KUHINJA

Njihovo maslinovo ulje koriste i natjecatelji u hrvatskoj verziji showa MasterChef

U obitelji Cecilije Farchioni, pripadnice 11. generacije maslinara u Umbriji, sve je podređeno brizi za pet tisuća hektara zemlje i proizvodnji ekstra djevičanskog ulja - koje izvoze diljem svijeta, a koriste ga kao bazni sastojak čak i u desertima.

Talijanska regija Umbrija tradicionalno je povezana s uzgojem maslinovih stabala - i zato je osobito čarobna u ovo doba godine, u vrijeme berbe. U tamošnjim maslinicima nedavno je održan međunarodni tečaj degustacije ekstra djevičanskih maslinovih ulja koji je bio i prvoklasni gastronomski događaj. Uzvanici iz cijelog svijeta imali su prilike kušati brojne delicije s dodatkom tog "tekućeg zlata" - od guste veganske juhe s lećom do pečenih kestena i moussuea od čokolade.

"U našoj kuhinji maslinovo ulje nije samo dodatak jelima, to im je često baza," kaže Cecilia Farchioni, nasljednica jedne od najmoćnijih obitelji talijanskih maslinara, koja je uz svoju braću Marca i Giampaola bila domaćica trodnevnog događanja u Umbriji. Na obiteljskom gospodarstvu obitelji Farchioni u blizini Perugie proizvodi se pedesetak vrsta ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Cecilia Farchioni ističe da kod prerade maslina koriste najsuvremenije metode koje počivaju na hladnom prešanju i karakterističnom nefiltriranju. Nema, kaže, omiljeno ulje, jer svako ima drugačiji okus i svoju svrhu, slično kao vino.

image

Mlado maslinovo ulje obitelji Farchioni

MARTINA MARTORELLI

"Mesnim jelima laskaju gorka ulja, a ribljim blaga", tumači Cecilia, dodajući da su njihova ulja jako popularna i među ljubiteljima slastica.

"Prikladnije je od maslaca, bolje spaja tijesto jer je tekuće, a kolačići dulje ostaju svježi, uz to što su bogatiji okusima zbog voćne arome u ulju. Koliko će se dodati ulja, ovisi o receptu. U odnosu na maslac, ulje se koristi za trećinu manje", savjetuje Cecilia, napominjući da su takve slastice i zdravije, jer je plod masline bogat antioksidansima.

Ceciliji Farchioni ljubav prema maslinarstvu gotovo da je zapisana u genima. Uz svoju braću, pripadnica je jedanaeste generacije maslinara: u njenoj obitelji tradicija uzgoja seže u davnu 1780. Posljednjih nekoliko desetljeća na čelu tvrtke je Cecilijin otac Pompeo Farchioni, najzaslužniji za globalnu prepoznatljivost brenda. Izvoze u više od 20 zemalja, uključujući i Hrvatsku, a u Italiji su među deset najvećih proizvođača - s godišnjom proizvodnjom od 40 milijuna litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja i s oko pet tisuća hektara vlastitih maslinika.

image

Cecilia Farchioni, članica 11. generacije umbrijskih maslinara

MARTINA MARTORELLI

Cecilia i njezina braća Marco i Giampaolo desna su ruka ocu. Uz to, Marco je prije desetak godina pokrenuo proizvodnju piva, dok je Giampaolo preuzeo obiteljsku vinariju koja je osnovana 1997. Iako im je maslinarstvo i dalje vodeća grana, ne skrivaju sreću što su njihova vina danas najcjenjenija u Umbriji. Cecilia je uključena u kompletan obiteljski biznis, a zadužena je za britansko tržište.

"Posljednje dvije godine radim kao ambasadorica našeg brenda. Britansko tržište odlično poznajem, a London mi je drugi dom - s obzirom na to da sam ondje živjela za vrijeme studija ekonomije. U svom poslu istinski uživam jer svijetu prenosim priču o našoj obitelji koja traje više od 240 godina", kaže Cecilia, ističući da je silno ponosna što su u izgradnji imena njihove tvrtke veliku ulogu odigrale žene. Njezina majka dizajnira izgled proizvoda, a Cecilijina prabaka je bila prva knjigovotkinja u tvrtki te se godinama brinula o financijama.

image

Na obiteljskom imanju pune su ruke posla u ovo doba godine

MARTINA MARTORELLI

"Baka je o poslu uvijek razmišljala na iznimno inteligentan, strateški način, a majka je onaj kreativni dio naše obitelji. Zaslužna je za arhitektonska rješenja nekih naših objekata, ali i za izgled određenih boca vina", govori Cecilia, koja je prije ulaska u obiteljski biznis bila zaposlena na menadžerskoj poziciji u kući Chanel, u Londonu.

"Nakon godinu dana u Chanelu shvatila sam da nisam tip osobe koja može slijepo slijediti ustaljena pravila, kako je to u velikim korporacijama. U našoj tvrtki vlada obiteljski odnos među djelatnicima, iako za nas radi oko 300 ljudi. Moji roditelji, braća i ja i danas o poslovnim stvarima najradije razgovaramo za stolom, uz ručak", govori Cecilia, kojoj je kuhanje velika strast. Njena obitelj već godinama surađuje s vrhunskim talijanskim chefovima od kojih neki imaju Michelinove zvjezdice. No, podjednako njeguju i autohtonu talijansku kuhinju.

image

Obiteljski maslinik prostire se na pet tisuća hektara

MARTINA MARTORELLI

Majka je podrijetlom iz sjeverne Italije, a u Umbriju se doselila zbog ljubavi prema mom ocu, tako da sam odrasla na tradiciji ta dva kraja. Sama najbolje radim rižota, a velika sam ljubiteljica i azijske te kuhinje srednjeg Istoka - dodaje Cecilia, koja hvali i našu kuhinju. Kako kaže, cijela njezina obitelj obožava Hrvatsku uz koju su poslovno vezani. Njihovi se proizvodi već desetak godina prodaju u velikim trgovačkim lancima, a ovo je druga sezona kako ulja Farchioni koriste chefovi i natjecatelji u kulinarskom showu "MasterChef".

"Sviđa mi se Hrvatska, osobito unutrašnjost, koja me podsjeća na moj rodni kraj. Iako obožavam London, nigdje se ne osjećam tako opušteno kao u našim maslinicima. Na spoju tradicije i modernog počiva i filozofija našeg uspješnog poslovanja. Ulja proizvodimo u skladu s najsuvremenijim smjernicama u tehnologiji, no, s druge strane, i dalje se naslanjamo na znanje i iskustvo naših predaka", zaključuje Cecilia Farchioni.

Slatki kolač s maslinovim uljem

image

Maslinovo ulje je izvrstan dodatak desertima

ISTOCK

Sastojci

300 g brašna za kolače

150 g šećera

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

50 ml mlijeka

3 jaja

1 limun

1 prašak za pecivo

malo šećera u prahu

Priprava

Miksati jaja i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svjetlije boje. Polako umiješati mlijeko i ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dodati koricu i sok od limuna. U posebnoj zdjeli umiješati brašno i kvasac te dodati u prethodno pripremljenu smjesu. Miješati dok ne postane glatka. Smjesu izliti u namazan i pobrašnjen pleh. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Kad se ohladi, po vrhu posuti šećer u prahu.

Linker
19. travanj 2024 06:57