Dašak egzotike

Omlet gotov za 40 sekundi: Oduševit će vas i kao glavno jelo i kao prilog

Na dalekom Tajlandu ovakav omlet poslužuju uz rižu i povrće, ali možete ga jesti i ‘na naš‘ način uz malo finog kruha.

Jaja na bezbroj načina omiljena su hrana diljem svijeta, tako svaka kultura ima svoj specifičan način njihove pripreme. Ako volite jaja i tražite za novim načinima da ih pripremite, tajlandski omlet će vas oduševiti. Ono što je posebno kod njega je da je gotov za samo 40 sekundi. Khai Jiao, omiljena je ulična hrana u Tajlandu, iako je bazično riječ o omletu, kod njih se ne jede samo za doručak, nego u svako doba dana.

Ovako pripremljena jaja imaju hrskave rubove, a sredina je kremasta i sočna. Tajlanđani ga jedu posluženog s rižom i povrćem, ali ako ste raspoloženi za zapadnjački način konzumacije jaja - bit će odličan i s nekim finim kruhom i salatom. Ako se osjećate baš odvažno, u jaja možete dodati i sitno narezano povrće po izboru.

Za tajlandski omlet gotovo sigurno imate u kuhinji, a njegova jednostavna priprema ne zahtijeva ni mnogo vještine u kuhinji.

image

Tajlandski omlet, odnosno Khai Jiao

UNSPLASH

Sastojci za 1 osobu:

  • 2 velika jaja
  • pola žličice octa ili limunovog soka
  • 1 žličica ribljeg umaka, a ako ne želite eksperimentirati držite se soli i papra
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica rižinog brašna ili gustina
  • tri četvrtine šalice ulja za prženje (ako radite više porcija, slobodno pržite u istom ulju)

Priprema:

U posudi pomiješajte sve sastojke osim ulja: jaja, začine, malo octa i vode te žlicu rižinog brašna ili gustina. U lončiću srednje veličine ili okruglom woku zagrijte ulje da bude spremno za prženje.

Kada je ulje vrelo ulijte smjesu jaja, pazite da vas ne poprska. Jaja će se napuhnuti, pržite ih 20 sekundi s jedne strane pa okrenite i 20 sekundi na drugu. Izvadite omlet iz tave i poslužite vrućeg.

Linker
15. travanj 2024 20:09