Gastro

Nakon teške dijagnoze, potpuno je promijenila prehranu i došla do savršenog menija za one koji pate od autoimunih bolesti

Jesti raznoliko - na toj se ideji temelji meni Zagrepčanke Petre Krolo, povjesničarke umjetnosti koja se, potaknuta dijagnozom Hashimota, ‘prekvalificirala’ u prvu AIP instruktoricu u regiji te je sva znanja sabrala u treće izdanje priručnika i kuharice ‘Autoimuni nutrivor’.

Nakon što joj je u dvadesetima dijagnosticiran Hashimoto - a u međuvremenu je i ostala bez štitnjače - povjesničarka umjetnosti, Zagrep­čanka Petra Krolo (35) tragala je za stilom života koji će njen organizam držati u balansu. U tom je procesu posebnu pažnju posvetila prehrani i pos­­tala - nutrivor, odnosno netko tko jede nutritivno bogate namirnice i osluškuje odgovor tijela na unos vitamina, esencijalnih masnih kiselina...

Njeno istraživanje o idealnom jelovniku rezultiralo je i knjigom “Autoimuni nutrivor - priručnik i kuharica bez alergena”, koja će uskoro dobiti novo, prošireno izdanje. Osim toga, Petra je postala aromaterapeutkinja i AIP Coach (in­­struktorica autoimunog protokola i paleo tipa prehrane), i to prva u regiji.

image
Ideja za gablec: pečeni pastrnjak, blanširana
mišancija, riba iz konzerve s mladim lukom i preljev od češnjaka, limuna i maslinova ulja.
PRIVATNI ALBUM

- Nisam zdravstvena radnica niti nutricionistica pa mi je ta edukacija pomogla sistematizirano proći kroz problematiku autoimunih bolesti i još dublje ući u sve o čemu smo koautorica knjige Ivana Zovak i ja pisale - govori Petra Krolo za Gloriju, dodajući kako će treće izdanje njihova “Autoimunog nutrivora”, za koje je u tijeku crowdfunding kampanja, sadržavati odgovore na pitanja važna svima koji pate od autoimunih bolesti.

Čitajte i: Zaljubili ste se u jela jedinih Dalmatinaca na ovogodišenjem FFF-u? Imamo recepte za čak tri njihova specijaliteta

Primjerice, zašto su insekti protein budućnosti, kako kanabinoidi utječu na crijeva ili zašto kilaža ne bi trebala biti mjerilo zdravlja. Sve je to Petra testirala na sebi i uz edukaciju, ali i sistem pokušaja i pogreške, došla do savršenog menija.

image
Okruglice od pastrnjaka (i pečeni kunić).
PETRA KROLO

Okruglice od pastrnjaka (i pečeni kunić)

SASTOJCI

  • 150 g pečenog pastrnjaka
  • 150 g pečenog celera
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice garija (fermentirana cassava)
  • 1/2 šalice cassava brašna
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1/2 žličice soli

PRIPRAVA

Rukama izgnječiti pečeni pastrnjak i celer na veće komade. Dodati jaje i brašno. Ovisno o količini povrća, možda će biti potrebno dodati još brašna. Umiješati maslinovo ulje i sol. Oblikovati kuglice i peći na 180 °C 40 minuta. Povremeno okretati.

NAPOMENA: Ostaci pečenog povrća mogu se zamijeniti kuhanim pastrnjakom i celerom. U tom slučaju će zbog količine vode u povrću vjerojatno biti potrebno dodati više brašna. Smjesa treba biti kompaktna, ali ne pregusta. Ako je smjesa pregusta, dodati žličicu po žličicu tople vode dok se ne dobije željena konzistencija. Poslužiti s mesom po izboru i umakom od avokada.

*Recept se originalno radi od ostataka starog kruha ili pečenog povrća.

Čitajte i: Ukradi recept: Neodoljiv domaći kečap Karmele Vukov Colić nezaobilazan je dodatak mnogim jelima


Šalabahter zdravih navika

1. Ne piti kavu na prazan želudac.

2. Doručak je obavezan.

3. Svaki dan pojesti barem žlicu fermentirane hrane (jogurt, kefir, kiseli kupus...).

4. Tjedno konzumirati 30-ak različitih vrsta voća i povrća.

5. Navečer ugasiti sve ekrane i biti u krevetu do 22 sata.

A što jede za doručak, ručak i večeru saznajte u novom broju Glorije!

image
GLORIA
Linker
29. ožujak 2024 15:04