu. Dok nam to objašnjava, primjećujemo da smo uz svježe cijeđenu naranču dobili staklenu slamku.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Budući da je riječ o obiteljskom biznisu, morali smo pitati je li lakše ili teže raditi ovakav projekt s članom obitelji. “Neke obitelji se vide samo na nedjeljnom ručku, možda je tako i bolje, ali mi smo odlučili zajedno pokrenuti biznis. Imamo jako dobar odnos, a rekao bih da nas je Mlinček još više zbližio. Puno toga smo prošli zajedno. Bilo je tu i svađa, ali na kraju dana se uvijek zagrlimo i kažemo da idemo dalje”, kaže Quentin kroz smijeh.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

“Puno toga se dogodilo unazad dvije godine. Bilo je puno suza i smijeha. Radovi su išli jako sporo, a i pandemija nam je otežala posao. Ipak, to je sada sve iza nas i najbitnije je da smo konačno otvorili Mlinček i da sjedimo ovdje danas, u našem prekrasnom vrtu. Još uvijek sam u šoku iskreno. Svaki dan će biti izazov, ali uistinu se nadam da ću ljudima moći pružiti točno ono što sam zamislila. Svi griješimo i učimo, ali tu smo da svaki dan slušamo goste i radimo sve da budemo što bolji za njih”, kaže Tuga dok ponosno očima prolazi kroz svoj restoran.

Linker
12. ožujak 2024 12:45