Uravnoteženo i fino

Poznata nutricionistica: ‘Strogi režimi i nekakav kvazi detoks su šok za organizam‘

Poznata nutricionistica i fitness trenerica Marija Andrijašević otkriva kako se dovesti u ravnotežu nakon prekomjernog uživanja u blagdanskoj trpezi, ruši neke mitove o prehrani te predstavlja recepte za zdrava, jednostavna i ukusna jela.
BLAGDANSKO PREJEDANJE...

Nije najveći problem. Kao što jedan zdravi obrok neće izgraditi novo tijelo, tako ni jedan "krivi" neće napraviti veliku štetu. Važno je što se jede u ostatku godine, a ne tih nekoliko dana. Nakon uživanja u blagdanskoj trpezi treba se vratiti u ravnotežu, ne volim riječ "režim". Mnogi su orijentirani na estetsku komponentu - par kilograma viška - umjesto da razmišljaju kako prehrana utječe na njihovo zdravlje.

ZDRAVA I URAVNOTEŽENA PREHRANA...

Mora biti naš svakodnevni izbor. Uključuje dovoljnu količinu tekućine - dvije do četiri litre dnevno - a ona se može unijeti i kroz različite juhe i variva, koji također pospješuju rad probave. Ujutro se, primjerice, mogu pojesti jaja, rajčica, malo sira i badema. Za ručak odaberite juhicu, komad mesa s povrćem, tunu, lososa, bijelu ili plavu ribu. Kalorije ne znaju koliko je sati pa nisu točne tvrdnje da se iza šest sati navečer ništa ne smije konzumirati. Jedino se ne preporuča jesti dva sata prije spavanja kako se ne bi opterećivao probavni sustav i došlo do problema sa spavanjem.

TREBA IZBJEGAVATI...

Industrijski obrađenu hranu i slatkiše, gazirana i alkoholna pića, pekarske i suhomesnate proizvode, koji zbog velike količine natrija loše utječu na krvni tlak. Bolje je uzimati žitarice od cjelovitog zrna čija vlakna omogućavaju da naša crijeva ostanu zdrava. Ona se, uz želudac, smatraju drugim mozgom. Nezdrava prehrana, naime, može utjecati loše na naše mentalno zdravlje. Oni koji konzumiraju tešku hranu često su letargični i imaju potrebu malo odspavati kako bi se mogli pribrati. Nakon obilnog obroka najbolje je otići u laganu šetnju ili barem na svježi zrak. Izbacite iz doma nezdrave namirnice koje vas dovode u napast.

ZDRAVI "COMFORT FOOD"...

Mogu biti sirovi deserti s batatom, bananama, kakaovcem i šumskim voćem te razni proteinski pudinzi koji su slatki, ukusni i nutritivno vrijedni. Grickalice zamijenite orašastim plodovima. Ja sam slani tip pa samu sebe varam s ribom, slanim srdelama i maslinama - kao prava "Dalmošica". Izvrsna zamjena za nešto slano mi je i krumpir pečen u pećnici na papiru bez previše ulja, fino začinjen s ružmarinom ili origanom. Ljudski mozak koristi hranu i piće kao utjehu pa ih treba odvojiti od osjećaja.

image

Marija Andrijašević priprema zdravi desert

VEDRAN PETEH CROPIX
INSTANT DIJETE...

Nisu dobre. Tijelo se fizički i nutritivno zapostavlja 10, 15 ili 20 godina, a onda se očekuje čudo u 12 ili 15 tjedana. Da, može doći do gubitka kilograma, ali isto tako i do narušavanja ravnoteže u tijelu. Strogi režimi i nekakav kvazi detoks su šok za organizam, loše se podnose i fizički i psihički te neslavno završe jer dolazi do jo-jo efekta. Da bi se kilogrami smanjili važno je biti u kalorijskom deficitu. Ako, primjerice, zdrava odrasla osoba ima dnevnu potrebu za 2200 kalorija, unese li ih 100 ili 200 manje doći će do gubitka neželjenih kilograma. Promjene treba uvoditi korak po korak kako bi se ukorijenile kao zdrava životna navika, a ne kao hir.

SUPERHRANA JE ZA MENE...

Pseudoznanstveni pojam i mislim da bi ga trebalo početi izbacivati iz javnog prostora. Superhranom se smatraju goji bobice, ashwagandha prah, matcha čaj, chia sjemenke, no svako podneblje ima svoje "supernamirnice". U Hrvatskoj je to ono što tu i raste - cikla, borovnica, malina, jabuka, naranča... - a pritom ih je najbolje jesti sezonski. Konzumacija "žive" hrane, to jest voća i povrća, garantira dugovječnost. Naši stari su jeli ono što su uzgojili u vlastitom vrtu i doživjeli su duboku starost.

RECEPTI

Krem juha od bundeve i korjenastog povrća
image

Krepka juha od bundeve i korjenastog povrća

VEDRAN PETEH CROPIX

SASTOJCI
Žlica kokosovog maslaca, mrkva, korijen, peršina, celer, muškatna tikva, kurkuma, bučine sjemenke, listovi peršina, klice od cikle
PRIPREMA
Izblendati sve sastojke osim bučinih sjemenki, listova peršina i klica od cikle. Njima posuti krem juhu.


Salata od lososa
image

Salata od lososa može se staviti u staklenku i ponijeti na posao

VEDRAN PETEH CROPIX

SASTOJCI
400 g lososa, 100 g kvinoje (može i kus-kus, proso te bulgur), 100 g svježe mrkve, cikle i salatnog krastavca narezanih na kockice, 20 cherry rajčica, 1 avokado, 1 crvena paprika, 2 šake rikole, 60 g feta sira, 2 šake baby špinata, 1 šalica edamamea
SASTOJCI ZA PRELJEV
Maslinovo ulje, limun, žlica senfa i meda, sjemenke sezama.
PRIPREMA
Sve sastojke pomiješati i dodati preljev, a salata se može spremiti i u staklenku te ponijeti na posao.

Slatka energetska bomba
image

Slastica od rižinih pahuljica, proteinske kreme i bobičastog voća

VEDRAN PETEH CROPIX

SASTOJCI

Rižine pahuljice, 150 g zaleđenih banana, 150 g skuhanog batata, 1 čajna žličica kakao praha, mjerica Whey proteina s okusom vanilije, 3 mjerice bademovog napitka, svježe bobičasto voće

PRIPREMA

Izmiksati sve sastojke u blenderu osim rižinih pahuljica i bobičastog voća.

SERVIRANJE

Na dno zdjelice staviti rižine pahuljice, zatim sloj kreme, a na vrh bobičasto voće.


Snimljeno u DANKüchenu, Family Mall Zagreb

Linker
24. travanj 2024 15:10