Njam!

Jede vam se talijanska hrana, a dosta vam je pizze? Evo gdje u Zagrebu pojesti sjajan panuozzo

Ako volite sendviče, oduševit će vas talijanski specijalitet čija posebnost se krije u tijestu za pizzu.

Talijanska kuhinja mnogima je omiljena i to ne bez razloga - slasna je, raznolika, a ne pada teško na želudac. Iako je njezin simbol tjestenina i pizza, Talijani i više nego što mislimo uživaju u sendvičima. I to ne bilo kakvim!

Njihov panuozzo prava je umjetnost među sendvičima, a poseban je po tome što se kruh radi od tijesta za pizzu i termički se obrađuje čak nekoliko puta kako bi se postigla hrskavost korice. Zato se često naziva i pizza sendvič.

image

Panuozzo se radi od tijesta za pizzu i posebno termički obrađuje.

MRS. FOGG

Što se tiče sastojka, u panuozzo ide samo najbolje. U njemu nema mjesta za nekvalitetne salame i sireve, već za probrane sastojke zbog kojih je ovaj sendvič delikatesa.

Pa, odakle dolazi panuozzo? Ovo jelo dio je ulične tradicije talijanske regije Campania, a potječe iz planinskog područja između Sorrenta i obale Amalfija, točnije iz gradića Gragnana. Ako odlučite posjetiti ovo područje, ne propustite probati slasni panuozzo.

A kako do tad ne biste ostali zakinuti za spoj fantastičnih okusa, panuozzo možete pojesti i u Zagrebu. Kako su nam otkrili iz bara Mrs. Fogg, "supruge" popularnog bara Mr. Fogg iz Martićeve ulice, njihov panuozzo rađen je posebnom termičkom obradom.

image

Interijer Mrs. Fogga

MRS. FOGG

"Više puta ih termički obrađujemo i rehidriramo. Na taj način dobivamo hrskavu koricu, a unutra zadržavamo svježinu i sočnost. Nadjevi uvjetuju koliko će koji panuozzo biti termički obrađen, tako da koliko god slični bili svi su ipak različiti", rekli su nam iz Mrs. Fogga. U ponudi trenutno imaju šest varijacija ovog sendviča: klasik, piletina, favorit većine - mortadela tartufi, straight from Bologna, friarelli u siru te tuna panuozzo.

Osim panuozzoa, Talijani jedu i paninije - tostirane sendviče koji se rade od kvalitetnog talijanskog kruha, poput focaccie ili ciabatte te također probranih sastojaka poput svinjske potrbušine, pršuta, rikole, mozarelle... Panini možete pojesti u trgovini talijanskih delikatesa Salumeria Mangia u Medulićevoj ulici u Zagrebu. Njam!

Linker
19. travanj 2024 23:24