Kuhinja

Kad Ladarice nastupaju dobivamo užitak za sva čula: Otkrile su nam recept uz koji imaju savršene nastupe

Kako izgledaju pripreme za dugo radno ljeto - u čemu važnu ulogu ima režim prehrane - govore članice Ansambla Lado, koje jedu lagano, vodu piju pomalo, a oduška si daju nakon koncerta, kad se sve okupe na finom objedu.

"Sve ono u čemu nas je pandemija zaustavila napokon ćemo realizirati u novoj plesnoj sezoni, koju Ansambl LADO otvara u Pečuhu, nastavljaju u Mainzu, Lipiku, Ivanić-Gradu, a posebno se veselimo etno jazz projektu s Bornom Šercarom i zajedničkom koncertu 21. lipnja na Medvedgradu. Nakon toga idemo na "turneju" po obali, a paralelno pripremamo novi program te drugi Festival Lada na Mažurancu", govori Ileana Jurin Bakotić (37), ravnateljica Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. U tijeku su pripreme za plesne nastupe, koje je osmislio umjetnički voditelj Krunoslav Šokac, a osim režima plesnih treninga te proba pjevanja, nezaobilazan je i onaj nutricionistički kako bi lakše podnijele žestoki tempo koji ih očekuje na pozornici. Teško je opstati kao profesionalni plesač i pjevač ako se ne pazi na prehranu jer nastupi Ladarica su fizički iznimno zahtjevni.

Primjerice, tijekom dva sata na pozornici potroše tisuću kalorija, a na ekstremnim ljetnim temperaturama i više. Organizam tada izgubi do dvije litre vode pa je nužna kvalitetna hidratacija na plesnim treninzima i ugrijavanjima. Vodu uzimaju malo-pomalo, u gutljajima, tijekom dana, jer se u suprotnome potiče obilno znojenje tijekom nastupa, što nipošto nije poželjno zbog teške scenske šminke. To najbolje zna Ladarica Petra Matutinović (42), koja je u ansamblu više od dva desetljeća.

image

Ansambl Lado

BILJANA BLIVAJS

"Ako je koncert u 20 sati, a probe počinju oko 17, idealno je da zadnji obrok bude u 13 sati. Sedam sati prije nastupa ne bismo trebale jesti jer inače postajemo tromije, moždane vijuge su usporenije, a problem je i to što većinu nošnji vežemo oko struka pa ni zbog toga pun želudac nije poželjan. Odgovara nam energetski i proteinski bogata hrana, poput riže, integralne tjestenine, jaja, mesa, no ništa u velikim količinama", objašnjava Petra Matutinović. Ugljikohidrati im daju snagu da izdrže istodobno pjevati i plesati u nošnji teškoj i do deset kilograma, koju tijekom koncerta mijenjaju i po osam puta.

Ako pak jedu nekoliko sati prije nastupa, biraju salate ili voće. Zato ih je gastronomskom ponudom posebno oduševio glavni grad Brazila, Sao Paulo. Okusi i raznovrsnost voća, poput ananasa, manga ili papaje, koje su ondje isprobale, kažu, nemaju veze s onim što se nudi u našim trgovinama. Klaru Kašnar (28) oduševila je i arapska kuhinja, koja je idealna za njihove nastupe, u što su se uvjerile za gostovanja u Dubaiju.

image

Ileana Jurin Bakotić ravnateljica ansambla Lado i Ladarice.

BILJANA BLIVAJS

Čitajte i: Veganske delicije iz Dalmacije: Inspirativna priča braće u veganskom pothvatu

"Iznenadila nas je jednostavnost pripreme obroka. Hrana je lagana, isprobale smo mnoštvo salata koje nisu prilog, nego glavno jelo nakon kojega ne poželiš prileći, nego poletjeti. Bio je gušt jesti ondje prije nastupa", govori Klara. Studentica je Kineziološkog fakulteta i smatra da se profesionalni plesači ne bi trebali odricati ničega.

"Sve je dopušteno, čak i junk food, a ključ je u umjerenosti i raznovrsnosti. U mojoj prehrani nema rafiniranih šećera, bijelog brašna, pekarskih proizvoda, a preferiram integralne namirnice, zobene pahuljice, shakeove, voće", govori Klara.

Oduška si daju nakon koncerta, kočnice im popuste i u dane blagdana, priznaju, a u finom objedu dio ansambla uživao je i prilikom ovog snimanja za Gloriju. Ipak, svjesne su da samo dvije kile više itekako utječu na plesnu kondiciju zbog čega katkad provode detoksikaciju. Radni dan im je od 9 do 14 sati, a nepisano pravilo nalaže još tri sata slobodne aktivnosti pa Ladarice to vrijeme koriste za trčanje, hodanje, teretanu, rolanje. Neke na posao dolaze biciklom, a puna forma se od njih očekuje i čim se vrate s rodiljskog dopusta.

image

Pljukanci u umaku od gljiva s medaljonima od lungića

BILJANA BLIVAJS

Pljukanci u umaku od gljiva s medaljonima lungića

Sastojci

  • 500 g lungića,
  • 1 luk,
  • 60 dag pljukanaca,
  • 60 dag šampinjona i 3 žlice sušenih vrganja,
  • 0,5 l vrhnja za kuhanje, žličica senfa,
  • temeljac, 2 dl bijelog vina te 2 dl vode,
  • 4 deblje ploške kuhanog kravljeg sira i malo sira grana padano

Priprava

Sušene vrganje umočiti u vodu. Na naribanom luku kratko pirjati šampinjone, zatim dodati vrganje s vodom, temeljac, vino, senf, sol, papar te na kraju vrhnje za kuhanje. Na grilu ispeći medaljone lungića i kravlji sir. Za kraj naribati sir grana padano.

Linker
08. travanj 2024 14:34