Četiri recepta

Kraljice ljetne trpeze: Salate kao spas po nesnosnim vrućinama

Protiv gubitka apetita i hranjivih tvari najbolje ćete se boriti laganim obrocima u obliku salata.

Toplinski val ubija apetit, no ove lagane kombinacije donijet će vam prvo osvježenje. Donosimo četiri recepta za četiri raznovrsne i bogate salate. Osim povrća, mesa, ribe, slobodno koristite voće, ako nemate svježe pri ruci, možete posegnuti i za suhim. Sušene rajčice sjajno se u salatama slažu s Mozzarellom, bosiljkom, komadićima pilećeg filea, slatkom paprikom...

Salata s breskvama, rajčicom i feta sirom

image

Salata s breskvama, rajčicom i feta sirom

SHUTTERSTOK EDITORIAL /POFIMEDIA

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 breskve
  • 250 g feta sira
  • 5 rajčica
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • sok od 1 limuna
  • 250 g feta sira
  • 1 žlica listova svježe mente
  • 1 žlica preprženih pinjola
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i papar

Priprema:

U većem loncu zakuhati vodu pa u nju na 20 sekundi uroniti oguljene rajčice i breskve na kojima je prethodno nožem zarezan oblik križića (i izvađen korjenasti dio rajčice). Iz vrele vode ih odmah staviti u hladnu vodu. Nakon što su se ohladile, oguliti im koru, breskvi odstraniti košticu, a rajčici sjemenke. Narezati ih na kriške pa staviti u veću zdjelu. Sa strane zagrijati manju tavu pa kratko prepržiti odvojeno sjemenke kumina i pinjole. Sjemenke kumina izmrviti u mužaru pa ih zajedno sa sitno sjeckanim češnjakom dodati narezanim breskvama i rajčicama. Promiješati pa preliti umakom od mješavine maslinovog ulja, limunovog soka, soli i svježe mljevenog papra. Ostaviti u hladnjaku sat vremena, a prije serviranja posuti mrvljenim feta sirom, preprženim pinjolima i narezanim listovima svježe mente.

Salata s tunom, krumpirom i maslinama

image

Salata s tunom, krumpirom i maslinama

SHUTTERSTOK EDITORIAL /POFIMEDIA

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g krumpira
  • 180 g tunjevine
  • 150 g rukole ili mladog špinata
  • 50 g zelenih maslina
  • sol, papar
  • 1 žlica octa
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

Skuhati krumpir u kori pa ga pustiti da se do kraja ohladi i narezati na komade. Oprati rukolu i ocijediti masline. Filet tune izrezati na trake, začiniti soli i paprom pa ih staviti peći na vruću tavu, ne dulje od minutu, dvije sa svake strane.

Pomiješati rukolu ili mladi špinat s krumpirom, začiniti uljem i octom, preko salate složiti trake pečene tune i masline, a po želji i kriške kuhanih jaja.

Salata s mahunama, graškom i pancetom

image

Salata s mahunama, graškom i panceto

SHUTTERSTOK EDITORIAL /POFIMEDIA

Sastojci (za 4 osobe):

  • 450 g mahuna
  • 2 šake graška
  • 5 jaja
  • maslinovo ulje
  • 250 g luka
  • malo pancete
  • sol i papar

Priprema:

Očistiti mahune i kuhati ih u posoljenoj vodi na laganoj vatri 8 minuta. Očistiti i skuhati grašak. U zagrijanu tavu dodati nasjeckanu pancetu, kratko je popeći i izvaditi. Na istoj masnoći popeći luk narezan na rezance. Skuhati jaja, ohladiti ih i prepoloviti. Pomiješati mahune, luk i grašak s pancetom te na vrh staviti jaja i listiće mente.

Salata s mangom, bademima i sušenim rajčicama

image

Salata s mangom, bademima i sušenim rajčicama

SHUTTERSTOK EDITORIAL /POFIMEDIA

Sastojci (za 1 osobu):

  • pola manga
  • 6 svježih cherry rajčica ili sušenih rajčica
  • rukola ili miks salate po želji
  • žlica maslinovog ulja
  • žlica balzamičnog octa
  • bademi
  • sol i svježe mljeveni papar

Priprema:

Isprati i osušiti rukolu. Oprati i prepoloviti cherry rajčice ili upotrijebiti sušene. Mango oprati, oguliti i narezati na kvadrate. Pomiješati rukolu, rajčicu i mango. Dodati im maslinovo ulje, sol i papar te ponovno lagano promiješati. Prije posluživanja preliti salatu balzamičnim octom i posuti bademima.

Linker
16. travanj 2024 18:11