Zvjezdane kuharice

Toliko jednostavni da ih mogu naučiti djeca! Donosimo recept za najbolje muffine ‘u svemiru‘

Astrofizičarka Vernesa Smolčić i njezina prijateljica Miljenka Kuhar objavile su dječju knjigu recepata u kojoj su spojile ljubav prema hrani, svemiru, ali i psima, dajući ilustriranim štencima i njihovoj mami da ih vode kroz priču.

Zagrepčanka Vernesa Smolčić (41) dokazala je da astronomija i gastronomija itekako idu zajedno. Astro­­­fizičarka i profesorica na zagrebačkom Prirodo­­slov­­no-matematičkom fakultetu u Zagrebu, koja kroz svoj portal Astroučionica već godinama popularizira znanost, udružila se s prijateljicom Miljenkom Kuhar (40) pa su osmislile dječju Astro kuharicu. Riječ je o ilustriranoj knjizi koja na zabavan i poučan način u svijet kuhanja i astronomije uvodi klince od šest do dvanaest godina. A kako su Vernesa i Miljenka i članice udruge Kako psi komuniciraju, glavni junaci njihove kuharice su psići iz kampanje “Prva četiri su najvažnija”, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti pravilne rane socijalizacije i ostajanja štenaca s majkom i ostatkom legla prvih osam tjedana života. Vernesa podsjeća da je i prvo biće u svemiru bio pas Lajka, davne 1957.

- Kako su psi, kao testna bića, ljudima “popločali” put do svemira, tako će naša Astro kuharica djeci popločati put do učenja o njemu. Kroz 40 stranica klinci mogu naučiti spremati jednostavne slatke i slane recepte, a vodi ih osam ilustriranih štenaca i njihova majka Hej. Prije svakog recepta očekuje ih kratka priča o svemiru: od noćnog neba i sunčanog sustava, preko galaksije do kozmologije i priče o tamnoj tvari. Jedan od štenaca u kuharici je i Kip, mješanac s bijelim šapicama koji je moj ljubimac, a oštenila ga je mama Hej tijekom spomenute kampanje - objašnjava Vernesa, čija prijateljica Miljenka, strastvena kuharica, radi kao izvršna direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja. Zaslužna je za osmišljavanje recepata u dječjoj Astro kuharici te je ponosna vlasnica mješanke Lu, kojoj su svi štenci iz kampanje “Prva četiri su najvažnija” dolazili na socijalizaciju.

Čitajte i: Nova kulinarska zvijezda: Michelle Obama pametnim je potezom potaknula svoje kćeri da zavole povrće

- Volimo se družiti međusobno i s našim psima pa je logično da smo osmislile projekt koji obuhvaća naše interese i znanja. U jelima iz kuharice uživat će i djeca i odrasli, a i zasigurno će i o svemiru imati štošta za naučiti - zaključuje Miljenka Kuhar, dodajući kako je autorica ilustracija u knjizi nagrađivana umjetnica Vanda Čižmek. Osim u Astro kuharici, ljubitelji životinja i svemira mogu uživati i u nedavno objavljenoj slikovnici “Psi u svemiru”, čiji je nakladnik također udruga Kako psi komuniciraju pa se preko njih mogu kupiti obje knjige.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Svemirski mafini

Sastojci za tijesto

  • 300 g oštrog pšeničnog brašna
  • 1/2 žlice kakaa u prahu
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 75 g tamne čokolade
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 120 ml ulja
  • 200 ml mlijeka

Sastojci za ukrašavanje

  • bomboni M&M ili neki drugi raznobojni
  • šećerne zvjezdice
  • 100 g tamne čokolade
  • 20 g maslaca

PRIPRAVA

Jaja i šećer izmiksati u kremastu smjesu, dodati ulje i mlijeko te ponovno promiješati. U zasebnoj zdjeli izmiješati brašno, prašak za pecivo i kakao u prahu. Postupno dodavati kremastu smjesu iz prethodnog koraka pa oprezno sve promiješati kuhačom dok se svi sastojci ne povežu u glatku smjesu. Smjesu uliti u kalupe za mafine i peći u pećnici 20 do 25 minuta bez ventilatora na 180 stupnjeva.

Dok se mafini hlade, rastopiti 100 g tamne čokolade razlomljene na kockice i 20 g maslaca. Kad se mafini ohlade, svaki umočiti u rastopljenu čokoladu i na njega staviti ukrase po želji.

Linker
18. travanj 2024 12:32