recepti pobjednice

Jozefina Birindžić o kuhanju u showu i kulinarskim nezgodama: ‘U kuhinji se još mjesecima osjećao miris paljevine‘

Pobjednica osme sezone showa ‘Tri, dva, jedan - kuhaj!’ ukućane često iznenađuje novim jelima jer voli eksperimentirati i kad vidi nešto zgodno na tržnici, odmah smisli kako će to i pripremiti.

Simpatična Jozefina Birindžić (50) iz Slavonskog Broda, pobjednica osme sezone RTLovog showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!”, žiri i publiku osvojila je kulinarskim umijećem, ali i svojom mirnoćom i organiziranošću. Domaćica koja gotovo svaki dan svoje ukućane iznenadi nekim novim jelom, Jozefina piše i za lokalnu web stranicu SB Periskop gdje, osim recepata, čitateljima nudi i osvrt na aktualna društvena događanja.

U kuhinji je inovativna, voli eksperimentirati i svako klasično jelo oplemeni nekom svojom idejom. U dvorištu kuće ima mali vrt u kojem uzgaja omiljene začine poput timijana, bosiljka, kadulje i ružmarina, a već joj raste mladi luk, češnjak, salata, celer..

Čitajte i: Isprobala sam recept za jednostavno jelo o kojem bruji cijeli svijet: Iznenadilo me fantastičnim okusom!

Što vam je bilo najteže u showu?

- Definitivno - vrijeme! Naime, nismo imali sat i jedini orijentir nam je davao voditelj Domagoj Jakopović Ribafish koji nam je javljao koliko je vremena ostalo. To je zaista bilo stresno. A da ne govorim o “kupovini” namirnica za koju bismo imali samo minutu.

Što biste savjetovali budućim sudionicima showa?

- Koncentracija na snimanju ovisi o puno faktora. Trema i stres su tamo jaki okidači za greške, ali su i izazov jer tako testiramo sami sebe, što može biti i jako dobra stvar. Neki možda misle da će ih kamere zbunjivati, ali to je najmanji problem. Snimatelji su iznimno ljubazni, a kamera je toliko puno da ne znate kad vas koja snima.

Od koga ste najviše naučili o kuhanju?

- Od mame sve osnove za pripremanje slatkih i slanih tradicionalnih jela, a od tate kako se eksperimentira u kuhinji. Radoznalost je učinila ostalo. Kada već treba skoro svaki dan kuhati, zašto ne pokušati nešto novo? Treba sve probati, a samo najbolja jela ponavljati.

Čitajte i: Zdravo, a slasno! Luka Nižetić otkrio je recept za genijalan desert s kraljicama proljeća - jagodama

Kada želite svoje ukućane razveseliti, što pripremite?

- Svaki dan isprobavam nešto novo. Doduše, suprug mi ponekad kaže: “Bilo je odlično, ali ne moraš to ponovno kuhati”.

Jeste li ikada “zaribali” neko jelo?

- Jednom mi je pougljenio grah zajedno sa zdjelom. Ali to je bilo davno, kada sam bila trudna. Imala sam jako nizak tlak pa sam zaspala. U kuhinji se još nekoliko mjeseci osjećao miris paljevine.

image
Proljeće na tanjuru
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Proljeće na tanjuru

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

  • 8 manjih telećih odrezaka ili svinjskih od ruže
  • vezica medvjeđeg luka
  • 5 - 6 srednje velikih krumpira
  • vezica vrhova koprive
  • 100 - 150 g maslaca
  • 500 g šparoga
  • 300 g jagoda
  • malo šećera
  • žlica balzamičnog octa
  • sol, papar, po želji čili

PRIPRAVA

Odreske istući batom, posoliti i prerezati ih na pola ako su preveliki. Ispod svakog odreska staviti 2 - 3 lista medvjeđeg luka da ostanu izvana, zarolati i učvrstiti čačkalicom. Povrće oprati. Šparoge kratko blanširati u slanoj kipućoj vodi pa u istoj vodi kratko prokuhati i ocijediti koprivu.

Krumpire skuhati. Štapnim mikserom usitniti koprive pa dodati krumpirima s 50 g maslaca. Od krumpira i koprive napraviti pire. Meso ispeći na tavi s malo ulja. Odreske staviti u vatrostalnu zdjelu, politi s malo otopljenog maslaca i peći 25 minuta na 180 stupnjeva. Na preostaloj masnoći karamelizirati sitno nasjeckani luk i pri kraju dodati prstohvat šećera.

Jagode usitniti štapnim mikserom te pirjati na masnoći od mesa s balzamičnim octom, 50 ml vode i malo soli. Prokuhati nekoliko minuta pa dodati malo maslaca. Pirjati dok smjesa ne postane kremasta. Pri kraju dodati malo papra. Umak treba biti malo sladak, a po želji mu se može dodati čili. Šparoge kratko prepržiti na maslacu i sve zajedno servirati.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju magazina Gloria!

image
Gloria produkcija
Linker
17. travanj 2024 00:10