Kuhinja

Marko Braić otkrio tajnu svoje forme: Na podiju letim zahvaljujući ovoj prehrani

Glumac Marko Braić otkriva što ga je potaknulo da prijeđe na makrobiotičku kuhinju, zašto ga je pandemija ulijenila u pripravi zdravih obroka, ali i koliko mu je važan vrt u rodnoj Puli gdje uzgaja batat, buču, korabicu, brokulu, ciklu, blitvu...

Glumac Marko Braićpoznat po ulogama u serijama Dar Mar i Na granici te u Neflixovom filmu Vikend u Hrvatskoj, jedan je od favorita u showu Zvjezde pjevaju. No osim na sceni, ovaj 31-godišnji umjetnik odlično se snalazi i u kuhinji. O tome svjedoči ručak koji je pripravio za Gloriju: nakon Markovog makrobiotičkog tanjura nećete poželjeti odspavati nego ćete imati dojam da možete poletjeti. Jedinstveni tip prehrane - ali i životnog stila - Marko je uveo nakon što su mu se pojavile alergijske reakcije na određene namirnice.

"Konzultirao sam se s nutricionisticom Almom Bunić koja mi je predložila makrobiotiku. To je filozofija čiji mi pogled na svijet, duh i tijelo iznimno odgovara. Puno je više od pukog plana prehrane, cilj je u postizanju i održavanju fizičkog, psihičkog i duhovnog zdravlja u skladu s prirodom. Strastveno je posvećena ljepoti života te slavi energiju svake namirnice. Zahvaljujući makrobiotici spavam slađe, a imam i više energije i snage", govori glumac. Jutra započinje grizom od pira, kašom od heljde ili pirovih pahuljica - zaslađenim domaćom marmeladom koju priprema njegov otac. Omiljeni ručak mu je varivo od mungo graha i basmati riže sa sezonskim povrćem, a s obzirom na to da je ljubitelj tjestenina uvijek bira onu od leće ili slanutka. Večera lagano, uglavnom ono što ostane od ručka, uz mnoštvo sezonske salate.

image

Marko Braić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Namirnice kupujem od lokalnih OPG proizvođača iako često pretjeruju s cijenama pa pomno biram gdje ću kupovati. Sa sestrom sam u rodnoj Puli napravio vrt gdje uzgajamo batat, krumpir, tikvice, buču, rajčicu, korabe, brokule, cvjetače, rotkvice, cikle, blitvu... Povrće je sastavni dio svakog mog obroka. Ljeti pak najviše uživam u okusima manga, avokada i banana. Odlučio sam osluškivati svoje tijelo i ne dovoditi ga u stres. Meso doma nikada ne pripremam, ali pojedem ga kada osjetim potrebu. To su uglavnom obroci s divljači, puretinom ili junetinom, svinjetinu nikada ne jedem, a jelo koje nikako ne mogu podnijeti su morski puževi", priča Marko. Počeo je kuhati kada se iz Pule preselio u Sarajevo, gdje je studirao na Akademiji scenskih umjetnosti.

image

Marko Braić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Bilo je jako zabavno i često sam pozivao prijatelje na večeru. Još danas prepričavaju recepte kojih se više ni ne sjećam jer moje kuhanje oduvijek svodi na ukusnu improvizaciju. U Zagreb sam došao 2018. i nastavio sam sa svojim ritualima, no tijekom pandemije korone upao sam u zamku. I dalje, naime, kuham svaki dan, ali ne uvijek sva tri obroka, i to zbog porasta dostavljača, ali i činjenice da muku mučim s pranjem suđa. Zato sve češće naručujem hranu. Nakon toga često imam grižnju savjesti pa sam naredne dane rigorozniji prema sebi sve kako bih tijelo doveo do balansa", objašnjava Marko. U njegovoj su rodnoj kući majka i otac kuhali podjednako, a od svakoga je naslijedio neki trik. Osim tradicionalnih specijaliteta istarske kuhinje kojima su baza plodovi mora, posluživala se peka, roštilj, pečeno meso... A tako je bilo i za Uskrs gdje je kraljica stola bila majčina blagdanska pinca. "Kuhanje je katkad naporno, a katkad meditacija. No makrobiotika mi je uvijek misao i nadahnuće u pripremi obroka. Svakome bih je preporučio", zaključuje Marko Barić.

Čitajte i: U vazi u kuhinji Nika ne drži cvijeće, a otkrila nam je kako bez ove namirnice ne može kuhati

Varivo od mungo graha i basmati riže

image

Varivo od mungo graha i basmati riže

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Sastojci

  • Pola šalice mungo graha,
  • pola šalice basmati riže,
  • 1 šalica ukoso narezane mrkve,
  • 1 šalica buče sjeckane na kockice,
  • 1 šalica sjeckanog batata na veće ploške,
  • pola sitno sjeckane korabe,
  • 2-3 jušne žlice kiselog kupusa,
  • lovorov list,
  • malo bučinog ulja,
  • malo bučinih sjemenki,
  • malo sezama

Priprema

U posudi isprati grah i rižu te dodati vode da prekrije namirnice. Kad provrije, kuhati 20 minuta na laganoj vatri, zatim dodati mrkvu, buču, batat i lovorov list. Po potrebi doliti hladnu vodu. Kad su riža i grah kuhani nakon otprilike 40 minuta ugasiti vatru i dodati korabu da se kratko prokuha u pari i zatim servirati. Kiseli kupus može stajati u posudi pored ili na varivu, po želji. Nadodati pržene bučine sjemenke i sezam. Začiniti s malo soli, papra i nekoliko kapi bučinog ulja.

Čitajte i: Što se jelo na banketima u Netflixovom Bridgertonu? Pogačice za visoko društvo!

Linker
09. ožujak 2024 18:11