gastro

Lonac pun uspomena: Mario Krog napustio je Zagreb i na selu ostvario svoj dugo željeni san

Privatni poduzetnik i farmer objavio je kuharicu ‘Babičini recepti‘, inspiriranu tradicionalnim delicijama njegove bake đurđe, prave kulinarske majstorice.

Mario Krog (33) živi životom o kakvom mnogi od nas sanjaju. Na farmi u Zagorju, okružen prirodom i domaćim životinjama, u malom mjestu Gornja Pačetina u kojem vrijeme sporije teče. Vlasnik OPG-a i poznatog hrvatskog brenda mliječnih proizvoda Milk bar prije nekoliko je godina osvijestio da mu hektični ritam života u Zagrebu, u kojem je studirao menadžment i dizajn te radio u produkcijskoj kući, više ne odgovara i odlučio se vratiti u rodni kraj.

Daleko od gužve i stresa gradio je novi život u staroj drvenoj kući, koju je kupio u susjednom selu, razmontirao i ponovno sastavio na svom zemljištu. U kući je smjestio i malu siranu i hladnjaču, dok je u stambenom dijelu najponosniji na veliku ručno rađenu kuhinju s krušnom peći i dugim stolom. I jedno i drugo posljednjih su godinu dana, kako kroz smijeh govori, bili u stalnom pogonu jer je upravo ondje nastajala njegova prva, nedavno objavljena kuharica 'Babičini recepti'.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX CROPIX

Te 254 stranice ručno ispisanog štiva svojevrsno su gastro putovanje u obiteljsku prošlost jer većina jela inspirirana je receptima koje je skupljala, dopunjavala i obogaćivala njegova baka Đurđa.

"Kuhanje mi je odmalena velika strast, a majka Lidija i baka bile su moje učiteljice. Ideja o kuharici pala mi je napamet kad sam, po tko zna koji put, nazvao Đurđu da se konzultiram oko pripreme nekog jela", prisjeća se Mario. Iznio joj je svoju zamisao, koju je ona s oduševljenjem prihvatila i avantura je počela - svaki je tjedan odlazio baki na ručak, a ona bi mu diktirala recepte po kojima bi sam pripremao jela i fotografirao ih. No nije sve išlo glatko kako su zamišljali.

"Kao i mnoge sjajne domaćice, moja baka je puno toga radila po osjećaju, a ne po zadanim gramima, pa je trebalo staviti na papir podatke koji su nedostajali", kaže Mario, koji je u ovaj projekt odlučio uključiti i prijatelje iz svijeta gastronomije. Svaki bi mjesec, cijelu godinu, ugošćivao po jednog kuhara, gastro novinara ili food blogera te recepte iz njihova djetinjstva i obiteljskih bilježnica uvrstio u kuharicu u kojoj je 70-ak slanih i slatkih jela.

image

Kuharica Maria Kroga

MARIO KROG

"Babičini recepti" mogu se kupiti na web stranici obiteljskirecepti.com ili u dućanima Veronika delikatese u Rijeci i Zagrebu (cijena joj je 160 kuna).

Tomislav Špiček, Nastasja Chiara Petrić, Petra Jelenić, Mateja Domitrović Sabo, Janja Benić, Filip Matok, Tihana Lohinski Farac, Petra Brodar, Dijana Gluščić, Mile Butorac, Vjekoslav Flegar te životni i kulinarski tandem Kasandra Draganić i Domagoj Jakopović s veseljem su sudjelovali u Marijevom projektu, prvom od nekoliko koje ima na umu. Sljedeća kuharica, koju priprema, bit će, otkriva, s receptima njegove majke, a onda i njegova autorska.

"Ljubav prema kuhanju počinje ljubavlju prema hrani. Nema ništa ljepše nego sjesti za stol i pojesti nešto fino i domaće, u društvu dragih ljudi", zaključuje Mario.

Čitajte i: Morate ih posjetiti! Novootvorena mjesta u Zagrebu donose cool vibru u grad

image

Miličin kolač s jagodama

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Miličin kolač s jagodama

Sastojci

  • 3 jaja
  • 130 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 170g vrhnja
  • 200 ml mlijeka
  • 400g svježeg sira
  • malo vanilija pasta ili ekstrakta
  • 100g kukuruznog grisa (krupice),
  • 15 g gustina
  • 20g krušnih mrvica
  • 200g jagoda
  • 20g šećera u prahu

Priprava

Jaja, šećer, ulje, vrhnje, mlijeko, sir i pastu od vanilije miksamo u zdjeli te dodajemo pomiješani gris s gustinom. Gustu smjesu stavimo u hladnjak na hlađenje minimalno 12, a maksimalno 24h. U lim za pečenje, koji namastimo i posipamo s malo krušnih mrvica, ulijemo ohlađenu smjesu. U smjesu stavljamo manje, svježe jagode. Pečemo 40-45 minuta na 180 OC. Kad se kolač malo ohladi, pospemo šećerom u prahu.

image

Pečena patka i kaša od heljde

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Pečena patka i kaša od heljde

Sastojci

  • 1 patka (oko 2,5 kg)
  • malo luka
  • 250 g heljdine kaše
  • 10 g soli
  • malo mrkve
  • 50 g luka
  • 3 žlice svinjske masti
  • pola naranče
  • malo masti
  • malo papra

Priprema

Patku nasolimo dan ranije. Namastimo je. Pećnicu ugrijemo na 220°C. Baka savjetuje da patku pečemo u zatvorenoj posudi. Kraj patke u posudu stavljamo luk, pola naranče i malo mrkve. Nakon 60 minuta pečenja patku okrenemo i izbodemo vilicom kako bi izašla sva masnoća.

Zadnjih 30 minuta otklopimo patku i pojačamo pećnicu da se dobro zažari. Namočenu heljdu posolimo i stavimo kuhati. Kad zavrije, kuhamo još oko 5 minuta dok ne postane mekana. Otopimo 4 žlice masti i stavimo dinstati sjeckani luk. Nakon što se luk zažari, dodamo heljdu i začinimo dodatno solju i paprom po ukusu. Masnoću od patke ulijemo u heljdu i dobro izmiješamo. Poslužimo uz patku.

image

Piletina u pivu i domaći rezanci

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Piletina u pivu i domaći rezanci

Sastojci

  • 4 batka i 4 zabatka (1 kg)
  • 30 g masti
  • 100 g špeka
  • 100 g luka
  • 250 ml svijetlog piva
  • 200 ml domaće pasirane rajčice
  • 200 ml vrhnje za kuhanje

Priprava

Piletinu posolimo s 3 žličice soli. U većoj tavi otopimo mast, dobro zapečemo piletinu te ju izvadimo i stavimo sa strane. Na istoj masti popržimo sjeckani luk i špek. Nakon 5-10 minuta podlijemo pivom i domaćom pasiranom rajčicom. Piletinu vratimo u umak koji dodatno začinimo solju i paprom.

Poklopljeno stavimo u zagrijanu pećnicu na 200 C da se zapeče oko 40 minuta. Pred kraj piletinu podlijemo vrhnjem za kuhanje i ostavimo da zavrije oko 5-10 minuta. Poslužimo uz domaću tjesteninu. Recept za rezance potražite u siječnju.

Čitajte i: Zdravlje u tanjuru! Uživajte u ukusnim delicijama od samoniklog bilja

image

Bakin kolač s borovnicama

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Bakin kolač s borovnicama

Sastojci

  • 3 jaja
  • 10 g praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 600 g oštrog brašna
  • 100 ml mlijeka
  • malo paste od vanilije
  • 300 g jogurta
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 150 ml ulja
  • 400 g svježih borovnica
  • malo šećera u prahu
  • 100 g čokolade s kremastim punjenjem

Priprava

Jaja miksamo sa šećerom. Dodajemo mlijeko, jogurt, ulje, prašak za pecivo, brašno, pastu od vanilije, cimet te dobro izmiješamo. U smjesu lagano umiješamo nasjeckanu čokoladu i svježe borovnice. Smjesu zatim ulijemo u dobro namašćeni lim za pečenje. Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva i pečemo 30-40 minuta. Kad se ohladi, kolač dekoriramo šećerom u prahu.

Linker
23. ožujak 2024 13:40