Hrana za bolji svijet

Napravite sami svoj grahburger: Jednostavan recept za potpuno drugačiji burger koji će vas oduševiti okusom (i zdravljem)

Biljni burgeri su prepuni bjelančevina, vlakana i drugih nutrijenata te su bez kolesterola, osim toga lako se spremaju, a nema bojazni od salmoneloze i trihineloze.

Svi koji su probali neki veganski burger pričaju o svojem dobrom iskustvu danima nakon toga, tvrde Prijatelji životinja te pozivaju sve da se počaste jednom ovakvom mesnom delicijom i pridruže se obilježavanju Dana biljnih burgera te tako dodatno pridonesu povećanju popularnosti tog spasonosnog proizvoda. Naime, 5. lipnja obilježava se Dan biljnih burgera, a cilj mu je promocija burgera i ostalih biljnih proizvoda koji zbog svojeg inovativnog, nutricionistički vrijednog i ekološki održivog sastava mogu spasiti svijet.

Mnogo je vrsta biljnih burgera, a neki svojim okusom, mirisom, teksturom i bojom nevjerojatno podsjećaju na burgere od mesa, pa čak i 'krvare'. Mogu imitirati razne vrste životinjskoga mesa, i to bez konzervansa i umjetnih boja. Svakim danom tehnologija njihove proizvodnje još više napreduje, kao i njihova dostupnost u trgovinama i u restoranima brze hrane.

image
Dan biljnih gurgera obilježava se 5. lipnja.
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Prijatelji životinja pozivaju i ugostitelje i poduzetnike da se okrenu ovoj ekološkoj i zdravijoj opciji te ih uvrste u svoju ponudu. Građane, pak, pozivaju da pronađu svoj omiljeni veganski burger koji će im se svidjeti ili da naprave svoj biljni burger prema nekom od mnogih dostupnih recepata.

Čitajte i: Danas je Svjetski dan bez mesa: Domaće food blogerice pokazale kako spravljaju delicije isključivo na biljnoj bazi

Blagotvorni za prirodu i ljudsko zdravlje

Iz udruge ističu i koliko je ekološki prihvatljivija ovakva ishrana dok se za proizvodnju samo jednog mesnog burgera potroši više od 2000 litara vode, za jedan biljni burger potrebno je 150 litara vode. Osim vode, za proizvodnju biljnih burgera potrebno je manje zemljišta, a spašava se nebrojeno mnogo životinjskih života godišnje.

image
Postoji mnogo vrsta biljnih burgera.
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Osim ekologije, biljni burgeri su i iznimno zdrava opcija. Prepuni su bjelančevina, vlakana i drugih nutrijenata te su bez kolesterola zbog čega su mnogo zdravija varijanta. Velika je prednost biljnih zamjena i što se lako spremaju i nema bojazni od salmoneloze i trihineloze.

Čitajte i: Tri vegetarijanska recepta - seitan, tofu i kvinoja u glavnim ulogama

Dobra prilika za sve koji žele provjeriti tvrdnju je i jubilarni 10. VegeSajam koji će se održati 15. lipnja 2021. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, na kojem će se, među mnogim veganskim kulinarskim zanimljivostima, naći i biljni burgeri.

image
Isprobajte recept za grahburger
FOTOGRAFIJE: PRIJATELJI žIVOTINJA

Grahburgeri

Sastojci

  • 1 mala limenka graha,
  • 1 šalica zobenih pahuljica,
  • pola šalice sojinih ljuspica,
  • 1 žlica ljutog ajvara,
  • 1 žličica soli,
  • pola žličice papra,
  • 2 nasjeckana češnja češnjaka

Priprema

Sve sastojke dobro izgnječiti rukama. Pustiti da odstoji pola sata i oblikovati burgere. Peći na lagano nauljenoj tavici za grill. Dobije se 6 većih ili 10 manjih burgera.

image
Biljni burgeri su ekološki prihvatljiviji i mnogo zdravija opcija od onih mesnih.
PRIJATELJI ŽIVOTINJA
Linker
13. travanj 2024 03:41