OKUSNI ADUT KVARNERA

Nova kulinarska avantura chefa Denija Srdoča: Postao glavni kuhar restorana na vrhu riječkog hotela

Chef Deni Srdoč ima visoki ljetni standard - postao je glavni kuhar restorana na vrhu novog riječkog hotela, s jelima za najizbirljivije nepce i pogledom koji oduzima dah.

Za mladog chefa Denija Srdoča (28) počinje nova kulinarska avantura: nakon pet godina provedenih u kvarnerskom restoranu Draga di Lovrana, kojem je osigurao Michelinovu zvjezdicu, postao je glavni kuhar u restoranu Nebo novog hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort&Spa.

image
Novi riječki restoran ima jela za najizbirljivije nepce.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Strast prema kuhanju usadile su mu mama i baka tijekom djetinjstva provedenog na Krku, a o njegovoj darovitosti i ambiciji svjedoče i titule iz 2018. za najboljeg domaćeg mladog kuhara i talenta godine prema gastronomskom vodiču Gault&Millau.

Čitajte i: Zagrepčanka Carla radila je s Gordonom Ramsayem, a s nama je podijelila recept za sočnu voćnu salatu

Pred njim su sada novi izazovi, jer u restoran na vrhu riječkog hotela treba privući goste jelima koja su jednako spektakularna kao i tamošnji pogled na Kvarnerski zaljev.

image
Deni najviše uživa u hrani i društvu.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Jeste li ikada požalili što ste napustili studij elektrotehnike zbog kuhanja?

Iskreno - ni trenutka. Jednostavno sam osjetio da ne pripadam tom svijetu.

Koji vas mirisi i okusi podsjećaju na djetinjstvo?

Mamini svakodnevni, zdravi ručkovi, tatine mesne i riblje peke, nedjelje kod bake, sestrino eksperimentiranje s internacionalnim jelima… Baš bogatstvo raznolikih okusa i mirisa.

image
Strast prema kuhanju Deniju su usadile mama i baka.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: Bogastvo Kvarnera na tanjuru: Specijalitete chefa Matije Pavlica ovog ljeta morate probati

Kad ste samostalno pripremili prvo jelo?

Kuhao sam odmalena uz pomoć nekoga iz obitelji, a prvo jelo pripremio sam sam s deset godina. Ne sjećam ga se u detalje, ali znam da je bio recept iz kuharice s kineskim jelima koju sam dobio od mame.

Koja je vaša omiljena namirnica?

Ima ih mnogo, ali kako je početak ljeta, sada su mi najdraže trešnje i rotkvice.

Slano ili slatko?

Uvijek slano.

Što vam je kao profesionalnom chefu najteže?

Baviti se papirologijom.

A u čemu baš uživate?

U hrani i društvu. Jelo i piće su moj život.

Čitajte i: Glumački gastro trikovi Antonija Jakupčevića: S nama je podijelio recept za slastan lungić s posebnim sastojkom

Ganjate li Michelinovu zvjezdicu i na novom radnom mjestu?

Cilj mi je biti dio tima uspješnog i profitabilnog restorana. Jelovnik je sezonski, temeljen isključivo na domaćim namirnicama i proizvodima hrvatskih dobavljača, a ako nas to dovede do Michelinove zvjezdice - sjajno.

Je li život kuhara stresan?

Stresan je onoliko koliko sam dozvoliš. Kao i svaki posao, ima i negativnih i pozitivnih strana, ali na svemu tome se uči i gradi karakter.

image
Za mladog chefa Denija Srdoča (28) počinje nova kulinarska avantura.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Sušeni štokalj

Sastojci

  • 200 g sušenog štoklja (sušena hobotnica)
  • 300 g blanširanih mladih izdanaka češnjaka
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • začinsko bilje
  • 4 jaja
  • 1 limun
  • 50 ml soja sosa
  • 200 ml vode
  • holandez umak

Priprema

  • U isto vrijeme staviti mlade izdanke češnjaka i sušenu hobotnicu u vruću tavu te sotirati nekoliko minuta.
  • Začiniti te dodati začinsko bilje po želji.
  • Jaja kuhati pet minuta, odstraniti bjelanjak te žumanjke uroniti u ohlađenu tekućinu od vode, soja sosa i soka limuna.
  • Sotiranu sušenu hobotnicu i žumanjak servirati prelivene holandez umakom.
Linker
12. travanj 2024 04:00