Gastro specijal

Od arhitektice do slastičarke: Deserti Ive Erić prava su umjetnička djela, a neka od njih lako možete napraviti i sami

U kreiranju savršenog blagdanskog jelovnika pomažu influenceri koji s čitateljima Glorije dijele recepte za svoje slatke i slane delicije - za idiličan ugođaj u domu.

Među mnogim mladim ljudima koji su se tijekom radnog staža “prekvalificirali” je i zagrebačka arhitektica Iva Erić (28), koja je krajem 2020. otvorila showroom - s kolačima. No, i u svoj slatki biznis ugrađuje znanja iz svoje bazične struke, o čemu svjedoče njene do detalja osmišljene torte.

Arhitektura njenih slastica je fascinantna: statiku slojevitih kolača ne mogu destabilizirati ni maštoviti, predimenzionirani ukrasi, a glazure ukrašene slikarijama podsjećaju na umjetničke murale na gradskim fasadama.

image

Iva Erić

MARIO KUČERA

Ovih blagdana Iva je izradila prigodnu tortu, s motivom borova u snijegom zametenoj šumi, koja krasi izlog njezina zagrebačkog showrooma Šlag na kraju, a na popisu njenih omiljenih božićnih kolača su - muffini. I to crveni, s glazurom od bijele čokolade, a njihov recept dijeli s čitateljima Glorije, uz poruku ohrabrenja da nisu komplicirani za izradu.

Jer i Iva je u svijet deserata ušla bez formalnog obrazovanja: učila je s YouTubea i online radionica, no od slastičarske entuzijastice - uz puno predanog rada - postala je prava profesionalka. Njezina slatka umjetnička djela možete pratiti i na Instagramu.

Red velvet muffin

SASTOJCI (ZA 30 KOMADA)

  • 230 g maslaca
  • 300 g šećera
  • 4 jaja
  • 195 g glatkog brašna
  • 130 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 50 g kakaa
  • 350 ml mlijeka
  • sok polovice limuna
  • crvena slastičarska boja
  • malo octa
  • 100 g Oreo keksa
image

U božićnom Mix boxu su red velvet muffini te carrot cake muffini s pistacijama, lješnjacima i bijelom čokoladom, raspucanci od pistacije, keksi s brusnicama i čokoladom te ručno oslikani macaronsi od maline i čokolade.

IVA ERIĆ

PRIPRAVA

Svi sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi. U jednoj posudi prosijati suhe sastojke - brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U mjerici izmjeriti mlijeko i iscijediti u njega pola limuna. Pustiti da odstoji 10 minuta dok se u mlijeku ne naprave grudice. Nakon toga u mlijeko dodati žlicu octa i crvenu boju (ocat pojačava intenzitet boje).

U drugoj posudi izmiksati maslac sa šećerom dok ne postane blijed i pjenast. Nakon toga u smjesu dodavati jedno po jedno jaje i miješati dok se dobro ne povežu. Zatim naizmjence dodavati i miksati suhe i mokre sastojke, počevši sa suhim. U ovoj fazi paziti da se smjesa ne izmiksa previše, nego samo onoliko koliko je potrebno da se sve sjedini.

Na kraju ručno umiješati narezane Oreo kekse. Smjesu rasporediti u papirnate kalupe za muffine i peći na 180 stupnjeva 20-30 minuta. Po želji preliti preljevom od bijele čokolade i ukrasiti mrvicama red velvet biskvita.

Za preljev od bijele čokolade otopiti 200 g bijele čokolade sa 70 ml slatkog vrhnja (na pari ili u mikrovalnoj pećnici uz intervale miješanja svakih 30 sekundi).


Čitajte i:

Linker
19. travanj 2024 18:17