Gastro specijal

Kuglof je simbol blagdanskog stola: Oduševit će vas recept za mramornu verziju omiljenog gastro blogera

U kreiranju savršenog blagdanskog jelovnika pomažu influenceri koji s čitateljima Glorije dijele recepte za svoje slatke i slane delicije - za idiličan ugođaj u domu.

Svoju ljubav prema kuhanju vuče iz djetinjstva provedenog u Lici, koje su obilježili mirisi i okusi domaće hrane, a uspomene na ta vremena 29-godišnjem zagrebačkom gastro blogeru Mili Butorcu i danas izmame osmijeh na lice.

- Baka i djed imali su farmu krava u selu pokraj Gospića. Pamtim maglovita jutra i nas kako vozimo mlijeko. Miris svježeg mlijeka za mene je miris djetinjstva, baš kao i miris kolača koji su se pekli za blagdane. Obično su to bile orahnjače i prhke kiflice s masti i domaćim pekmezom od šljiva. U kuhinji sam počeo kao asistent bakama - prisjeća se Mile.

image

Mile Butorac aka Hungry Mile.

MARIJA LAĆA

Čitajte i: Recepti koje lajkamo! Hungry Mile pravi je hit, a njegove slastice jeli bismo s fotografija

Tijekom studija na Zdravstvenom veleučilištu, na nagovor prijatelja koji su uživali u njegovim jelima jer sve im je, dodaje kroz smijeh, bilo bolje od menze, prijavio se u kulinarski show “Tri, dva, jedan - kuhaj!”

- Sudjelovanje u emisiji osvijestilo mi je da me kuhanje stvarno zanima, pogotovo izrada slastica. Nemam formalno obrazovanje, a učio sam sistemom pokušaja i pogrešaka - govori Mile. Od 2015. gastro uratke objavljuje na Instagram profilu Hungry Mile, koji danas ima više od 32 tisuće pratitelja, sretan što je njegov hobi prerastao u ozbiljan posao u kojem uživa.

Čitajte i: Omiljeni chef sprema nam nešto posebno za blagdane: Jamie Oliver nudi jedinstvene božićne recepte

Mramorni kuglof

SASTOJCI

  • 250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
  • 160 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 burbon vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • naribana korica jednog limuna
  • 400 g brašna (i malo brašna za kalup)
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml mlijeka
  • 3 žlice kakaa
  • malo mlake vode

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za kuglof dobro premazati maslacem i posipati brašnom tako da pokrije sve stijenke.

image

Mramorni kuglof

MILE BUTORAC


PRIPRAVA

Razraditi maslac dok ne postane kremast, dodati šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksati dok se sve ne poveže. Dodati jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksati. U drugoj zdjeli pomiješati brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjence dodavati brašno i mlijeko.

Kratko miksati između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješati naribanu koricu limuna. Pomiješati kakao s mlakom vodom i dobro izmiješati te ostaviti za tamnu smjesu. U kalup dodati polovicu tijesta, a u ostatak tijesta umiješati pastu od kakaa. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporediti po svijetloj.

Peći 50 minuta. Provjeriti čačkalicom. Ostaviti da se hladi. Kada se kalup toliko ohladi da se može držati rukama, kuglof preokrenuti na tanjur i ostaviti da se do kraja ohladi.


GLAZURA

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja

U lončiću zagrijati vrhnje. Netom prije vrenja ugasiti vatru i dodati razlomljenu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi. Po ohlađenom kuglofu preliti malo ohlađenu glazuru. Kuglof ukrasiti orasima ili dekoracijama po izboru.


Gastro bloger Mile Butorac, na Instagramu poznat kao Hungry Mile, posvetio se pripremi deserta kojima je teško odoljeti. Zapratite ga, nećete požaliti.

Linker
13. travanj 2024 12:19