Zagrebački bubnjar Borna Šercar (49), vođa benda Jazziana Croatica, s kojim je osvojio tri Porina, uskoro objavljuje dugo pripreman album “Untamed” inspiriran - domaćim pričama. Među njima je i legenda o vješticama s Kleka te nesretna ljubav Veronike Desinić, a na albumu gostuju instrumentalni solisti Ansambla LADO te Ladarice. S njima je počeo surađivati još 2019., no cijeli projekt je usporila korona. Nedavno su napravili spot za pjesmu “Rose of Zagorje”, a završetak snimanja proslavili su ručkom koji je Borna Šercar sam pripremio.
Što ste skuhali Ladaricama?
Jedna ne jede govedinu, druga je trudna i odlučio sam napraviti patku s mlincima, ali na malo drukčiji način. Kao što je moja glazba spoj jazza i hrvatske baštine, a rezultat je hibrid, nešto novo i drukčije, tako sam odlučio patki s mlincima dati kineski, azijski štih. Zato sam je salamurio s narančama. Osim toga, pečena perad je u našoj tradiciji uvijek bila simbol blagostanja, obilja, praznične raskoši i dijeljenja. Dok poslužujete pečenu patku, pazeći da svatko dobije onaj dio koji najviše voli, kao da dijelite svu svoju ljubav i trud uložen u pripremu.
Čitajte i: Nova zagrebačka oaza finih okusa zove se Frida: Donosimo njihova tri senzacionalna recepta
Kuhate li i inače?
Volim kuhati, ali do korone zbog koncerata, snimanja i komponiranja nisam stizao. Kad je počela pandemija i kad je sve stalo, odjednom je bilo vremena i za kuhanje.
Od koga ste naučili kuhati?
Od tate, slikara Hrvoja Šercara, naslijedio sam umjetničku crtu - osim što sviram, ja i slikam - ali i sklonost prema kuhanju. Njegovi su specijaliteti bili kokot u vinu i hobotnica s grahom. Dobar izvor su i kuharice, sve se može napraviti po njima.
A koji su vaši specijaliteti?
Izvještio sam se u pravljenju svih vrsta tijesta i pizza, volim pripremati i juhe, a specijalitet su mi i sporo pečena svinjska rebarca s medom i kečapom.
Što vas sve nadahnjuje u kuhinji?
Prije nekoliko godina nastupao sam s Lidijom Bajuk u Maroku i zavolio marokansku, kasnije i libanonsku kuhinju. Iz Maroka sam se vratio s desetak mješavina začina koje koristim za pečenja, marinade...
Koje namirnice uvijek imate u svom domu?
Maslinovo ulje, bijelo i crno vino, začine i mnogo povrća.
Patka na azijski
Sastojci za šest osoba za patku:
- 1 patka
- oko 2,5 l vode
- 70 g soli
- 2 žlice meda
- 4 neprskane naranče
- 2 lice papra u zrnu
- nekoliko režnjeva češnjaka
- nekoliko lovorovih listova
Za mlince:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g bučinog brašna
- žličica soli
- 2 dl tople vode
Priprema:
Promiješati vodu, sol i med u posudi s poklopcem ili čvrstoj vreći, dodati prepolovljene naranče, papar, režnjeve češnjaka i lovor. U toj tekućini ostaviti patku nekoliko sati, najbolje preko noći. Izvaditi je iz hladnjaka i obrisati pola sata prije pečenja. Peći 15 minuta na zamašćenoj tepsiji u pećnici na 190 stupnjeva. Nakon 15 minuta smanjiti na 180 stupnjeva i peći oko dva sata dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Povremeno je preliti masnoćom od pečenja.
Mlinci
Pomiješati glatko i bučino brašno, dodati sol i dolijevati toplu vodu. Tijesto podijeliti u 10 kuglica. Razvaljati ih tako da se dobiju mlinci veličine tave u kojoj ćete ih peći. Peći ih na vrućoj tavi po 20-ak sekundi sa svake strane. Ispečene mlince preliti vrelom vodom da omekšaju. Nakon nekoliko minuta ih procijediti, dodati masnoću od pečenja i poslužiti uz patku.