Tako to rade žene

Tko je profesorica s Agronomije čiji je sauvignon osvojio zlatnu medalju Decantera

Ivana Puhelek sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta ujedno je i vlasnica istoimene vinarije, a samo za Gloriju otkriva tajnu uspjeha svojih vina koja su nagrađena najprestižnijim priznanjima.

Uz dobro vino ide i dobra hrana, najbolje to zna Ivana Puhelek, profesorica na zagrebačkom Agronomskom fakultetu i vinarka iz Gornjeg Psarjeva pokraj Svetog Ivana Zeline, čiji je sauvignon Puhelek 2021. nedavno dobio zlatnu medalju magazina Decanter, što se smatra za najprestižnijom vinskom nagradom na svijetu. Njoj je bavljenje vinskim biznisom u genima - u obitelji se ono proizvodi već stotinjak godina. Prvi je započeo njezin djed, nastavili su ga otac Stjepan i majka Biserka, a u vinariji Puhelek Purek (drugo ime u nazivu je njihov nadimak) uz roditelje rade i Ivana i njezina starija sestra Nataša koja je također završila Agronomski fakultet. Osim sauvignona, obitelj proizvodi i kraljevinu te hvaljeni pjenušac.

"Kraljevina je ovdje autohtona sorta, od koje se jedino u zelinskom kraju pravi monosortno vino, dok se drugdje koristi u kupaži. Nekada je to bilo omiljeno vino u Zagrebu, ali su ga poslije istisnuli chardonnay i sauvignon. No, kraljevina je dragulj koji mi zelinski vinari trebamo čuvati jer se po njemu izdvajamo od ostalih. U suradnji s Agronomskim fakultetom dugo smo radili na poboljšanju kvalitete, birajući najbolje trsove iz starih nasada. Radili smo i na brendiranju kraljevine kao županijske robne marke pa, primjerice, svi imamo slične etikete i pokušavamo popularizirati naša vina", kaže Ivana Puhelek, ističući da, osim lokalnih, uzgajaju i svjetski poznate sorte, a najviše, naravno, sauvignon. I u tome su toliko uspješni da dobivaju Decanterova priznanja.

Zlatna medalja za Puhelek 2021. nije, naime, jedina koju su osvojili. Dvije godine zaredom njihov sauvignon, koji se nalazi na vinskim listama mnogih najboljih hrvatskih restorana, na Decanterovim je natjecanjima dobio srebrnu medalju.

"I prije proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja mnogi su hvalili naš sauvignon, ali ovo je ipak značajna potvrda da proizvodimo kvalitetno vino pa je i zanimanje sve veće. Sutra nam dolaze turisti iz Austrije, jučer su bili ljudi iz Nizozemske, ugostili smo i jedan bračni par iz Amerike... Svi su oni pili vino tijekom odmora na našoj obali, svidjelo im se pa su pogledali etiketu i kontaktirali nas kako bi vidjeli našu vinariju i kupili nešto butelja da ih odnesu kući", govori Ivana Puhelek.

image

Ivana Puhelek

MATIJA DJANJESIC CROPIX

"Ne mogu ih ponuditi samo vinom pa im najčešće na stol iznesemo domaće suhomesnate proizvode i odličan sir koji kupujemo u okolici", kaže Ivana Puhelek, objašnjavajući koja se sve jela sljubljuju s njezinim sauvignonom.

"Sauvignon se odlikuje širokom paletom raznovrsnih mirisa, aromatičan je i svjež te u jelima traži kombinaciju s nečim kiselkastim ili pomalo gorkim, ali ne previše masnim i teškim. Preporučila bih ga uz bijelo meso i ribu, uz carpaccio, svježe ili grilano povrće. Odličan je, primjerice, uz salate. Upravo se salata s pilećim mesom, gorkim radičem, mahunama i sirom savršeno sljubljuje sa sauvignonom", objašnjava vinarka, koja za sebe kaže da voli fino jesti, kuhati i isprobavati nove okuse, ali uz posao u vinogradu i u vinariji te uz obaveze na fakultetu nema previše vremena za kuhanje.

"Za specijalne prigode volim pripremati divljač, to mi je specijalnost. Tata je, naime, lovac i često ide u lov na divlje svinje. No, za jela od divljači treba više vremena, a njega nemam previše, osobito u doba berbe i prerade grožđa. Zato ujesen preferiram jednostavnija jela, naravno, uvijek od domaćih, zelinskih namirnica".

image

Salata s piletinom i povrćem

MATIJA DJANJESIC CROPIX

Salata s piletinom i povrćem

Sastojci (za četiri osobe):

  • 2 zelene paprike
  • 400 grama zelenih mahuna
  • 200 grama cherry rajčica
  • 200 grama domaćeg mekog sira
  • 100 grama radiča
  • 400 grama pilećih prsiju
  • domaći bijeli jabučni ocat
  • hladno prešano ulje
  • sol i bijeli papar


Priprema:

Pileća prsa narezati na trakice, kratko ih prepeći na jakoj vatri te staviti na stranu, mahune kuhati nekoliko minuta dok ne omekšaju, a potom ih izvaditi, staviti u hladnu vodu da se ne prekuhaju te ocijediti i staviti u zdjelu. Dodati pileća prsa, papriku narezanu na trake, prepolovljene cherry rajčice i sir te začiniti.

Linker
25. travanj 2024 12:18