JURAJ MOCILAC
Recept

Proljeće u čaši: Slastica od malina po receptu našeg food blogera

Donosimo recept iz još uvijek aktualnog magazina Delicije, ovaj puding od prosa s malinama napravljen je bez glutena i namirnica životinjskog porijekla.

Donosimo recept iz još uvijek aktualnog magazina Delicije, ovaj puding od prosa s malinama napravljen je bez glutena i namirnica životinjskog porijekla.

Deserti su divni, ali deserti u čaši su čarobni, klasičnim kolačima daju novu dimenziju, a uz to izgledaju fenomenalno. Mogla bi se tako sažeti filozofija food blogera koji stoji iza profila Žlica Šećera, Juraj Močilac (29) radi slastice isključivo od namirnica biljnog porijekla, a za njihovu prezentaciju često poseže za čašom. "Primjerice tiramisu je ok, ali tiramisu u čaši je izvrstan. Ne znam zašto je to tako, ali jednostavno je. Osim toga, deserti u čaši mogu biti puno jednostavniji i brži za izradu, (uglavnom) ne moraš paliti pećnicu, ne moraš brinuti hoće li se raspasti prilikom rezanja, ne moraš imati kalupe za torte i kolače pa samim time imaš i manje suđa za oprati. Zapravo sad kad razmislim, ne želim više ništa drugo ni raditi", kroz smijeh objašnjava Juraj. Za magazin Delicije kreirao je četiri deserta u čaši, svi su veganski i bez glutena.

image

Food bloger Juraj Močilac

VEDRAN PETEH CROPIX

Danas predstavljamo puding od prosa s malinama, a ostala tri pronađite u novom broju Delicija koje su na kioscima do 5. travnja

Puding od prosa s malinama

Sastojci (za 2 osobe)

  • 100 g prosa
  • 100 g (smrznutih) malina (ako je sezona, slobodno koristite svježe)
  • 6 žlica eritrita
  • prstohvat soli
  • 80 - 100 ml bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog bez glutena)
image

Puding od prosa s malinama

JURAJ MOCILAC

Priprava

Proso dobro isperite pa stavite kuhati u triput većoj količini vode. Kuhajte 10-15 minuta pa ga maknite s vatre, poklopite i pustite neka odstoji još 5 - 10 minuta. Dok vam se kuha proso, zakuhajte i 100 g smrznutih malina s tri žlice eritrita i 50 ml vode. Kuhajte desetak minuta dok većina vode ne ispari, a potom procijedite kroz sito i na taj način odvojite tekućinu od koštica.

Proso prebacite u blender, dodajte mu preostale tri žlice eritrita pa izblendajte do fine, glatke smjese. Ako vam je smjesa pregusta, razrijedite je s malo biljnog mlijeka. Možda vam neće trebati cijela navedena količina mlijeka pa ga dodajte pomalo kako ne biste previše razrijedili puding. Na kraju dodajte sirup od malina i još jednom dobro izblendajte dok se sve ne sjedini. Puding izlijte u čaše (ili zdjelice) i pustite koji sat da se dobro ohladi i stisne. Ukrasite svježim ili sušenim malinama, naribanom tamnom čokoladom ili kokosovim mrvicama.

Linker
28. travanj 2024 04:24