Kreativnost u kuhinji

Iz vrta na stol: Savršeni recepti radijske voditeljice za dobar glas i stas

Radijska voditeljica Anamarija Božinović u Solinu uzgaja blitvu, poriluk, tikvice i šenon, a u kuhinji neprestano smišlja alternativne varijante uobičajenih jela - poput lazanja s kozicama.

Slušatelji Radija Dalmacija svako poslijepodne imaju prilike čuti glas Solinjanke Ana­­­marije Božinović, voditeljice koja privlači mladu publiku i zahvaljujući svojoj aktivnosti na društvenim mrežama. Primjerice, prihvaća izazove na TikToku - u kojima joj slušatelji zadaju smiješne riječi, a ona ih izgovara u eteru - što je Radiju Dalmacija donijelo 200 tisuća novih pratitelja. Iako većinu dana provede na poslu, uvijek pronalazi vremena za kuhanje, jer joj je važno da jede domaću i raznoliku hranu, a to joj je i oblik opuštanja.

image

Za kulinarske početke Anamarije Božinović zaslužna je - baka Mara

ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

- Uživam u cijelom kreativnom procesu - od otkrivanja novih recepata do kupovine namirnica, sjeckanja, dodavanja začina i degustiranja - govori Anamarija Božinović, koja je diplomirala novinarstvo u Mostaru, radila na Jadranskom radiju i Narodnom, a posljednje dvije godine je u Splitu na Radiju Dalmacija. Još kao djevojčica pravila je društvo majci Snježani u kuhinji i ispitivala je kako se što radi, ali njena baka Mara zaslužna je za prvo jelo koje je ikad napravila - tjesteninu sa sirom. S vremenom je postala vrlo spretna u pripravi svih vrsti jela, u čemu osobito uživa njen dečko Vice, mlađi brat pjevačice Gine Victorije Damjanović s kojom ima zajedničku pjesmu “Mama”.

ČITAJTE I: Da mi je nešto slatko... Ana-Marija Bujić otkriva dva recepta iz svoje nove kuharice

- Vice je, osim što se bavi glazbom, i barmen pa su njegova specijalnost kokteli - kaže Anamarija Božinović. Mnogi se u vremenu korizme nastoje “očistiti” od nezdravih navika, no radijska voditeljica tijekom cijele godine pazi na to što unosi u svoj organizam. U njenom slučaju to su zaista namirnice iz kontroliranih uvjeta, jer ima vlastiti vrt pokraj kuće u Solinu gdje rastu blitva, poriluk, brokula, tikvice i šenon. Anamarija svaki dan pak započinje s pola sata joge i smoothiejem od bobičastog voća, banana, badema, špinata, psyllium ljuskica, sojinog mlijeka, maca praha i špinata. Ljubiteljica je i mesa, zbog čega tijekom posta i nemrsa osmišljava kreativne alternative: tako su i nastale njene morske lazanje s kozicama. Osim u kuhinji, slobodno vrijeme provodi i u prirodi, a za izlet uvijek pripremi ručak koji nosi u prijenosnom hladnjaku.

image

SASTOJCI (za četiri osobe)
1 crveni luk, 1 češanj češnjaka,1 dl bijelog
vina, 3 - 4 žlice pasirane rajčice, 2 tikvice,
350 g smrznutih kozica, 2 - 3 fileta smrznutog oslića ili lososa (po želji), prstohvat peršina, 1/2 dl maslinovog ulja, 12 komada zelenih lazanja, 250 ml vrhnja za kuhanje


PRIPRAVA
Na maslinovom ulju pirjati crveni luk, potom dodati kozice i narezanu ribu, začiniti solju i paprom i miješati. Dodati pasiranu rajčicu, češnjak i vino te ostaviti petnaestak minuta da vino ispari. Na kraju dodati nasjeckani peršin. Tikvice izrezati na duge trake, začiniti solju, paprom i Vegetom te na tavi kratko ispeći na maslinovom ulju. Vatrostalnu zdjelu premazati s malo punjenja pa na to složiti red lazanja,
red punjenja, vrhnje za kuhanje, potom red tikvica i sve ponoviti dok se ne potroši smjesa. Gornji sloj lazanja premazati vrhnjem
i posuti parmezanom. Pokriti folijom te na 180 stupnjeva peći dvadesetak minuta. Potom maknuti foliju, peći 6 - 7 minuta
te još 3 - 4 minute peći na 200 stupnjeva. Na kraju pečenja uključiti samo gornje grijače kako bi lazanje bile hrskave.

ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

- Nema ništa ljepše nego razvući vreću za ljuljanje i ležanje između dva stabla, ležati, gledati u krošnje i slušati cvrčke, a znati da te čeka fini ručak, čak i ako si kilometrima daleko od kuće - govori Anamarija. I na posao donosi ručak od kuće pa redakcija miriše na njena jela. Ponekad i naruči hranu, a tad bira azijske specijalitete - koje i sama izvrsno spravlja. Od rezanaca do sushija i pokea. No, ona je prije svega, kaže, morsko dijete i ne može zamisliti život bez poljičkog soparnika, neretvanskog brudeta od žaba te jela na buzaru.

image

Recept za sreću - ukusna večera, dobro vino i dečko Vice

ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

- Mislim da sam ja idealno dijete svake majke jer ne postoji ta namirnica koja se meni ne sviđa. Nikad me nije trebalo tjerati da jedem, a i u kuhinji eksperimentiram sa svime. Što god da se našlo u mom hladnjaku, bit će iskorišteno za nešto novo i maštovito - zaključuje Anamarija.

image

SASTOJCI (za četiri osobe):
1 crveni luk, 1 češanj češnjaka, 3 mrkve, pola šenona, 200 g smrznutog graška, žličica Vegete, prstohvat soli, papar po želji

PRIPRAVA
Na malo maslinovog ulja pirjati sve isjeckane sastojke i dodati začine - sol, papar i Vegetu. Nakon nekoliko minuta povrće preliti vrućom vodom i sve kuhati dvadesetak minuta. Pustiti da se malo ohladi pa ubaciti u blender i napraviti kremastu juhu.

ANTE ČIZMIĆ/CROPIX
Linker
20. travanj 2024 13:50