Beri i jedi

Slasni kraljevi šume u dva recepta s kojima ne možete pogriješiti!

Branje gljiva mnogima je prava strast, a kad ti ukusni plodovi jeseni završe na tanjuru - radosti nema kraja.

Već neko vrijeme traje berba vrganja, a ako ne znate što s njima, donosimo dva klasika s kojima nikad nećete pogriješiti! Brzo su gotovi, a koliko nam je poznato rijetki su oni koji bi im mogli odoljeti.

Rižoto s vrganjima

Sastojci:

  • 300 g svježih vrganja
  • 150 g luka
  • 60 g maslaca
  • 1 dl ulja
  • 350 g riže za rižoto
  • 2 dl bijelog vina
  • 8 dl mesne juhe

Za kuhanje:

  • 50 g ribanog parmezana
  • sol i papar po želji
image
OLEKSANDR PROKOPENKO DEPOSITPHOTOS

Priprema:

U tavi rastopiti maslac, pripaziti da ne posmeđi, te na njemu propirjati očišćene i narezane vrganje dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Na kraju popapriti i posoliti. Ocijediti višak maslaca i staviti tavu s vrganjima na stranu, na toplo. U dubljoj posudi popržiti sitno sjeckani luk dok ne poprimi zlatnu boju. Dodati rižu i propirjati pa podliti bijelim vinom i pirjati dok vino ne ishlapi. Podliti s malo mesne juhe i uz stalno miješanje kuhati dok tekućina iz rižota ne ishlapi. Dodati još juhe i tako pirjati dok riža ne omekša. Na kraju u rižoto umiješati vrganje i vrhnje za kuhanje te pirjati još nekoliko minuta. Maknuti s vatre i dodati naribani parmezan, promiješati i ostaviti poklopljeno 15 minuta.


Kremasta juha od vrganja

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 300 g svježih vrganja
  • 1 mrkva,
  • 2 krumpira
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 700 ml vode
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • estragon u prahu
  • peršin
image
VIRGINIJA VAIDAKAVICIENE/Panthermedia/Profimedia

Priprema:

Vrganje očistiti, narezati na ploške, kratko blanširati i ocijediti. Na zagrijanom ulju popeći nasjeckani luk, dodati mrkvu narezanu na kockice i vrganje. Sve zajedno kratko pirjati podlijevajući vodom pa dodati krumpir narezan na kockice, protisnuti češnjak, papar i estragon i nastaviti pirjati još oko 10 minuta. Dodati vino i vruću vodu te kratko prokuhati, a onda umiješati kiselo vrhnje. Prije posluživanja juhu posuti nasjeckanim peršinom.

Linker
24. travanj 2024 22:54