Punjeni cvjetovi tikvica

 BERISLAVA PICEK CROPIX
GASTRO

Ove lijepe cvjetove ne stavljate u vazu nego u - tavu!

Gastro blogerica Slavica Šagolj predlaže četiri slasna jela za Uskrs po mjeri gurmana.

Gastro blogerica Slavica Šagolj predlaže četiri slasna jela za Uskrs po mjeri gurmana.

Ako još niste smislili što ćete pripremati za uskrsne blagdane, imamo nekoliko neklasičnih prijedloga koje je za nas pripremila gastro blogerica Slavica Šagolj.

Punjeni cvjetovi tikvica

image

Punjeni cvjetovi tikvica

BERISLAVA PICEK CROPIX

Sastojci
30 cvjetova tikvice, 50 ml maslinova ulja, 1 veća glavica luka, 3 češnja češnjaka, 2 tikvice, 2 rajčice, 250 g riže arborio, 500 ml povrtnog temeljca, peršin, sol, papar

U tavu uliti maslinovo ulje. Glavicu luka naribati i staviti na maslinovo ulje da se lagano pirja. Kada postane staklast, dodati usitnjeni češnjak i jako usitnjenu rajčicu. Kratko pirjati. Dodati rižu te je kratko pržiti s ostalim sastojcima. Jednu tikvicu naribati i dodati u rižu te sve zaliti polovicom temeljca i lagano kuhati povremeno miješajući. Kuhati oko 15 minuta. Pri kraju začiniti solju, paprom i usitnjenim peršinom. Rižu ohladiti prije punjenja cvjetova tikvice.
U posudu za pečenje uliti malo maslinova ulja. Drugu tikvicu narezati na ploške i složiti na dno posude. Nježno otvoriti cvijet tikvice i staviti u njega manju žličicu nadjeva. Zatim opet nježno saviti vrhove latica prema unutra. Slagati na tikvice. Na kraju zaliti preostalim temeljcem, dodati malo ulja. Posudu poklopiti ili prekriti aluminijskom folijom i peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Jelo se može jesti toplo i hladno.

Tart s lososom

image

Tart s lososom

BERISLAVA PICEK CROPIX

Sastojci
150 g dimljenog lososa, 1 lisnato tijesto, 200 g sirnog namaza, 4 mala kisela krastavca, sitno narezana, 2 mlada luka narezana na kolutiće, 2 žličice kapara, 1 ljutika, rotkvice, kopar, vlasac, 3 žlice miješanih sjemenki (sezam, suncokret, lan), 1 jaje, limunova korica, maslinovo ulje

Zagrijati pećnicu. Lim obložiti papirom za pečenje. Na njega staviti lisnato tijesto te rubove sa svih strana preklopiti oko 1 centimetar. Premazati jajem i obilno posuti mješavinom sjemenki. Sredinu lisnatog tijesta napikati vilicom da se prilikom pečenja ne napuhne. Peći 20 minuta na 175 stupnjeva. Pečeno tijesto ohladiti.
Dok se tijesto hladi, pripremiti namaz. U sirni namaz dodati sitno nasjeckane kisele krastavce, mladi luk i malo soli. Sve lagano promiješati da se dobro sjedini.
Ohlađeno tijesto premazati namazom, složiti dimljeni losos, rotkvicu narezanu na ploškice i ljutiku. Dodati ostale sastojke. Na kraju sve pokapati s malo maslinova ulja i dodati svježe naribanu limunovu koricu.

Pačja prsa s umakom od kupina i borovnica

image

Pačja prsa u voćnom umaku

BERISLAVA PICEK CROPIX

Sastojci
100 g kupina, 100 g borovnica, pačja prsa, 50 g maslaca, 2 manje ljutike, 100 ml vina cabernet, 1 žlica limunova soka, 3 žlice džema od kupina, sol, papar, grančica timijana, klice cikle, 350 g krumpira, muškatni oraščić

Krumpir oguliti i staviti da se kuha. Kupine i borovnice malo usitniti u sjeckalici. Na tavi zagrijati polovicu maslaca i na njemu pirjati sitno nasjeckanu ljutiku. Kada postane staklasta, dodati vino, limunov sok i začine. Sve kuhati dok se smjesa malo ne reducira. Zatim dodati usitnjeno voće i džem. Kuhati još koju minutu. Pačja prsa začiniti solju i paprom s obje strane. Kožu oštrim nožem malo zarezati da se prilikom pečenja masnoća lakše topi. Staviti prsa na hladnu tavu s kožom prema dolje i lagano ih zagrijavati na vatri. Peći dok se ne zarumene sa svih strana, posebice onoj s kožom. Pečena pačja prsa staviti sa strane na nekoliko minuta da se odmore prije rezanja. Krumpir usitniti gnječilicom, dodati preostali maslac i malo muškatnog oraščića. Sve lagano promiješati.
Na tanjur staviti pire od krumpira, umak od kupina i borovnica. Pačja prsa narezati na ploške. Po želji po mesu preliti malo umaka od pečenja. Na kraju dodati klice od cikle.

Dutch baby s mrkvicama i kobasicom

image

Dutch baby

BERISLAVA PICEK CROPIX

Sastojci
2 žlice maslinova ulja, 50 g maslaca, 10 raznobojnih mini mrkvica, 4 mlada luka, 4 mini kobasice, svježi timijan, sol, papar, 3 velika jaja, 100 ml mlijeka, 60 g glatkog brašna, peršin

Potrebna je tava koja smije ići u pećnicu. Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva. Tavu odmah staviti da se lagano zagrijava. U drugoj tavi na malo masnoće ispeći kobasicu koju je poželjno prepoloviti i mini mrkvice. Dovoljno je nekoliko minuta. U zdjelu staviti jaja, mlijeko, brašno i začine te umutiti glatku smjesu. Oprezno izvaditi zagrijanu tavu iz pećnice, dodati kockicu maslaca koji će se brzo otopiti. Brzo i ravnomjerno rasporediti smjesu jaja, na nju rasporediti povrće i kobasicu. Vratiti u pećnicu i peći 15 - 18 minuta. Servirati toplo uz dodatak svježih začina.

Linker
17. studeni 2024 22:34