Zagrebačkim trgom dr. Franje Tuđmana od 8. do 18. rujna širit će se neodoljivi miomirisi hrane jer počinje Zagreb Burger Festival. Na njemu sa svojim gastro adutima "na kat" gostuje i Maja Bučić, vlasnica zagrebačkog restorana Plant Punk, kojoj je to treći gastro projekt - sa suprugom Antom Grabićem vodila je Flying Pig u Jelsi na Hvaru čiji su meni hvalili i svjetski relevantni travel portali poput Trip Advisora i Lonely Planeta, a potom je bračni par otvorio restoran Beštija u Zagrebu, koji je dobio dvije Michelinove preporuke te pohvale brojnih gostiju, među kojima je bio i holivudski glumac Samuel L. Jackson. Korona i potres protresli su i tu industriju pa se Majin suprug povukao iz ugostiteljstva i zaposlio u IT sektoru, dok je ona pokrenula Plant Punk.
Sve to ova svestrana dama postigla je nakon što je u rodnom Zadru završila hotelijersko-turističku školu i 12 godina učila klavir, u Zagrebu studirala pravo i filozofiju te neko vrijeme radila u Zakladi Heinrich Boll, udruzi koja se sada zove Institut za političku ekologiju. "U prethodna dva restorana koja sam vodila uvijek smo na jelovniku imali nekoliko bezmesnih jela i sva su bila iznimno popularna i tražena. Stoga sam se u svom trećem poslovnom pothvatu, restoranu Plant Punk, odlučila orijentirati na takvu hranu", otkriva Maja, dokazujući da vege hamburger može biti jednako slastan kao oni s mesom.
Fatty Supreme burger s crvenim lukom, rajčicom, kiselim krastavcima i domaćim umakom
Pljeskavicu od 160 grama (najbolji je dio s juneće plećke) posoliti krupnom ninskom soli i uvaljati u mješavinu ulja i rastopljenog maslaca. Peći na vrlo visokoj temperaturi po 3 min. sa svake strane. Na stranu koja se zadnja peče dodate sir da se rastopi tijekom pečenja.
Sastojci za umak: 100 g majoneze, 1 mala žlica senfa, 2 žlice blagog ketchupa, 1 žličica meda, 1 češanj češnjaka, malo peršina, par kapi limunovog soka, po potrebi, sasvim malo papra i soli, žličica sriracha umaka
Priprema umaka: Sve dodatke ubaciti u blender i izmiksati do željene kremoznosti.
Barbie-q BBQ s drniškom pancetom, domaćom marmeladom od luka i homemade dimljenim
umakom BBQ-a Mirene Škarić
Pljeskavicu od 160 grama (najbolji je dio s juneće plećke) posoliti krupnom ninskom soli i uvaljati u mješavinu ulja i rastopljenog maslaca. Peći na vrlo visokoj temperaturi po 3 min. sa svake strane. Na stranu koja se zadnja peče dodate sir da se rastopi tijekom pečenja.
Sastojci za marmeladu od luka: 1 kg luka - pokriveno po dnu lonca, 60 ml vinskog octa, 200 ml crnog vina, 50 g šećera, sol, papar, timijan
Priprema marmelade: Na zagrijano ulje staviti luk, dobro začiniti i promiješati. Čekati da voda ispari i potom dodati ocat i vino.
Na kraju dodati šećer i kuhati, miješajući dok se ne postigne željena tekstura marmelade.
Plant Punk burger s domaćom vege pljeskavicom, domaćom vegan majonezom, ukiseljenom mrkvom, avokadom, domaćom marmeladom od luka, hrskavim lukom, zelenom salatom i domaćom ukiseljenom mrkvom i ljutikom
Sastojci za vege pljeskavicu: 100 g luka, 100 g korijena peršina, 100 g celera, 100 g cvjetače, 6 češnjeva češnjaka, 300 g slanutka, 2 jaja
Priprema pljeskavice: Sve usitniti u multipraktiku. Staviti peći na 170 stupnjeva i kada se mješavina ohladi, dodati slanutak i jaja. Začiniti solju, paprom po ukusu, oblikovati pljeskavice 100 - 150 grama i peći na papiru za pečenje 220 stupnjeva po 15 min. (jedna i druga strana).
Ukiseljena mrkva
Sastojci: 700 grama naribane mrkve, pola litre vode, pola litre jabučnog octa, 100 g šećera, 20 g soli
Priprema: u velikom loncu pomiješati vodu, ocat, šećer i sol. Skuhati tu tekućinu i preliti preko mrkve i pustiti da se ohladi.
Veganska majoneza
Sastojci: 300 ml suncokretovog ulja, 125 sojinog mlijeka, 3 žličice alkoholnog octa, 1 žličica senfa, 1 žlica agavinog sirupa, 1 češanj češnjaka, prstohvat soli i papra
Priprema: Sve sastojke dobro izmiksati štapnim mikserom.