Kuhinja

‘Glumica pa kuha‘ i otkriva nam svoju tajnu: Samo sezonski i veganski

Zagrebačka glumica Anita Matić Delić pridobila je mnoge mesoljupce na ‘zelenu‘ stranu zahvaljujući objavama svojih jela na društvenim mrežama, a jedno od omiljenih joj je umak od rajčica - kojih su ovih dana pune tržnice.

Glumica pa kuha, hashtag je koji Anita Matić Delić koristi ispod svojih objava na Instagramu. Članica ansambla zagrebačkog kazališta Kerempuh, koju ovih dana gledamo u novoj TV seriji "Metropolitanci", na društvenim je mrežama, naime, poznata po svojim veganskim specijalitetima. Mesa, mliječnih proizvoda i jaja odrekla se još prije petnaest godina.

"Osjetila sam da mi smeta crveno meso pa sam jedno vrijeme jela samo puretinu i piletinu, ali svejedno se nisam osjećala dobro. Tijelo mi je davalo signale koje nisam smjela ignorirati, a sve se dodatno intenziviralo u trudnoći sa sinom Valom. U potrazi za rješenjem, došla sam do knjige "Hrana za život" autora Zlatka Pejića i Jadranke Boban Pejić koja mi je otkrila blagodati makrobiotičkog načina prehrane. Bila je to ljubav na prvi zalogaj, hrana koja je vrlo brzo na moj organizam djelovala blagotvorno" govori Anita Matić Delić. Prvo jelo koje je "veganizirala" bila je, kaže, mamina sarma.

image

Šalša iz pećnice

MARIO DELIć

"Trebalo je vremena da moja bezmesna dosegne nivo mamine, ali bila sam toliko uporna i nisam odustajala sve dok to konačno nisam uspjela. Volim veganizirati tradicionalna jela i deserte. To mi je uvijek bio izazov i gušt - iznenaditi skeptičnu okolinu i ponuditi im verziju bez namirnica životinjskog podrijetla. Grah i ričet, koji je mnogima nezamisliv bez rebaraca ili kobasice, pašticada, musaka, zeljanica, punjene paprike, kajgana, burgeri... Od slatkog tu su cheesecake, panna cotta, brownies, tiramisu, sladoled" kaže Anita čiji se suprug Mario Delić te sinovi Val i Adrian isto hrane veganski.

"Veganstvo prije 15 godina nije bilo trend, nego velika nepoznanica. Danas je priča sasvim drukčija. Mama koja se ispočetka bojala za moje zdravlje danas me često pita za neki moj recept, kuha nam jela bez mesa, na Božić svi jedu moju sarmu... Mnogi me pitaju za savjet. Trebalo je vremena, ali vrijedilo je" govori Anita, koja je svoj prvi recept na Instagramu objavila prije šest godina. Bila je to salata od ječma, a ona tada nije mislila da bi njena kuhinja mogla nekoga zanimati.

image

Šalša iz pećnice

MARIO DELIć

"Međutim, moja draga kolegica Ana Maras Harmander znala je tada jako dobro kako ja kuham i nagovarala me da objavljujem svoje recepte. I dok sam ja sumnjala u to, ona je bila uvjerena da će moja jela mnoge zanimati. I bila je u pravu! Polako se povećavao interes, a ja sam sve više imala želju dijeliti recepte. Ana mi je također predložila da smislim svoj hashtag zbog predrasuda o tome da glumice baš i ne kuhaju. Broj pratitelja raste iz dana u dan, šalju mi fotografije jela koje spravljaju po mojim receptima, a s mnogima komuniciram preko poruka kad god uhvatim vremena" govori Anita.

Ono što joj je izuzetno važno je da se hrani sezonski i da nikada ne zamrzava hranu. Za Glorijine čitateljice je pripremila šalšu od domaćih rajčica kojih su još pune tržnice, ali na malo drukčiji način - iz pećnice.

Recept za šalšu

Sastojci

1 kg rajčica, 8 - 10 režnjeva češnjaka, 2 prstohvata soli, 3 - 4 žlice maslinovog ulja, drobljeni papar u zrnu (količina po želji), malo chilija u listićima (po želji), začinske trave: origano, timijan, ružmarin... (po želji), 1 šaka svježeg peršina

Priprava

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Rajčice oprati i narezati na manje komade te staviti u protvan. Dodati oguljene režnjeve češnjaka, začine i maslinovo ulje. Sve promiješati i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći otprilike 20 minuta. Izvaditi iz pećnice. Sadržaj prebaciti u posudu, dodati svježi peršin i sve izmiksati štapnim mikserom (ali neka ostane malo strukture). Poslužiti uz omiljenu tjesteninu i svježi bosiljak.

Linker
17. travanj 2024 17:22