Gastro užici na kat

Imamo recept za burgere kakve ćete jesti na Burger festu!

Vlasnica restorana Plant Punk Maja Bučić otkrila nam je što priprema za zagrebački festival poznat po vrhunskim burgerima koji osvajaju nagrade publike.

Zagrebačkim trgom dr. Franje Tuđmana od 8. do 18. rujna širit će se neodoljivi miomirisi hrane jer počinje Zagreb Burger Festival. Na njemu sa svojim gastro adutima "na kat" gostuje i Maja Bučić, vlasnica zagrebačkog restorana Plant Punk, kojoj je to treći gastro projekt - sa suprugom Antom Grabićem vodila je Flying Pig u Jelsi na Hvaru čiji su meni hvalili i svjetski relevantni travel portali poput Trip Advisora i Lonely Planeta, a potom je bračni par otvorio restoran Beštija u Zagrebu, koji je dobio dvije Michelinove preporuke te pohvale brojnih gostiju, među kojima je bio i holivudski glumac Samuel L. Jackson. Korona i potres protresli su i tu industriju pa se Majin suprug povukao iz ugostiteljstva i zaposlio u IT sektoru, dok je ona pokrenula Plant Punk.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

Sve to ova svestrana dama postigla je nakon što je u rodnom Zadru završila hotelijersko-turističku školu i 12 godina učila klavir, u Zagrebu studirala pravo i filozofiju te neko vrijeme radila u Zakladi Heinrich Boll, udruzi koja se sada zove Institut za političku ekologiju. "U prethodna dva restorana koja sam vodila uvijek smo na jelovniku imali nekoliko bezmesnih jela i sva su bila iznimno popularna i tražena. Stoga sam se u svom trećem poslovnom pothvatu, restoranu Plant Punk, odlučila orijentirati na takvu hranu", otkriva Maja, dokazujući da vege hamburger može biti jednako slastan kao oni s mesom.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Fatty Supreme burger s crvenim lukom, rajčicom, kiselim krastavcima i domaćim umakom

Pljeskavicu od 160 grama (najbolji je dio s juneće plećke) posoliti krupnom ninskom soli i uvaljati u mješavinu ulja i rastopljenog maslaca. Peći na vrlo visokoj temperaturi po 3 min. sa svake strane. Na stranu koja se zadnja peče dodate sir da se rastopi tijekom pečenja.

Sastojci za umak: 100 g majoneze, 1 mala žlica senfa, 2 žlice blagog ketchupa, 1 žličica meda, 1 češanj češnjaka, malo peršina, par kapi limunovog soka, po potrebi, sasvim malo papra i soli, žličica sriracha umaka

Priprema umaka: Sve dodatke ubaciti u blender i izmiksati do željene kremoznosti.

Barbie-q BBQ s drniškom pancetom, domaćom marmeladom od luka i homemade dimljenim

umakom BBQ-a Mirene Škarić

Pljeskavicu od 160 grama (najbolji je dio s juneće plećke) posoliti krupnom ninskom soli i uvaljati u mješavinu ulja i rastopljenog maslaca. Peći na vrlo visokoj temperaturi po 3 min. sa svake strane. Na stranu koja se zadnja peče dodate sir da se rastopi tijekom pečenja.

Sastojci za marmeladu od luka: 1 kg luka - pokriveno po dnu lonca, 60 ml vinskog octa, 200 ml crnog vina, 50 g šećera, sol, papar, timijan

Priprema marmelade: Na zagrijano ulje staviti luk, dobro začiniti i promiješati. Čekati da voda ispari i potom dodati ocat i vino.

Na kraju dodati šećer i kuhati, miješajući dok se ne postigne željena tekstura marmelade.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Plant Punk burger s domaćom vege pljeskavicom, domaćom vegan majonezom, ukiseljenom mrkvom, avokadom, domaćom marmeladom od luka, hrskavim lukom, zelenom salatom i domaćom ukiseljenom mrkvom i ljutikom

Sastojci za vege pljeskavicu: 100 g luka, 100 g korijena peršina, 100 g celera, 100 g cvjetače, 6 češnjeva češnjaka, 300 g slanutka, 2 jaja

Priprema pljeskavice: Sve usitniti u multipraktiku. Staviti peći na 170 stupnjeva i kada se mješavina ohladi, dodati slanutak i jaja. Začiniti solju, paprom po ukusu, oblikovati pljeskavice 100 - 150 grama i peći na papiru za pečenje 220 stupnjeva po 15 min. (jedna i druga strana).

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Ukiseljena mrkva

Sastojci: 700 grama naribane mrkve, pola litre vode, pola litre jabučnog octa, 100 g šećera, 20 g soli

Priprema: u velikom loncu pomiješati vodu, ocat, šećer i sol. Skuhati tu tekućinu i preliti preko mrkve i pustiti da se ohladi.

Veganska majoneza

Sastojci: 300 ml suncokretovog ulja, 125 sojinog mlijeka, 3 žličice alkoholnog octa, 1 žličica senfa, 1 žlica agavinog sirupa, 1 češanj češnjaka, prstohvat soli i papra

Priprema: Sve sastojke dobro izmiksati štapnim mikserom.

Linker
17. travanj 2024 16:32