VEDRAN PETEH/CROPIX
U prirodi i dobrom društvu

Napustio Zagreb i u zagorskom selu ostvario veliki san: Tri recepta vlasnika malene farme s velikim delicijama

O prednostima i izazovima života na farmi govori Mario Krog, koji se iz Zagreba preselio u Gornju Pačetinu i pokrenuo vlastiti brend mliječnih proizvoda - glavnih aduta njegovih deserata.

O prednostima i izazovima života na farmi govori Mario Krog, koji se iz Zagreba preselio u Gornju Pačetinu i pokrenuo vlastiti brend mliječnih proizvoda - glavnih aduta njegovih deserata.

Kada se stigne na imanje Marija Kroga u Gornjoj Pačetini, poprilično je jasno čime ga je očarao život u zagorskom selu, daleko od užurbanosti i stresnog gradskog ritma. Mir, priroda, životinje i drvena kuća kao iz bajke - to je svakodnevica 31-godišnjaka koji je napustio posao u televizijskoj produkciji u Zagrebu i napravio vlastitu farmu. O tome je, kaže, oduvijek sanjao, a u posljednjih šest godina već je okupio veliku družinu - uz dvije krave i četiri telice, tu su i jarac Zoran, dvije koze i mali bijeli poni, a ima i 16 mačaka od kojih većina preferira život u staji. Mario Krog na svom se imanju bavi proizvodnjom mlijeka, jogurta, kefira, sireva, mliječnih sladoleda i zamrznutih voćnih jogurta brendiranih pod nazivom Milk bar.

image
U Marijevoj kuhinji najviše se roštilja zimi, i to u krušnoj peći.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Oko mojih kravica uvijek ima posla, a treba mlijeko i preraditi u sve proizvode koje dostavljamo našim kupcima na kućnu adresu. Prvo sam uzgajao patke, pa koze, a posljednjih godinu dana sam krenuo s kravama. Uzgoj pataka mi je bio prekompliciran, koze ne daju dovoljno mlijeka, a kravice su pun pogodak - kaže Mario kojeg se nedavno moglo vidjeti i kao sudionika u RTL-ovoj gastro emisiji “Večera za 5 na selu”. Završio je, doduše, na drugom mjestu, ali sve je oduševio jelima od domaćih proizvoda i ljepotom svog imanja.

Sve je prirodno

U sklopu drvene kuće, koja je kupljena u susjednom selu, rastavljena i ponovno sastavljena na njegovom zemljištu, Mario ima malu siranu i hladnjaču, privatni stambeni dio i veliku ostakljenu prostoriju u kojoj se nalaze ručno napravljena kuhinja s otokom, krušna peć i veliki stol za blagovanje.

Čitajte i: Toliko jednostavni da ih mogu naučiti djeca! Donosimo recept za najbolje muffine ‘u svemiru‘

Čitajte i: Bivši hip-hoper sada je majstor za čokoladne slastice od kojih rastu zazubice: ‘Za sve je zaslužna supruga‘

- Kada se ovdje okupe moja obitelj i prijatelji, uvijek se nešto kuha. Roštilj ne pečemo vani, već ga pripremamo u zidanoj krušnoj peći i zato se kod mene najviše roštilja - zimi. Bude tu domaćeg mesa, ribe, a na grillu redovito završi i moj sir - kaže Mario koji je o kuhanju najviše naučio od mame i bake, kuharice starog kova, baš po njegovom guštu. Mama, kaže, kuha pomalo dijetno, a on najviše voli meso pripremljeno s domaćom masti ili “u saftu”, pečene krumpiriće, zagorsku bijelu palentu, mlince i - slatko. Zato u svojoj ponudi ima više od trideset voćnih jogurta, pa čak i čokoladno mlijeko, a uskoro planira napraviti slatki desert od riže na mlijeku.

image
Uz krave, na farmi živi i jarac Zoran.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Kod nas je sve prirodno. I moji jogurti su bez konzervansa i umjetnih bojila, samo mlijeko s jogurt kulturama, voće i šećer. Jer kakav bi to bio voćni jogurt da nije sladak - kaže Mario, koji zbog posla na farmi ne kuha svaki dan, ali si nakon napornog radnog dana uvijek pripremi neku slasticu. Najčešće su to američke palačinke koje priprema u električnom pekaču za vafle jer su tako lijepo oblikovane, brzo pečene i primamljivo hrskave, a za nadjev ne treba brinuti jer su mu pri ruci uvijek njegovi voćni sladoledi.

Težačka šalata

image
Težačka šalata
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci

  • 150 g listova maslačka (regmeta),
  • 2 jaja,
  • 100 g domaćeg špeka,
  • 100 g grill sira,
  • sol,
  • bučino ulje,
  • jabučni ocat

Priprava

Salatu oprati i usitniti. Skuhati jaja na tvrdo. Špek narezati i prepeći na tavi dok ne postane hrskav. Sir prepeći na grill tavi s obje strane. Sve posložiti i začiniti.

Saft sa žgancima

image
Saft sa žgancima
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci

  • 500 g teletine,
  • 2 glavice luka,
  • 300 ml domaćeg jogurta,
  • žlica škrobnog brašna,
  • 2 žlice masti,
  • 350 ml telećeg temeljca,
  • 300 g bijelih žganaca,
  • papar,
  • sol,
  • crvena paprika

Priprava

Na masti propirjati narezani luk, dodati meso narezano na kockice, posoliti, podliti temeljcem i pirjati oko sat vremena. U zdjeli promiješati jogurt, papriku, papar i škrob te umiješati u saft. Prokuhati još par minuta. Žgance kuhati u posoljenoj vodi sa žlicom masti uz stalno miješanje oko pola sata. Servirati sa saftom.

Ljubičaste palačinke

image
Ljubičaste palačinke
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci

  • 2 jaja,
  • 2 - 3 žlice vanilin šećera,
  • 300 ml domaćeg jogurta,
  • 1 žlica praška za pecivo,
  • 150 g glatkog brašna,
  • sladoled od borovnice

Priprava

Pjenasto umutiti jaja i šećer te polako dodavati ostale sastojke. Smjesu za palačinke peći u pekaču za vafle ili na tavi. Poslužiti sa sladoledom.

Linker
21. studeni 2024 23:00