Priča Ane Grgić Tomić

Prinova, svadba i povratak u formu! Proslavljena chefica tešku godinu pamtit će po najljepšem

U najgoroj godini u novijoj povijesti šefici kuhinje hotela Esplanade, Ani Grgić Tomić, desile su se najljepše stvari u životu: rodila je kćer Vitu, udala se za njenog tatu Marijana Tomića i promišljenom prehranom istopila 20 trudničkih kilograma.

Dok cijeli svijet strahuje od trećeg vala pandemije, Ana Grgić Tomić (40), šefica Esplanadine kuhinje, uživa u najljepšim trenucima uz svoju tromjesečnu kćer Vitu. Dugo ju je čekala, a kad ju je lanjskog prosinca napokon rodila, njenoj sreći nije bilo kraja. Potpuno se prepustila majčinstvu i ništa joj taj osjećaj ne može pokvariti. Složne i maštovite jelovnike koje je osmišljavala za goste restorana Zinfadel’s i Le Bistro zamijenile su knjige o prehrani mama i beba, a na stres koji je nužan pratitelj njenog posla potpuno je zaboravila.

Pozitivno ambicioznoj, iznimno talentiranoj i vrlo šarmantnoj šefici kuhinje najpoznatijeg zagrebačkog hotela do pune sreće nedostajalo je samo to malo biće, jer u profesionalnom smislu potpuno se ostvarila. Imala je 31 godinu kad je postala prva žena na čelu Esplanadine kuhinje, a prije toga se usavršavala kod velikih chefova kao što su Yves Mattagne u restoranu Sea Grill u Bruxellesu i Christian Lohse u berlinskom Fisher’s Fritzu. Mnogo je naučila i od svojih prethodnika u Esplanadi, a uz očuvanje tradicije i dodavanje vlastitog “rukopisa” u zagrebački je hotel donijela svjetske trendove.

image
Ana je u trudnoći dosta toga izbacila s jelovnika - carpaccio, sushi, tatarski biftek, školjke... a odrekla se i jutarnje kave.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Ona je u Esplanadin jelovnik uvela korejske specijalitete, bezglutensku ponudu, jela bazirana na ekološkim namirnicama, osmislila rižoto koji je gastronomski vodič Riso Gallo uvrstio među stotinu najboljih u svijetu, a može biti ponosna i na certifikat izvrsnosti koji su restoranu Zinfandel’s dodijelili gosti koji ga posjećuju. Uz to, ugledni gastronomski vodič Gault&Millau proglasio ju je “cheficom koja još puno toga ima za reći u budućnosti”.

Čitajte i: Marijana Mikulić podijelila je s nama odličan recept za tortu od mrkve: ‘Nestvarno fino!‘

Priznanja koja je dosad dobila, kaže, motivirala su je da još više podigne svoju ljestvicu uspjeha i želja, a rođenje male Vite nije nimalo utjecalo na njene profesionalne želje - samo ih je privremeno stavilo u drugi plan. Ana je vrlo jasno postavila prioritete, prepustivši posao svom dobro uhodanom timu.

image
Tromjesečna Vita lijepo napreduje, a Ana je zasad samo doji.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Protekli mjeseci za mene su doista bili posebni - otkriva Ana Grgić Tomić dok se u svom domu igra s Vitom. - Uvijek sam slušala kako trudnice imaju specijalnih želja za nekim jelima i pićima, no meni se to nije dogodilo. Imala sam zaista trudnoću za poželjeti, tako da moji bližnji nisu osjetili moje promjene raspoloženja niti sam im zadavala glavobolje posebnim zahtjevima.

Promjene navika u trudnoći

Ipak, u trudnoći je neke stvari promijenila. Prije toga znala je reći kako ne može zamisliti početak dana bez kave, a na vrhu njezinih osobnih gastronomskih prioriteta su bili sushi, carpaccio, svježa riba, tatarski biftek, školjke i prilično ljuta jela, a kad je doznala da će postati mama, puno toga se odrekla.

image
Uskoro će krenuti s prvim kašicama - od sezonskog voća i povrća.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Nema toga čega se ne bih odrekla u trudnoći ili tijekom dojenja jer beba je najveći blagoslov koji sam primila i njezino zdravlje od samog početka mi je na prvom mjestu. Zbog toga sam odmah iz prehrane izbacila neke riskantne namirnice, poput rafiniranih šećera, za njegu tijela sam koristila potpuno prirodne preparate, odlazila sam ranije na spavanje, dopustila sam si više odmora tijekom dana i svaki dan sam šetala. Iako je ova pandemijska godina bila iznimno teška za svakoga pojedinačno, kao i za posao, kod mene se sve nekako dobro odigralo pa je trudnoća prošla bez stresa - govori Ana.

Čitajte i: Slatki pozdrav s Kvarnera! Marko Tolja otkrio nam tajnu neodoljive torte od jagoda

Iako joj je prehrana životni poziv i svaku namirnicu poznaje “u dušu”, Ana je tijekom trudnoće svakodnevno proučavala što i koliko treba unositi u organizam da bi se beba pravilno razvijala. Pojačala je unos folne kiseline jer ona pomaže razvoju djeteta, prevenira anemiju i potiče apsorpciju hranjivih tvari, povećala je unos vitamina i minerala, a posebno je vodila pažnju da jede raznoliko - od sezonskog i organski uzgojenog voća i povrća do mesa i ribe.

image
Ana i Marijan imali su dvostruko slavlje u veljači: svoje vjenčanje i krstitke male Vite.
Privatna arhiva

- Vita ima tri mjeseca i zasad je samo dojim, a jedem prema instinktu i promatram što joj odgovara. Za koji mjesec krećemo s kašicama, potom ću uvesti sokove od svježeg voća i povrća, poput jabuke, kruške i mrkve, dok ću neke hrabrije kombinacije poput bobičastog voća ili soka od rajčice ostaviti za vrijeme kada Vita malo poraste. Moram priznati da se jako veselim prvim obrocima koje ću joj pripremati, a već sada sam u suradnji s trgovinom Magic Baby počela osmišljavati kašice za bebe, pri čemu mi jako pomaže Nutri baby kuhalo, koje istodobno kuha, miksa i sterilizira. Dovoljno je odabrati željeni program i za pola sata zdrav ručak za mame i bebe je gotov - govori Ana Grgić Tomić, koja je od porođaja do danas “istopila” 20 trudničkih kilograma. Prehrana joj se, kaže, uglavnom sastoji od variva, zobenih pahuljica, palente, riže i svega što je potrebno za laktaciju. Ne gladuje, a ponekad si priušti i pokoju kockicu čokolade ili malu krišku sira, tek toliko da se podsjeti na neke druge životne užitke.

Vitino rođenje nije utjecalo na Anine profesionalne želje i planove, samo ih je privremeno stavilo u drugi plan.

Sredinom veljače je u obitelji održano prvo veliko slavlje - Vitine krstitke i vjenčanje Ane i njezinog životnog partnera, ugostitelja Marijana Tomića, s kojim je bila u vezi punih 20 godina. Za tu prigodu hranu su za njih pripremali drugi, jer Ana pauzira od posla i velikih kuhanja. No, zato razmišlja o nekim drugim stvarima - primjerice o pisanju kuharice za mame i bebe.

Salata od špinata, komorača i svježeg sira

image
Salata od špinata, komorača i svježeg sira.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci

  • 10 dag špinata,
  • 10 dag kravljeg sira,
  • 1 naranča,
  • malo maslinova ulja,
  • malo meda,
  • komorač po želji

Priprava

Špinat dobro oprati i posušiti. Komorač narezati na veće komade i staviti ga kuhati oko 2 minute te ga ohladiti. Svježi sir začiniti i dodati koricu naranče. Sve sastojke posložiti na tanjur i začiniti dresingom od maslinovog ulja, meda i soka od 1 naranče.

File brancina s bučinim sjemenkama i batatom

image
File brancina s bučinim sjemenkama i batatom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci

  • 20 dag fileta brancina,
  • malo maslinova ulja,
  • malo soli,
  • korica od 1 limuna,
  • malo bučinih sjemenki,
  • 1 batat,
  • 1 mrkvica

Priprava

File brancina začiniti solju, limunovom koricom i maslinovim uljem te posuti drobljenim bučinim sjemenkama. Peći u zagrijanoj pećnici na 195 stupnjeva 8 do 10 minuta.

Za prilog poslužiti pečeni batat ili 1 mrkvicu. Batat i mrkvu narezati na štapiće, začiniti maslinovim uljem, solju, timijanom i s malo meda. Dobro promiješati i peći na 175 stupnjeva 15 minuta. Batat se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu koja obiluje vitaminima A i C, kalcijem, kalijem i željezom.

Linker
19. travanj 2024 18:53