GASTRO

Recepti s medom koje morate probati: dodajte ga u slana jela i oduševit će vas

Med pojačava okuse, čineći razna slatka i slana jela još zanimljivijim.

Med nije samo poznati ljekoviti proizvod, već je i namirnica koja je zahvaljujući svojem pikantnom okusu dobrodošla u pripremi brojnih delicija. Pikantno sladak, koristi se i u pripremi mnogih slanih aduta - od predjela do glavnih jela, priloga i salata, a ovo su naši favoriti.

Pečene kruške s medom i plavim sirom

Sastojci

2 kruške

100 g plavog sira

50 g oraha

maslinovo ulje

2 žlice meda

sol, papar, timijan

Priprema

Kruške oprati, isjeći uzduž na polovine i preliti s malo ulja i medom te posoliti, popapriti i dodati malo timijana. Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata, dok ne omekšaju. Potom ih izvaditi, preko njih staviti izmrvljeni sir i vratiti u pećnicu na 10 minuta, dok se ne istopi. Izvaditi iz pećnice i posuti orasima te poslužiti toplo.

image

Patka s medom

GERAIN0812/DPPHOTO/PROFIMEDI GERAIN0812/DPPHOTO/PROFIMEDI

Patka s medom

Sastojci

1 očišćena patka od 1,5 kg

2 žlice bistrog meda

2 žlice octa od crvenog vina

1 češanj češnjaka

30 g maslaca

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

sol i papar

Priprema

Patku narezati na komade. Preliti ih mješavinom meda, octa i oguljenog češnjaka te ostaviti u marinadi oko šest sati. Povremeno promiješati. Ocijediti komade mesa te ih ravnomjerno popržiti u posudi za pečenje na već zagrijanom ulju i maslacu. Blago posoliti i dobro popapriti te preliti marinadom. Patku peći oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Povremeno je zaliti njezinim sokom. Kad se ispeče, ocijediti meso i držati ga na toplom. Odstraniti mast iz umaka od pečenja i dodati mu tri žlice vode. Patku staviti na pladanj, preliti je toplim umakom i odmah poslužiti.

image

Pile s medom

KULINáRNí STUDIO BAUER MEDIA CZ/IMAGEFOOD BM/PROFIMEDIA KULINáRNí STUDIO BAUER MEDIA CZ/IMAGEFOOD BM/PROFIMEDIA

Piletina s medom

Sastojci

1 domaće pile

130 g meda

2,5 dl svježeg soka naranče

1 žličica umaka harrisa

3 režnja češnjaka

1 žličica svježe naribanog đumbira

2 naranče s tankom korom

4 limuna

1 žlica smeđeg šećera (muscovado)

2,5 dl pilećeg temeljca

maslinovo ulje, sol, papar

Priprema

Oprano i osušeno pile staviti u dublju namašćenu posudu za pečenje, ne veću od pileta, kako sokovi ne bi izgorjeli. Sok od naranče pomiješati s medom, umakom harrisa, naribanim đumbirom, solju i paprom te izmiksati. Manji dio tekućine izliti u unutrašnjost pileta, a veći dio po njemu. Ostaviti malo tekućine za poslije. Peći 45 minuta na 200 stupnjeva. U međuvremenu limun narezati na četvrtine, pokapati ga maslinovim uljem i pomiješati sa smeđim šećerom. Pile izvaditi, žlicom pokupiti sok od pečenja te preliti po piletu. Dodati ostatak soka od naranče i meda te limune sa šećerom. Peći još 45 minuta. Ako pile nije dobilo hrskavu koru, peći još 15 minuta. Potom pile izvaditi, u umak dodati pileći temeljac te zdjelu od pečenja s umakom staviti na plamenik i kuhati do željene gustoće.

image

Torta s medom

MOOD_DEBRIS/DPPHOTO/PROFIMEDIA MOOD_DEBRIS/DPPHOTO/PROFIMEDIA

Medovik torta

Sastojci

Tijesto:

3 jaja

20 dag šećera

3 žlice meda

18 dag maslaca

2 žličice sode bikarbone

40 dag oštrog brašna

Krema:

40 dag šećera

1,5 l kiselog vrhnja s najmanje 20% mliječne masti

šećer u prahu ili kakao u prahu za posipanje

Priprema:

Za kremu kiselo vrhnje i šećer lagano promiješati i ostaviti u hladnjaku. Nakon 30 minuta promiješati još jedanput i vratiti u hladnjak. Postupak ponavljati dok se šećer ne rastopi. Ostaviti u hladnjaku. Na laganoj vatri otopiti med i maslac. Na pari miješati jaja i šećer električnom miješalicom dok smjesa ne postane pjenasta i gusta (oko 15 minuta). U tu kremu dodati toplu mješavinu meda i maslaca pa još kratko miješati. Dodati sodu bikarbonu, izmiješati i skloniti sa štednjaka. Brašno dodavati u nekoliko navrata, miješajući kuhačom. Tijesto ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Od ohlađenog tijesta napraviti 5 do 7 kora veličine kalupa za tortu. Kore peći kratko, 6 - 8 minuta na oko 180 stupnjeva, pazeći da se ne prepeku. Ostaviti ih da se ohlade. Kremu mazati preko svake kore i slagati kore jednu na drugu. Zadnja kora se ne maže kremom. Prekriti tortu folijom i ostaviti u hladnjaku 24 sata. Prije posluživanja posuti šećerom u prahu ili kakaom i ukrasiti komadićima krupno narezanih oraha.

Linker
15. travanj 2024 08:48