Poznati putopisac

Hrvoje Šalković otkrio egzotičan recept: Katsu piletina je prava rapsodija za nepca

Azijska kuhinja u mnogočemu se razlikuje od hrvatske, a jedne od najvećih razlika jesu količina začina ali i to što se njihova hrana jede štapićima i rukama.

Hrvati jako vole azijsku hranu, a sushi i wok gotovo da su se udomaćili kod nas. Srećom pa se u Hrvatskoj mogu kušati jela različitih kultura, no azijska svakako spada u omiljeniju unatoč tome što je nekada intenzivnijeg okusa i ljutine.

Među popularnijim azijskim obrocima svakako su Pad Thai kojeg ljudi vole zbog kikirikija, ali i okusa koji savršeno balansira kiselost, slatkoću i slanoću. Chicken teriyaki noodles svakako spada u najpoznatiju azijsku hranu, no u posljednje vrijeme pravi je hit Katsu piletina koja je osvježavajuća i drugačija, a opet vrlo slična našoj pohanoj piletini.

image

Hrvoje Šalković u Brewbites restoranu

MARIO PAVLOVIC

"Katsu je jelo koje definiraju dimenzije. To je steak pilećih prsa, ne deblji od 2 cm, koji se uvalja u posebne panko mrvice te se poha i najčešće poslužuje uz rižu i tonkatsu umak na bazi ketchupa, agruma i raznih začina. Razlog zašto je katsu dobio na popularnosti i u Aziji i kod nas jest taj što se može posluživati uz još bezbroj priloga - od voća poput ananasa i manga ali i jabuka. Uz ovu piletinu poslužuju se i razne salate, povrće, ukiseljeni đumbir, krastavci te sve popularniji kimchee“, otkriva Hrvoje Šalković iz restorana Brewbites koji je odlučio podijeliti recept za ovo popularno jelo.

Čitajte i: Marko Braić otkrio tajnu svoje forme: Na podiju letim zahvaljujući ovoj prehrani

Katsu piletina

image

Katsu piletina

DOMAGOJ DOKO

Ocat za kiseljenje za svježe krastavce

Sastojci:

  • 500 ml vode
  • 300 ml rižinog octa
  • 200 ml jabučnog octa
  • 300 g šećera
  • 100 g narezanog đumbira

Priprema

Đumbir narezati na ploške, potom u lonac staviti sve sastojke i lagano zagrijavati te miješati dok ne krene lagano kipiti. Prije korištenja obavezno ohladiti i preliti preko svježe narezanih krastavaca.

Dressing za Sonoma salatu (salata od krastavca za katsu)

Satojci

40% soja sosa

40% ulja od sezama

20% rižinog octa

Priprema

Sastojke pomiješati u dozer i dobro promućkati prije samog korištenja.

Katsu piletina

Sastojci

  • 150 g piletine
  • 150 g jasmin riže
  • 30 g edamame graška
  • 20 g ukiseljenog đumbira
  • 80 g sonoma salate

Sastojci za sonoma salatu:

  • 55 g prethodno ukiseljenih krastavaca
  • 5 grama chillia bez sjemenki
  • 5 grama sezama pola/pola
  • 0,3 ll dressinga

Finalna priprema

"Piletinu narežemo i filetiramo do željene veličine te uvaljamo u brašno, jaja i u panko mrvice. Sa strane pripremimo edamame i ukiseljeni đumbir te salatu od krastavaca. Za salatu nam trebaju krastavci ukiseljeni s japanskom tsukemono metodom i u njih dodajemo tostirane sjemenke sezama te malo sitno narezanog chillija bez sjemenki. Dodajemo dressing na bazi soje, sezamovog ulja i rižinog octa. Kada je piletina gotova (možemo prepoznati po zlatno smeđoj boji poha) narežemo ju na komade od 1 cm širine i serviramo sa katsu umakom, prilozima, rižom i malo mladog luka“, otkriva Šalković čija jela u zagrebačkom Brewbites restoranu obožavaju svi koji ih probaju.

image

Hrvoje Šalković pripremio je azijsko jelo

MARIO PAVLOVIC

Inače ovaj restoran nudi i druga popularna azijska jela pa tako osim ove popularne piletine možete još kušati i green curry, tikka masala, chicken fried rice, pad thai, chicken teriyaki noodles, katsu sakana, te chickpea, avocado & tofu salad.

Često se u pripremi azijskih jela umjesto soli, koristi soja koja je prilično zaslužna za drugačiji okus. Profil svakog jela mijenja i to što se papar zamjenjuje chillijem, a posebnost azijskoj kuhinji daje i ukiseljena hrana kao i konzumacija sirovih proteina. Ono što je svakako zanimljivo u azijskoj kuhinji jest i to da se tamo svakodnevno fermentira sve - od kiselog kupusa, jaja pa čak i listova javora.

Linker
18. travanj 2024 17:22