glumica u kuhinji

Petra Kurtela: Ovo su okusi djetinjstva koje najradije kuham svom sinčiću Relji

Zagrebačka glumica Petra Kurtela, koja nastupa u emisiji ‘Ples sa zvijezdama‘, namirnice kupuje od malih proizvođača, hranu nikada ne baca, nego je radije podijeli sa susjedima, a svom sinu Relji najčešće kuha pileću juhu prema receptu svojih roditelja.

Otkako je ostvarila svoju dugogodišnju želju da sudjeluje u showu "Ples sa zvijezdama", glumica Petra Kurtela posljednja dva mjeseca češće broji plesne korake nego kalorije pa gotovo da i ne stigne razmišljati o hrani. S plesnim partnerom Damirom Horvatinčićem trenira svakodnevno i po četiri sata, a umjesto da joj iscrpljujuće vježbe koreografije potaknu apetit, zbog stresa se dogodilo suprotno.

"Veselila sam se da ću jesti kao lav i dobiti koji kilogram, ali od napetosti i višesatnih treninga tijelo je u stresu pa se gotovo silim jesti. Ne stižem često kuhati, a katkad ni pojesti konkretan obrok. No, oduvijek sam ovo priželjkivala i znala sam da će biti naporno jer iako ples izgleda kao lagan sport, potrebno je mnogo snage", govori Petra.

image


Glumica Petra Kurtela

VEDRAN PETEH CROPIX

Nakon prvih nekoliko treninga shvatila je da joj je potrebna golema energija na plesnom podiju pa od jutra pomno bira namirnice koje konzumira. Doručak započinje proteinima, a najčešće su to svježi sir, jaja, avokado, losos i domaća kobasica. Pred nastup uživo nedjeljom popije i do litru vode, a umjesto energetskih pločica više energije joj daje banana.

"Odrasla sam na raznolikoj kuhinji jer su moji roditelji fenomenalni kuhari. Tata je najčešće zadužen za morske specijalitete, a mama za sve ostalo. Svake nedjelje imamo obiteljski ručak na kojem me miris pileće juhe uvijek vraća u djetinjstvo, zato je najviše volim kuhati svom petogodišnjem sinu Relji", govori Petra.

image

Petra Kurtela

VEDRAN PETEH CROPIX

Priznaje kako je kuhinja omiljeni teritorij njenog supruga, arhitekta Igora Bankovića, koji najbolje priprema wok, o ona mu pregaču sa zadovoljstvom prepušta. Namirnice nabavljaju od malih lokalnih proizvođača i bio trgovina.

"U našem domu nema zabrana, ali nezdravu hranu i slatkiše ne kupujemo, ako nam se katkad zalomi, onda su na polici koju Relja ne može dohvatiti. Od prvog dana trudim se nuditi mu zdraviju hranu. S time sam i sama godinama vodila borbu i jela sam brzu hranu, bijelo brašno, šećer... Tek nakon nekoliko godina odlučila sam angažirati nutricionista i taj je potez promijenio sve. Točno planiranje obroka i brojenje kalorija nikad neće biti moj stil, ali sam osvijestila što unosim i sada jedem i pijem puno zdravije. Ako imam jaku želju pojesti nešto nezdravo, napravim to, ali ne jedem iz navike ili samo zato što je ponuđeno. Mislim da sam sada pronašla dobar balans", objašnjava.

Tjedni jelovnik ne planira, već kupuje spontano, a unatoč tome hranu ne baca - u hladnjaku drži kutiju s natpisom "prvo pojedi mene" u kojoj su namirnice pred istekom roka trajanja.

"Druga stvar koju prakticiramo je dijeljenje viška hrane sa susjedima. Kad smo se useljavali u stan, odlučila sam da želim izgraditi dobar odnos sa susjedima. Napravili smo mali tulum dobrodošlice i pozvali sve stanare. Dobili smo najbolje susjede na svijetu, koji s nama dijele ljubav prema održivom načinu života, pa si često pokucamo na vrata i ponudimo skuhan obrok. Ne bacam hranu ni kada odlazimo na putovanja, već pokucam susjedima na vrata", zaključuje glumica.

image

Pileća juha

VEDRAN PETEH CROPIX

RECEPT

300 g pilećih prsa

1 luk

2 mrkve

korijen peršina

1 manja paprika

1 češanj češnjaka

1 celer

žlićica soli,malo papra

PRIPRAVA

Sve sastojke staviti u lonac s 3 litre hladne vode.

Nakon sat vremena kuhanja, juhu procijediti te vratiti u lonac. Zakuhati domaće rezance s vrećicom mesa za juhu i na kraju posipati nasceckani peršin.

Linker
11. travanj 2024 22:06