Slatko druženje

Njegove kolače obožava Severina, a nama je dao recept za svoj cheesecake s lavandom

Poljski slastičar koji se prije osam godina zaljubio u Split i tamo otvorio slastičarnicu, stigao je na jedan dan u Zagreb i oduševio sve koji su kušali njegove kolače i sladolede.

Za njegovim sladoledima i slasticama luduju Splićani i turisti koji dolaze u grad podno Marjana, a ovih dana u njima su, nažalost prekratko, uživali i Zagrepčani.

On je Luka Klimczak, poljski slastičar koji se prije osam godina zaljubio u Split i kraj tamošnjeg HNK-a otvorio slastičarnicu pred kojom je uvijek red. A kako i ne bi bio kada su njegovi sladoledi potpuno prirodni, prepuni najfinijih neobičnih okusa baziranih na lokalnim začinskim travama, medu, maslinovom ulju pa čak i čvarcima. Njegova vjerna mušterija je i Severina koja, kako nam otkriva, uz sladolede najviše voli njegovu splitsku tortu.

image

Marko Kutlic uživao je u sladoledu

MARKO TODOROV CROPIX
image

Nikolina Čosić odustala je od dijete, a Antonija Čosić oduševila se kolačem od lavande

MARKO TODOROV CROPIX
image

U slasticama je uživala i Uršula Tolj.

MARKO TODOROV CROPIX

"Imam puno vjernih gostiju koji mi se stalno vraćaju, među njima je i puno Zagrepčana pa sam odlučio bar na jedan dan doći u Zagreb i počastiti sve one kojima se sviđaju moje slastice. Evo sada sam se uživo javio za HRT i već su moji u Splitu zatrpani pozivima i pitanjima gdje sam u Zagrebu otvorio slastičarnicu. Nažalost nisam, ali o tome intenzivno razmišljam. Samo da se vremena malo stabiliziraju", rekao nam je simpatični slastičar koji govori kojem se u govoru simpatičnim dalmatinskim narječjem s poljskim naglaskom.

image

Tihani Harapin Zalepugin najviše su se svidjele Lukine krafne sa šumskim voćem

MARKO TODOROV CROPIX
image

I dečki vole slatko: glazbenik Sebastian Popović i Antonio Marušić, maneken i bivši Mister Hrvatske

MARKO TODOROV CROPIX
image

Lukini kolači koji oduševljavju sve koji ih probaju

MARKO TODOROV CROPIX

A u slatkoj zagrebačkoj večeri uživao je glazbenik Marko Kutlić kojeg je oduševio sladoled od lavande, Nikolina Čosić s HRT-a tu je večer prekršila zavjet da mjesec dana neće jesti slatko, Antoniju Čosić, voditeljicu Vijesti iz kulture, oduševio je cheesecake od lavande i borovnica, a Uršula Tolj nije mogla odabrati svog slatkog favorita.

image

Cheesecake s lavandom i borovnicama

MARKO TODOROV CROPIX

Cheesecake s lavandom i borovnicom

Podloga: 170 g maslaca, 350 g keksa petit ili neki drugi koji ima u sebi dodatak maslaca

Krema s maskarponeom: 6 jaja, 180 g šećera, 670 g maskarpone, 60 g soka od limuna, malo arome vanilija

3 g suhih cvjetova lavande, 50 g šumske borovnice

Sloj od vrhnja: 900 g vrhnja 20% mm, 150 g šećera

Priprema:

Maslac otopiti. Kekse usitniti na sitno i sve zajedno pomiješati i staviti u kalup 26 cm.

Sloj od maskarpone sira: Lavandu i borovnicu staviti u lončić s jako malo vode (borovnica je većinom zaleđena pa će pustiti svoj sok) i reducirati uz stalno miješanje. Zatim staviti u blender da se dobro usitni.

Maskarpone, jaja, šećer, sok od limuna, vanilija aromu i procijeđenu lavandu s borovnicom staviti u zdjelu i kratko miješati s mikserom, tek toliko da se poveže. Smjesu izliti na kekse i staviti peći na 170 * 35 min.

Vrhnje i šećer izmiješati te ravnomjerno staviti na pečeni cheesecake, stavljati od krajeva prema sredini. Vratiti u peć, zatvoriti i ostaviti da stoji u tako ugrijanom peći 10 min. Izvaditi i ostaviti najmanje 7- 8 sati u hladnjaku.

Linker
23. travanj 2024 01:00