Iako je dugo bio sinonim za ljetne koktele, posljednjih godina ovaj narančasti liker pronašao je svoje mjesto i u zimskoj sezoni pa umjesto punča ili kuhanog vina svi žele - vrući aperol.
Već je prošle sezone bio jedno od glavnih iznenađenja zagrebačkog Adventa, a sve se čini kako ćemo se i ove zime na različitim božićnim sajmovima umjesto s kuhanim vinom ugrijati s vrućim Aperolom. Ovaj talijanski aperitiv bio je najpopularniji u ljetnim koktelima kao što je sinonim za sunce i more Aperol Spritz, no u posljednjih nekoliko godina svoju je popularnost proširio na cijelu godinu.
Za razliku od klasičnog Aperol Spritza koji se priprema s proseccom, vruća verzija dolazi u kombinaciji s bijelim vinom kao bazom, a zimski okusi postižu se s klasicima hladne sezone - cimetom i klinčićem. I dok će zasigurno biti jedan od favorita i ovogodišnjih božićnih sajmova, ovaj ukusni, topli napitak možete bez puno muke pripremiti i kod kuće - donosimo vam recept.
Vrući Aperol
- 100 ml Aperola
- 200 ml bijelog vina
- 150 ml soka od naranče
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)
- 1 štapić cimeta
- 2-3 kriške naranče
- klinčići ili anis za dodatni začinski ton
U lonac ulijte bijelo vino i Aperol te dodajte sok od naranče. Po želji dodati med za slađi okus te začine poput cimeta i klinčića ili anisa te kriške naranče. Zagrijte mješavinu na laganoj vatri, pazeći da ne provrije. Kad se zagrije, ulijte u čašu i ukrasite kriškom naranče i štapićem cimeta.
Ako ste ljubitelj Aperola, ali i ako volite gorko-slatke kombinacije s citrusnim notama, ovo je vrući napitak koji će vas osvojiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....