Talentirani Dubrovčanin Romano Nikolić, voditelj umjetničke organizacije Arterarij, zbog strasti prema kuhanju na Europskom trgu otvorio je kućicu koju je nazvao "Ođe, Ođe" prema stihovima iz Dubrovačke kolende, a umjesto slatkih fritula nudi one od ribe, sira i maslina. A s nama je podijelio i recept
"Sve što radimo, radimo do kraja, život je prekratak da bi se radilo nešto što se ne voli", kaže nam glumac, redatelj i producent Romano Nikolić, rođeni Dubrovčanin koji nakratko napustio kazališne daske i preselio se na Europski trg gdje će narednih mjesec dana s Pavlom Miličić, također producenticom i prijateljicom iz djetinjstva, voditi adventsku kućicu "Ođe,Ođe". Romano i Pavla odrasli su zajedno u Dubrovniku kao susjedi, od malena vole fino pojesti, družiti se pa i kuhati. Tako da i danas kada žive u Zagrebu, opet kao susjedi, vole druženja i okupljanja uz bogatu trpezu.
‘‘Upravo nam je to ideja da se konačno u ovo blagdansko vrijeme slobodno možemo družiti s prijateljima uz finu hranu, dobro vino i rakije. Puno smo se naradili i sada je vrijeme za festu. Zato smo odlučili uzeti kućicu za koju smo osmislili malo drugačiju ponudu, ali uvijek vezanu uz našu dubrovačku tradiciju pa tako nudimo dvije vrste slanih fritula (prikle), one od ribe te od sira i maslina, dnevnu juhu kao i razne vrste malih sendviča od onih se pestom od motara, suhim smokvama i pršutom do onih s ribljom paštetom ili pečenim patlidžanima‘‘, kaže Romano, inače osnivač angažirane umjetničke organizacije Arterarij čija je hvaljena predstava ‘‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi‘‘ osvojila dva Marula te bila nominirana za tri Nagrade hrvatskog glumišta - Romano kao najbolji redatelj, Frano Mašković kao najbolji glumac i Anita Matić Delić kao najbolja glumica koja je tu nagradu i osvojila. Njegov Arterarij poznat je kao angažirani teatar te u njemu osim profesionalaca glume i amateri koji iz osobnih iskustava progovaraju o određenim temama. Tako im na kućici pomaže i Semih Adiguzel iz Turske koji je glumio u jednoj Romanovoj predstavi, a danas u Zagrebu studira pravo.
‘‘Produkcija predstave dugi je u mukotrpan posao, već pripremamo novu, pa će na ovaj odmor i izlet u kuhanje dobro doći. Nadam se da će posjetitelji prepoznati našu ponudu, najavili su nam se i svi naši prijatelji, tako da ćemo blagdansko druženje koje bi inače bilo po našim kućama, zamijeniti ovim veselijim na Europskom trgu‘‘, govori Romano koji s Pavlom ima i ozbiljne namjere da zajedničku ljubav prema kuhinji pretvore u posao. Zato su brižno osmisli i naziv kućice kojime pozivaju goste da im dođu, inspiracija je u citatu iz prvog stiha dubrovačke kolende - ‘‘Dobar večer, ko j‘ u kući, pomogo vam svemogući. Ođe, ođe, na zdravlje van Badnja veče dođe.‘‘
‘‘Volimo kuhati, volimo se družiti uz dobu hranu i vino i kod nas je uvijek gužva kao na kolodvoru. A kako oboje obožavamo ‘visiti‘ po našim tržnicama, najviše Dolcu i Trešnjevačkom placu, razmišljamo kako bi bilo lijepo tamo otvoriti i neki mali lokal po uzoru na one u koji se nalaze na tržnici La Boqueria u Barceloni. Mislim da u Zagrebu baš nedostaje taj tapas koncept da se uz čašu vina može nešto i prigristi‘‘, objašnjava Pavla koja za razliku od Romana nema nikakvih predrasuda prema hrani. Ona jede i kuha baš apsolutno sve dok Romano priznaje da mu nepcima nisu drage tripice kao ni jetrica. No ono što nude u svojoj adventskoj kućici oboje obožavaju, a to su mirisi i okusi juga, naranče, mandarine, suhe smokve, masline, riba, motar...
A nude i posebna vina s juga Hrvatske poput Negromant od Crvika, Skaramučin Pošip Elegance, Plavac mali od Andričevića je vino kućice, u ponudi je i dubrovačka malvasija Inamuran od Damariusa iz Konavala, čije ime u prijevodu znači zaljubljen jer kako kaže Romano - i u vino i uz vino se možeš zaljubiti. Romano je s nama podijelio i recept za ukusne fritule od ribe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....