mali zalogaji

U Zagrebu otvoren Cicchetti, bar s talijanskim zalogajima: Dali su nam četiri laka recepta

Cicchetti su poznati venecijanski mali zalogaji, slični španjolskim tapasima koji se jedu s nogu, uz čašu vina i dobro društvo. Mogu biti jednostavni, a uz malo mašte mogu postati pravi gurmanski doživljaj.

U zagrebačkoj Tomašićevoj ulici ovih se dana otvorio Cicchetti, bar gdje uz kavu i čašu finog vina možete uživati i u malim zalogajima. Cicchetti, po kojima je ovo mjesto dobilo ime, mali su zalogaji uobičajeni u barovima sjeverne Italije, naročito u Veneciji u kojima se uz društvo i piće uživa nakon posla. U Veneciji takve barove nazivaju bacari, a namijenjeni su neformalnom druženju uz jednostavnu hranu, fina vina i koktele.

Cicchetti su dio mediteranske tradicije, u ostalom dijelu Italije to su bruschette, u Španjolskoj tapasi… U svakom slučaju ljepše se družiti i piti uz hranu što je i ideja ovog zagrebačkog bara. No tamo se osim cicchetta poslužuju i tramezzini, Focaccia sendvič, piadina (tanka pogača) sa šunkom i sirom… Prezlogajiti se može od jedanaest sati ujutro pa sve do navečer, a cijena jednog cicchettija je od 10 do 15 kuna.

Mi vam donosimo nekoliko njihovih recepata za cicchette koje možete napraviti kod kuće i razveseliti ukućane, ali i goste u ovo blagdansko vrijeme.

image
MARIO KUčERA
image

Mortadela

MARIO KUčERA

Mortadela

Pomiješati marmeladu od marelica i kremu od peperončina u omjeru koji vam odgovara zbog ljutine. Namazati na krišku kruha (može tostiranog) te posložiti nekoliko komada talijanskog caciocavallo Silano sira te nekoliko kriški tanko narezane mortadele s maslinama.

image

Bakalar

MARIO KUčERA

Bakalar

Napravite paštetu od bakalara (može i kupovna), namažite je na krišku kruha u debljini jednog centimetra, po namazu posipajte klice po izboru te posložite kapare ili crne masline.

Recept za paštetu od bakalara: 300 g kuhanog bakalara, 150 g krumpira, 2-3 režnja češnjaka, prstohvat svježeg peršina, ½ dl slatkog vrhnja, 1 dl maslinovog ulja, sol, papar.

Sve sastojke izmiksati u blenderu dok ne dobijete glatku kremu. Držati u hladnjaku prije posluživanja.

image

Pršut i patlidžan

MARIO KUčERA

Pršut i patlidžan

Na kruh namazati maslac, zatim namaz od češnjaka, pa dodati narezani sir grana Padano, trakice pečeniog patlidžana i na kraju pršut.

Krema od češnjaka: Češnjak i krupnu morsku sol staviti u mužar i tući dok se ne dobije fini pire. Zatim polako dodavati maslinovo ulje (količina ovisno o tome koliko se koristi češnjaka – cca 1.5 dl na jedan cijeli češnjak) dok se ne dobije gusta, glatka krema.

image

Inćuni

MARIO KUčERA

Inćun

Na kruh namazati maslac, namaz od češnjaka, tanko narezani svježi krastavac te dodati slane inćune. Sve začiniti s nekoliko kapi limuna i tanko narezanim zelenim djelom mladog luka.

Linker
15. travanj 2024 21:17