omiljena namirnica

Moglo bi vas iznenaditi kad maslacu istječe rok trajanja

Upoznajte metode zbog kojih ćete duže od roka trajanja otisnutog na etiketi uživati u omiljenoj namirnici.

Postoje namirnice - poput soli, meda, šećera... - koje bez obzira na rok upotrebe otisnut na njihovoj ambalaži zapravo možemo uvijek koristiti bez ikakve opasnosti za zdravlje. No, što je s maslacem, mliječnim proizvodom s 80 posto mliječne masti bez kojeg mnogi zamisliti doručak ili pripremu ručka?

Osnovno pravilo je da se u procjeni je li maslac dobar za upotrebu zapravo ne treba oslanjati na rok trajanja otisnut na pakiranju.

Jer ako se skladišti i čuva na niskim temperaturama, može i ispod ništice u zamrzivaču, njegov je rok zdravstvene ispravnosti i trajanja mnogo dulji od proizvođačeva roka za konzumaciju.

image

Doručak je mnogima nezamisliv bez maslaca

HELOISE BERGMAN/SHUTTERSTOCK

Najveću opasnost za sve mliječne proizvode, pa tako i za maslac, predstavlja izloženost toplini, svjetlu i zraku, što ih čini kvarljivijim.

To su ljudi znali od davnina, pa su tako u doba prije hladnjaka i zamrzivača u Indiji i drugim zemljama s relativno visokim temperaturama maslac skladištili kao - maslo (ili ghee, što je mlađoj generaciji danas mnogo popularniji naziv).

Dobiva se tako da se maslac duže vrijeme prokuhava na laganoj vatri, dok sva voda ne ispari, a pritom se iz lonca ručno ili procjeđivanjem uklanja i sve ostale nečistoće. Dok je još u tekućem stanju taj pročišćeni maslac treba preliti u posudu/staklenku u kojoj ćemo ga skladištiti, a nije ga potrebno čuvati na hladnom mjestu, nego svoja svojstva zadržava i na sobnoj temperaturi. Koristi se kuhanje i prženje, kao zamjena za ulje, a ajurvedska medicina pripisuje mu razna blagotvorna svojstva kao povećanje dugovječnosti i inteligencije, te poboljšanja memorije i moći razlučivanja.

image

U paleti mliječnih proizvoda pripada mu počasno mjesto

GERARD LACZ/SHUTTERSTOCK

Tvrdi se i da usporava proces starenja, povećava plodnost, blagotvorno utječe na glas i grlo...

Kako god, svi se kunu u njegov fini okus i podnošenje vrlo visokih temperatura u pripravi jela, a pritom se ne kvari.

Ako više volite maslac, rok trajanja mu možete znatno produljiti, čak i više od godine dana, skladištenjem u zamrzivaču: kad vam zatreba zbog visoke zasićenosti masnoćom brzo je spreman za rezanje i mazanje na kruh, posebno ako odrežete dio koji ćete konzumirati, a ostatak vratite u zamrzivač.

image

Ovako se maslac proizvodio u kućnoj radinosti u 19. stoljeću

JAIME ABECASIS/SHUTTERSTOCK

A kako ćete znati da se maslac pokvario?

Prvo počinje tamnjeti, pa se na vanjskom dijelu - kao i kod sira - stvara korica od nakupljenih bakterija (koju isto tako možete ukloniti), a postaje nejestiv kad promijeni okus.

Linker
11. kolovoz 2023 07:35