Kraljica ljeta

Imamo odličan recept: Galette je neodoljiva i jednostavna pita savršena za ovo doba godine

Donosimo recept za rustikalnu i otvorenu pitu od tikvica i rajčica čija je sezona u punom jeku.

Kraj kolovoza i početak rujna priroda nam daruje neke od najmirisnijih i najukusnijih plodova, a načina za njihovu pripremu ima bezbroj. Jedan od posebnih je - galette - otvorena pita. Ova kraljica ljetnih piknika jednostavna je za pripremu, a obožavaju je i najveći amateri u kuhinji. Svi oni koji su spremni malo ‘uprljati‘ ruke kako bi razvaljali jednostavno prhko tijesto te upotrijebiti malo mašte za nadjev - već imaju sve potrebno da im galette uspije.

image

Galette je otvorena, rustikalna pita

DEPOSIT PHOTOS

Za razliku od ostalih pita, nije potreban poseban kalup, nakon što oblikujete svoju košaricu, pečete ju na ravnoj površini, na papiru za pečenje. Sezonsko povrće za slane verzije, kao i voće za slatke, idealno je za ovu rustikalnu otvorenu pitu, jer njemu ne treba mnogo dodataka, nego mu prhko tijesto daje savršen okvir za svu raskoš okusa.

Donosimo recept za slani galette od tikvica i rajčica, čija je sezona u punom jeku. No ako želite nešto drugačiji okus, slobodno dodajte ili zamijenite s nekim od željenih okusa poput - luka, paprike i slično.

image

Za nadjev možete koristiti svo povrće koje vam padne na pamet

DEPOSIT PHOTOS

Sastojci

  • 200 g brašna (može biti pšenično, ali i neko drugo, po izboru)
  • 1 žličica soli
  • 100 g maslaca/margarina
  • 20 g kokosovog ulja
  • 1 jaje
  • 50 ml hladne vode
  • 2 žlice senfa
  • 1 tikvica
  • 1 veća rajčica
  • maslinovo ulje
  • Češnjak
  • Peršin svježi ili usitnjeni
  • & drugi okusi za nadjev po želji - luk, masline, paprika, patlidžan...
image

Tikvice i rajčice idealna su kombinacija

DEPOSIT PHOTOS

Priprema

Pomiješajte brašno, sol i maslac i rukama razmrvite tijesto. Dodajte jaje, vodu i kokosovo ulje zatim oblikujte tijesto i pustite ga u hladnjak na sat vremena.

Tijesto razvaljajte u krug, premažite senfom i posložite tikvice i rajčice; odnosno nekim drugim povrćem koje biste htjeli u svojoj ljetnoj otvorenoj piti. nakon što posložite tanko narezano povrće po tijestu se prelijte maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom i peršinom. Posolite i popaprite. Rubove tijesta presavinite da dobijete ‘košaricu‘. Pecite 40 minuta na 180 stupnjeva. Dobar tek!

Linker
22. travanj 2024 18:12