toplinski val

U deset dana mogli biste potrošiti 100 kn samo na vodu, evo kako ih uštedjeti

Kad odaberete svoju višekratnu bocu, računajte na to da joj treba malo pažnje. Nove je dovoljno isprati toplom vodom dok je bocama kupljenim otprije potreban nezahtjevan tretman.

Kad se zaredaju toplinski valovi, koji kao da se "natječu" zbrojem Celzija u hladu, vrijeme je za druženje s našom novom najboljom prijateljicom - višekratnom bocom za vodu. Postale su vrlo poželjan ljetni accessoire kojim otkrivamo svoj stav o svijetu u čije se najsitnije pore zavukla mikroplastika.

Kako znanstvenici tvrde, već je neko vrijeme prisutna i u našim tijelima. Posljedice za sada nitko ne zna, no slutimo da neće biti prihvatljive po zdravlje. Iako je situacija alarmantna, nismo spremni za konkretnu akciju zahtijeva li to izlazak iz zone komfora, zar ne? Nemojmo se muljati, odvajamo otpad i mislimo da smo svoje odradili ne zamarajući se previše činjenicom da je plastici potrebno oko 400 godina da se razgradi. Što se sve može postići u tom golemom razdoblju? Sada smo u 21. stoljeću, a prije četiri stotine godina bili smo početku 18. stoljeća: tada se diljem Europe tek stvarao temelj za početak industrijske revolucije.

image

I jedna ušteđena plastična boca čini veliku razliku

DEPOSITPHOTOS

Otac plastike

Plastika je, pak, izumljena početkom 20. stoljeća, kad smo u najvažnijim crtama već stvorili suvremeni svijet. Naziv joj je 1907. dao Leo Baekeland, belgijsko-američki kemičar i izumitelj bakelita, jeftine, nezapaljive i lako primjenjive plastike. Njime je započela plastična revolucija. Pokušajte zamisliti koliko se (nerazgrađenog) plastičnog otpada od tada do danas nataložilo u svijetu? Hvata vas jeza, zar ne?

Digresiju o industrijskom razvoju i plastici podastrli smo umjesto odgovora na pitanje čemu služi višekratna boca za vodu. Ako ni to nije dovoljno, cijena boca litre vode kreće se oko 10 kuna.

image

Tijekom deset dana uštedjet ćete 100 kn samo na vodi natočite li je u višekratnu bocu.

ELIZAVETA GALITCKAIA/DEPOSITPHOTOS

Tijekom deset dana uštedjet ćete 100 kn samo na vodi natočite li je u višekratnu bocu. Pritom je najvažnije da i jedna ušteđena plastična boca čini razliku. Svaki korak u eko-pravcu bitan je, koliko god vam se činio malenim. Uz to, višekratne boce postale su vrlo poželjan, statement modni detalj.

Postoji toliko boja i dezena termo ili običnih presvlaka praktičnih staklenih boca da ih možemo kombinirati uz haljinu, šešir ili natikače. Ne zauzimaju previše prostora u ljetnim torbama, cekerima ili ruksacima, a težina te litre vode koju nosimo na neki način će nam olakšati hod. Kako? Osjećat ćemo se bolje.

Kad odaberete višekratnu bocu, odnosno novu najbolju prijateljicu, računajte na to da joj treba malo pažnje. Treba je čistiti!

image

Briga o višekratnim bocama prilično je laka

DEPOSITPHOTOS

Nove višekratne boce i čep dovoljno je isprati toplom vodom dok je boci kupljenoj otprije potreban nezahtjevan tretman. Najbolje je isprati je toplom vodom, potom preko noći u njoj ostavite mješavinu vode i alkoholnog octa, a po želji dodajte i malo limunovog soka ili limete. Ne zaboravite istim sredstvom oprati čep.

Sutradan bocu ispraznite, operite toplom vodom i po potrebi dodajte malo blagog deterdženta za ručno pranje posuđa. Osušite ju i spremna je za korištenje.

Koristite li perilicu za suđe, boce za vodu peru se na višim temperaturama. Koji god način izabrali, zbog održavanja je dobro imati barem dvije: prijateljstvo funkcionira u paru.

Linker
19. travanj 2024 05:21