ZDRAVO I UKUSNO

Kako su vegeterijanska i veganska jela iz restorana Plant Punk postala hit

Gosti u njena prva dva restorana pokazivali su veliki interes za vegetarijanska jela, pa je Maja Bučić odlučila iskušati treću - bezmesnu - sreću, a veganski burgeri, juha s lećom i curry od povrća u kratko su vrijeme postali izrazito popularni!

Ne mogu bez ugostiteljskog posla, kaže Maja Bučić, koja je prije dva mjeseca u Zagrebu otvorila Plant Punk, kuhinju iz koje vegetarijanska i veganska jela nudi putem dostave.

"U prethodna dva restorana koja sam vodila uvijek smo na jelovniku imali nekoliko bezmesnih jela i sva su bila iznimno popularna i tražena. Stoga sam se u svom trećem poslovnom pothvatu odlučila orijentirati na takvu hranu, a uostalom, i mi kod kuće volimo povrće i dobru juhu od leće. Ne prodajem svjetonazor ili gastrofilozofiju, nego nudim zdrava, ukusna jela, bazirana na žitaricama i povrću. Ukratko, jela za cjelodnevnu energiju u obliku ulične hrane koja nije namijenjena samo veganima ili vegetarijancima. Sada na jelovniku, primjerice, imamo curry od povrća, juhu s lećom, tacose s batatom, fine salate, vegetarijanske burgere i sando sendviče. Kako jelovnik planiramo sezonski, od proljeća ćemo se orijentirati na druge namirnice i drukčija jela, razne proljetne zdjele i juhe, ali laganije od ove s lećom", objašnjava Maja Bučić, koja se za ponudu samo dostavom odlučila jer je to u ovom trenutku mnogo jednostavnije nego voditi “pravi” restoran - iako u tom poslu ima mnogo iskustva.

U branši je poznata i kao bivša vlasnica zagrebačkog bistroa Beštija, a prije toga je imala restoran Flying Pig u Jelsi na Hvaru. Sve to postigla je nakon što je u rodnom Zadru završila hotelijersko-turističku školu i učila 12 godina klavir, u Zagrebu studirala pravo i filozofiju te neko vrijeme radila u Zakladi Heinrich Boll, udruzi koja se sada zove Institut za političku ekologiju.

image

I proljetne zdjele, kako ih naziva Maja, u ponudi su od prije nekoliko dana

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Čitajte i: Kao u dobra stara vremena: Ivan Pažanin otvara novi restoran sa svojim mentorom

Flying Pig je otvorila s mužem, Antom Grabićem, s kojim ima sedmogodišnju kćer Agatu. U manje od godinu dana njihov je hvarski restoran, prema ocjenama svjetski relevantnih portala kao što su Trip Advisor i Lonely Planet, postao najbolji na tom dijelu otoka.

I Beštija, koju je nekoliko godina kasnije s mužem otvorila u Zag­­rebu, vrlo je brzo dobila pohvalne ocjene - dvije Michelinove preporuke - a među mnoštvom zadovoljnih gostiju bio je i holivudski glumac Samuel L. Jackson. Potom su došli korona i potres pa su supružnici odlučili da ne žele sva jaja staviti u istu košaru. Zato se muž povukao iz ugostiteljstva i zaposlio u IT sektoru. Maja je još neko vrijeme vodila Beštiju, a onda je odlučila pokrenuti nešto novo - Plant Punk.

Čitajte i: Dupli kruh nije samo dobar za vas, nego ćete učiniti dobro djelo i pokloniti ga ljudima koji si ga ne mogu priuštiti

"Već nakon mjesec dana vidjela sam da su ljudi zadovoljni i da nam se vraćaju, pa smo pokrenuli otvaranje još jedne podružnice u Zagrebu, a uskoro se planiramo proširiti na Split i Ljubljanu", govori Maja, koja se, kao i uvijek dosad, ne boji novih izazova niti izleta u nepoznato.


Tacos

image

Tacos

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Sastojci za pet osoba za Pico de Gallo:

  • 300 g rajčice
  • 1 luk
  • list korijandra
  • 1 limeta
  • 1 svježi čili

Za pečeno povrće:

  • 300 g mrkve
  • 300 g batata
  • 300 g celera
  • origano
  • ružmarin

Za humus:

  • 250 g kuhanog slanutka
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice tahini paste
  • 1 limun
  • 3-4 žlice dobrog maslinovog ulja
  • sol

Za hrskavi slanutak:

  • 200 g kuhanog slanutka
  • dimljena ljuta paprika
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica soli


Priprema:

Narezati rajčicu i luk na što sitnije kockice. List korijandra i čili nasjeckati na sitno. Pomiješati sastojke i začiniti solju i sokom limete; pečeno povrće: oguliti ga i narezati na kockice veličine oko 2 cm, dodati začine, sol i maslinovo ulje te peći dok ne dobije zlatnu boju; humus: slanutak, češnjak, tahini i malo soli blendati dok ne postanu kremasti te polako dodavati ostale sastojke; hrskavi slanutak: slanutak dobro osušiti nakon kuhanja, dodati ostale sastojke i pomiješati.

Peći na 160 stupnjeva, 30 minuta ili više, sve dok ne postane potpuno hrskav. Kod slaganja tacosa zapeći tortilju, prvo na nju namazati humus, dodati pečeno povrće pa na njega pico da gallo i na kraju slanutak.


Burger

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Sastojci za pet do sedam pljeskavica

  • 50 g luka
  • 50 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g mrkve
  • 50 g cvjetače
  • 50 g šampinjona
  • 2 režnja češnjaka
  • 250 g kuhanog slanutka
  • 2 jaja
  • 2 žlice zobenih pahuljica


Priprema:

Povrće u sjeckalici usitniti, ali da ne bude kašasto, dodati ulja, soli, papra te pomiješati i peći 20 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Kad se ohladi, dodati mu izblendani slanutak, jaja i zobene pahuljice. Od smjese oblikovati pljeskavicu i peći 20 minuta na 180 stupnjeva. Nakon pečenja pljeskavica složiti burger po vlastitom ukusu i željama.

Linker
01. travanj 2024 12:53