
Zasladite ove vruće ljetne dane desertom u čaši – na plaži, kod kuće ili na nekoj livadi. Gdje god se nalazite, malo slatkog će vam uljepšati dan!
Za izradu deserta potrebna vam je čaša – oblika po želji! Široka čaša za vodu, elegantna čaša za vino ili pak staklena tegla – odaberite ono što vam se najviše sviđa! Prvo je potrebno napraviti voćni žele.
Sastojci za voćni žele
- 500 g zamrznutih malina
- 5 žlica šećera
- 5 žlica cijeđenog soka od limuna
- 9 g mljevene želatine
Priprema
- Želatinu potopite u hladnu vodu i ostavite da stoji najmanje 10 minuta.
- Maline pomiješajte sa šećerom i limunovim sokom pa kuhajte na laganoj vatri 5-6 minuta.
- Ocijedite voćni sok pa gelatinu otopite na niskoj temperaturi i pomiješajte s voćnim sokom.
- Izlijte smjesu u čaše nagnute pod kutom od otprilike 45 stupnjeva pa ostavite čaše u hladnjaku oko 3 sata da se voćni žele potpuno ne stegne.
- Ponovite postupak i s druge strane čaša, a kad se s obje strane žele stvrdnuo, kreće priprema bijele kreme – panna cotte.
Sastojci za panna cottu
- 320 g vrhnja za šlag
- 100 g bijele čokolade
- 1 listić želatine (oko 1,5 g)
- žlica ekstrakta vanilije
Priprema
- Želatinu potopite najmanje 10 minuta u hladnu vodu.
- Zagrijte vrhnje za šlag (nije potrebno kuhati) te dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne istopi. Želatinu ocijedite i pomiješajte s vrućom kremom.
- Dodajte žlicu ekstrakta vanilije pa ponovno pomiješajte. Kad se ohladi, prelijte kremu preko voćnog želea u čašama.
- Vratite u hladnjak i ostavite još par sati dok se i panna cotta ne stegne.
Dekorirajte po želji jagodama/malinama i uživajte u čaroliji okusa!